Милановић није знао како ће Хрватска гласати у УН-у

Канцеларија предсједника Републике Хрватске огласила се саопштењем након јучерашњег гласања о УН-овој резолуцији којом се тражи тренутно, трајно и одрживо хуманитарно примирје у Гази.

Регион 28.10.2023 | 15:22
Милановић није знао како ће Хрватска гласати у УН-у

Против је било 14 земаља, међу њима и Хрватска, али и Израел и САД те од чланица ЕУ Аустрија, Мађарска и Чешка.

Већина чланица ЕУ била је суздржана, а Француска, Шпанија, Словенија, Португал, Ирска и Белгија биле су за.

"Амбасадор Републике Хрватске при Уједињеним народима гласао је у Општој скупштини УН-а против резолуције којом се позива на тренутано хуманитарно примирје и заустављање непријатељства у Гази искључиво према налогу Владе РХ. Уред Предсједника Републике Хрватске није био ни конзултиран нити обавијештен о ставу који ће у име Републике Хрватске заступати хрватски велепосланик при УН-у", стоји у саопштењу, преноси Индеx.хр.

Није први пут да Влада РХ о спољнополитичким одлукама не консултује Предсједника Републике и тако крши своју уставну обавезу сукреирања спољне политике Републике Хрватске с Предсједником Републике, наводе из Канцеларије и додају: "Но, у овом деликатном случају Влада РХ је својом непромишљеном и штетном одлуком обиљежила Републику Хрватску као противника мира и кршитеља међународног хуманитарног права те тако нанијела дугорочну штету међународном угледу Хрватске".

"Још је опасније што је Влада РХ својом одлуком непотребно компромитирала националну сигурност и изложила Републику Хрватску потенцијалним угрозама за што ће морати сносити сву одговорност. Хрватска је требала остати суздржана приликом гласања о споменутој резолуцији, као и већина држава чланица Еуропске уније.  Тешко је схватити разлоге који су навели Владу РХ да тако очигледно одступи од залагања за мир и поштивања хуманитарног права, осим уколико се и у овом случају не ради о особним политичким интересима и позиционирању предсједника Владе Андреја Пленковића", стоји у саопштењу.

Додаје се да је "гласање велепосланика у УН-у, без претходних конзултација и усуглашавања с Предсједником Републике, доказало је како је Андреј Пленковић хрватску дипломацију претворио у службу својих послушника".

(Индеx.хр) Фото: Тањуг

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гдје си лопове??

28.10.2023 16:12

Е мој Милановицу ти и ортак ти Додик најбоље да купите конопце и права крива врба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

28.10.2023 21:11

Каки да не. Исто такк и Зељка није хнала.

Name

Корослав

29.10.2023 12:08

Баја је 🐉😁.

Name

Косово

28.10.2023 16:38

Е ова ти позлатила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

28.10.2023 16:41

Драги Зоране дај молим те распитсј се како нам брат Милорад, како са битнисом и преноси ли бизнис са својом дјецом у Загреб како је договорено. Сви Хрвати из Босне и Ерзеговине( То је тамо гдје Ерзеговци дрзе затворену Госпу и гдје се тестирају нови Мерцедеси прије изпоруке) су за насег Милорада. Ми смо сви Фамилија Додик👍😀😀😀😀😀

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.10.2023 16:44

Фашисти у крви били и остали и бит ће,на жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.10.2023 17:45

У овом региону ,онај ко нам бира предсједнике,баш нас мрзи,горе неможе,срећа само за Хрватску да овај има јако мала овлаштења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

28.10.2023 17:50

Баска није. Ха ха.q1

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.10.2023 18:12

Значи и ви сте пропала држава. Иако сте у ЕУ. Па то је најзначајније сада у спољној политици. Окренули сте точак историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

28.10.2023 20:22

Јели се то Пленковиц вратијо на идеју другог свјетског рата а Сад убијање једног другог народа. Не пристајуци на мир и хуманитарност према цивилима дјеци и зенама . То се зове Ф...... Тада су настрадали Жидови и Срби (Јасеновац) бас од Пленковицевог народа а сада ови нови (Палестинци) а и Израелци. Кад је рат Нема добитника страдају сви Мање висе .Ко гот не желио мир него рат у куци га својој имао. Сви народи недузни су исто вриједни били богати или сиромасни. Ста би му за то не прихвацање мира и хуманитарности рекао лицно Папа Фрањо ако Госп. Пленковиц вјерује уопсте у Бога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква нељудскост

28.10.2023 20:34

Пленковиц ни остали сви који нису прихватили примирје и хуманитарност очито видљиво обичном човјеку нису на страни ни за добро ни израелског народу колико ни палестинског који ту живе.Они обадвоје мање висе страдају а не Пленковићевим нити других који не прихваћају мир. Сто се казе у народу 1000 штапа по тудјој гузици .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли Бога??

28.10.2023 20:54

Ови сто су гласали за наставак рата и блокирање хуманитарне помоци нек докажу својим примјером да тако воле Израел и ставе себе и своју дјецу у прве борбене редове за помоћ Израелу а не да гину дјеца у сулудим ратовима ни израелска ни палестинска. Нису они пријатељи ни једних ни других. Гину тудја дјеца обичног народа не овисно са које стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.10.2023 08:02

Богами неписесе хрватима добро сад имају велике пријетње са блиског истока. Слаба се политика води у хрвацкој. Пленковиц нула. Они увијек несто мудрују и паметују.

ОДГОВОРИТЕ