Milanović nije znao kako će Hrvatska glasati u UN-u

Kancelarija predsjednika Republike Hrvatske oglasila se saopštenjem nakon jučerašnjeg glasanja o UN-ovoj rezoluciji kojom se traži trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi.

Region 28.10.2023 | 15:22
Milanović nije znao kako će Hrvatska glasati u UN-u

Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, ali i Izrael i SAD te od članica EU Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španija, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile su za.

"Ambasador Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Opštoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutano humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u", stoji u saopštenju, prenosi Index.hr.

Nije prvi put da Vlada RH o spoljnopolitičkim odlukama ne konsultuje Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obavezu sukreiranja spoljne politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike, navode iz Kancelarije i dodaju: "No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske".

"Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost. Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije.  Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je "glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika".

(Index.hr) Foto: Tanjug

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Gdje si lopove??

28.10.2023 16:12

E moj Milanovicu ti i ortak ti Dodik najbolje da kupite konopce i prava kriva vrba.

ODGOVORITE
Name

Isto

28.10.2023 21:11

Kaki da ne. Isto takk i Zeljka nije hnala.

Name

Koroslav

29.10.2023 12:08

Baja je 🐉😁.

Name

Kosovo

28.10.2023 16:38

E ova ti pozlatila

ODGOVORITE
Name

Josip

28.10.2023 16:41

Dragi Zorane daj molim te raspitsj se kako nam brat Milorad, kako sa bitnisom i prenosi li biznis sa svojom djecom u Zagreb kako je dogovoreno. Svi Hrvati iz Bosne i Erzegovine( To je tamo gdje Erzegovci drze zatvorenu Gospu i gdje se testiraju novi Mercedesi prije izporuke) su za naseg Milorada. Mi smo svi Familija Dodik👍😀😀😀😀😀

ODGOVORITE
Name

Istina

28.10.2023 16:44

Fašisti u krvi bili i ostali i bit će,na žalost

ODGOVORITE
Name

Istina

28.10.2023 17:45

U ovom regionu ,onaj ko nam bira predsjednike,baš nas mrzi,gore nemože,sreća samo za Hrvatsku da ovaj ima jako mala ovlaštenja.

ODGOVORITE
Name

Mo

28.10.2023 17:50

Baska nije. Ha ha.q1

ODGOVORITE
Name

+

28.10.2023 18:12

Znači i vi ste propala država. Iako ste u EU. Pa to je najznačajnije sada u spoljnoj politici. Okrenuli ste točak istorije.

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin

28.10.2023 20:22

Jeli se to Plenkovic vratijo na ideju drugog svjetskog rata a Sad ubijanje jednog drugog naroda. Ne pristajuci na mir i humanitarnost prema civilima djeci i zenama . To se zove F...... Tada su nastradali Židovi i Srbi (Jasenovac) bas od Plenkovicevog naroda a sada ovi novi (Palestinci) a i Izraelci. Kad je rat Nema dobitnika stradaju svi Manje vise .Ko got ne želio mir nego rat u kuci ga svojoj imao. Svi narodi neduzni su isto vrijedni bili bogati ili siromasni. Sta bi mu za to ne prihvacanje mira i humanitarnosti rekao licno Papa Franjo ako Gosp. Plenkovic vjeruje uopste u Boga .

ODGOVORITE
Name

Kakva neljudskost

28.10.2023 20:34

Plenkovic ni ostali svi koji nisu prihvatili primirje i humanitarnost očito vidljivo običnom čovjeku nisu na strani ni za dobro ni izraelskog narodu koliko ni palestinskog koji tu žive.Oni obadvoje manje vise stradaju a ne Plenkovićevim niti drugih koji ne prihvaćaju mir. Sto se kaze u narodu 1000 štapa po tudjoj guzici .

ODGOVORITE
Name

Ima li Boga??

28.10.2023 20:54

Ovi sto su glasali za nastavak rata i blokiranje humanitarne pomoci nek dokažu svojim primjerom da tako vole Izrael i stave sebe i svoju djecu u prve borbene redove za pomoć Izraelu a ne da ginu djeca u suludim ratovima ni izraelska ni palestinska. Nisu oni prijatelji ni jednih ni drugih. Ginu tudja djeca običnog naroda ne ovisno sa koje strane.

ODGOVORITE
Name

Xxx

29.10.2023 08:02

Bogami nepisese hrvatima dobro sad imaju velike prijetnje sa bliskog istoka. Slaba se politika vodi u hrvackoj. Plenkovic nula. Oni uvijek nesto mudruju i pametuju.

ODGOVORITE