Kako pomjeranje sata utiče na naše zdravlje?

Pomjeranje sata za jedan sat unazad daje nam dodatni sat sna i pripremu za predstojeće zimske dane. Bilo je dosta polemike o promjeni vremena u proljeće i jesen kada se vrijeme računa kao ljetno i kao zimsko.

Vijesti 28.10.2023 | 21:14
Kako pomjeranje sata utiče na naše zdravlje?

Еvropski parlament je 2019. godine izglasao da se ukine promjena časovnika, jer su studije rađene na tu temu pokazale da bi 84 odsto ljudi u zemljama koje su učestvovale u ljetnom računanju vremena željelo da se ono prekine.

Promjena sata unaprijed ili unazad može da izazove i neke od zdravstvenih  problema, kako su neke od studija pokazale, jer se remete prirodni ciklusi sna u našem tijelu. To može imati za posljedicu uticaj na fizičko i na mentalno zdravlje.

Mnogi stručnjaci i istraživači koji se bave ovom temom traže trajno ukidanje promjene vremena i predlažu da se vrati zimsko računanje vremena koje je bolje usklađeno sa ljudskim cirkadijalnim ritmom.

Svaki poremećaj ovog ritma može u našem tijelu da poveća rizik od bolesti.  Promjene koje nastaju sa pomjeranjem sata unazad ili unaprijed dešavaju se postepeno i našem tijelu je potrebno nekoliko nedjelja da se prilagodi.

Prelazak sa ljetnog na zimsko računanje vremena je po naš organizam nešto blaža varijanta u odnosu na onu koju imamo u proljeće.

Šta promjena sata može da donese našem zdravlju - duže spavamo, ali dan kraće traje

Zimsko računanje vremena daje nam taj sat sna ujutru, ali nam skraćuje dan, a produžava noć. Promjena od jednog sata ne djeluje kao nešto dramatično, ali ćemo sigurno već sutradan zaključiti da ne stižemo da obavimo sve redovne aktivnosti i da će nam nedostajati taj jedan sat, što dovodi do konfuzije, ali i do dodatnih promjena u organizmu praćenih pojavom glavobolje, varijacija u krvnom pritisku, razdražljivosti.

Kako da uskladimo biološki i društveni časovnik?

Problem je što naš biološki časovnik moramo da uskladimo i sa društvenim koji diktira dnevni ritam obaveza, zato je savjet da što više šetamo tokom dana kako bismo što više bili izloženi sunčevom svjetlu, da povećamo higijenu spavanja i da ishranu uskladimo sa godišnjim dobom.

Kako promjena sata utiče na mentalno zdravlje?

Kada se satovi vrate u jesen, ujutru dobijamo dodatni sat dnevnog svjetla - međutim, to traje samo nekoliko nedjelja prije nego što se dani skrate, a izlazak sunca je sve kasnije do najkraćeg dana u godini, 21. decembra.

Povećan broj sati u mraku može dovesti do lošeg raspoloženja i depresije kod nekih ljudi, kao i umora, bolova u mišićima i oslabljenih kostiju zbog nedostatka vitamina D usljed izlaganja sunčevoj svjetlosti.

(RTS) Foto: Shutterstock

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pa šta?

28.10.2023 22:08

Bez obzira na to da li mi pomjerali sat ili ne, dan će svakako da bude sve kraći...🤷🏽‍♂️

ODGOVORITE
Name

Gdjesi lopove..

29.10.2023 08:22

Kad bi mogli ovi politicari sto su milijarderi jos samo sunce da dohvate dabogdai jedan dan sprzilo.

Name

Re

29.10.2023 08:43

Pametnjakoviću,previše mudrovanja zna da škodi,pogotovo,ako mudruje neuka osoba!!!

Name

Pa šta?

28.10.2023 22:13

Bez obzira na to da li mi pomjerali sat ili ne, dan će svakako da bude sve kraći...🤷🏽‍♂️

ODGOVORITE
Name

Kako

29.10.2023 08:02

Pojma nemam. Ništa noćas nisam osjetio. Zaspao u 23 probudio se u 07 na jednom odnosno u 06 na drugom časovniku.

ODGOVORITE
Name

Ma kako da ne

29.10.2023 10:06

Kada bi svaka glupost pogotovo medijski servirana uticala na nas ne bi zivjeli duze od leptira....

ODGOVORITE
Name

Farmako Mafijoza

29.10.2023 14:44

Ako umislite da ovo stvarno djeluje na vaše zdravlje, ono će i djelovati, a vi odmah u apotekucu po tableticu, ako ne pomaže jedna ima druga,treća... ! Ja sam mator čovjek, nisam primijetio nikakvu promjenu svoga zdravlja zbog pomjeranja sata-časovnika-ure, čak mi godi ovo lijepo vrijeme, dok se neki žale, kao ne godi im toplo vrijeme u ovo doba godine, meni bi godilo da ovako bude do aprila sledeće godine !

ODGOVORITE