У Српској још чекају помоћ Савјета министара

Четири локалне заједнице у Српској, које су у мају ове године претрпјеле велику штету од поплава, с нестрпљењем чекају исплату обећаног новца са нивоа БиХ.

Република Српска 28.10.2023 | 13:14
У Српској још чекају помоћ Савјета министара

Наиме, Савјет министара је на сједници крајем јула одобрио исплату пола милиона марака за санирање посљедица поплава у Српској, а према тој одлуци Новом Граду припада 200.000 марака, а по 100.000 КМ Костајници, Приједору и Козарској Дубици.

Новцем из локалних каса и са републичког нивоа саниран је дио штете, али тај новац није ни изблиза био довољан па се челници локалних заједница надају да ће обећани новац од Савјета министара бити што прије на њиховим рачунима.

Начелник Козарске Дубице Раденко Рељић рекао је за “Глас Српске” да су становништву одмах помогли из локалне касе колико су могли, а за све остало чекају помоћ са вишег нивоа власти.

- Од Владе Српске добили смо интервентно око 100.000 марака које смо распоредили становницима, зависно од тога коме је шта и колико било уништено, да замијене намјештај и за оне ствари које не могу чекати. Пуно је то грађанима значило након великих неприлика - рекао је Рељић.

Оптимиста је да ће новац од Савјета министара на њиховом рачуну бити ускоро.

- Још се опорављамо од мајских поплава. Тешко је ту штету намирити потпуно. Ако је штета процијењена на 10.000 марака, гледали смо да грађани добију барем пола. Помогли смо колико смо могли, а било је и оних који су у сузама прихватали ту помоћ јер им је пуно значила - казао је Рељић те додао да је штета на пољопривредним усјевима милионска и ту су локалне заједнице беспомоћне.

Нови Град је најтеже прошао у протеклим мајским поплавама, а одлуком Савјета министара њима ће на рачун лећи 200.000 марака. Начелник ове општине Мирослав Дрљача казао је за “Глас Српске” да се надају исплати бар до краја ове године, јер су кренули у одређене јавне набавке.

- Већ смо завршили санирање клизишта у насељу Јабланица које је коштало око 85.000 марака. Нисмо хтјели да пропустимо ову грађевинску сезону чекајући новац из Савјета министара - рекао је Дрљача и нагласио да су, као и увијек, имали помоћ Владе Српске.

Из Компензационог фонда РС издвојено је више од 787.000 КМ за реконструкцију препумпне станице, што ће, како каже Дрљача, ојачати бедеме за одбрану од будућих поплава.

Да ни Приједору новац још није легао на рачун, потврдио је за “Глас” градоначелник Слободан Јавор.

Пољопривреда

Начелник Костајнице Никола Јањетовић рекао је за “Глас Српске” да и у овој локалној заједници очекују 100.000 марака од Савјета министара БиХ, а на пољопривредним усјевима штета је била око пола милиона марака.

 - Надамо се да ће новац бити што прије, са акцентом на пољопривреду јер је ту било и највише штете - рекао је Јањетовић.

(Глас Српске) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нн

28.10.2023 13:22

Бојкот институција на нивоу БиХ. Не требају нам те паре па нек цркнемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мн

28.10.2023 14:15

Даааа кад требају паре од мрске БиХ онда се клечи и моли! 🤣🤣🤣

Name

Сјетите се

28.10.2023 17:05

Блокаде Додика за пожар у Јабланици, која је додик људина, мало је рећи , фуј

Name

Душан

28.10.2023 13:59

Нема те ви шта чекати Додо је све блокиро њему те паре не трабају....бар да знате да не очекујете ништа.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXим

28.10.2023 15:23

Паре се су давно одобрено, министар сигурности треба локалним заједницама доставити Уговор на потпис. Сасвим случајно ту настаје проблем , у министарству ЕМА КО ДА НАПРАВИ УГОВОР. Покушали су да препишу које какве Уговоре, али није то то. НЕМА УГОВОРА НЕМА ПАРА, А КАКО СТВАРИ СТОЈЕ , НЕЋЕ ИХ НИ БИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

28.10.2023 22:02

Видим да многи и не знају та тачка о помочи је била на СМ ал је скинута са дневног реда јер су из СНСД тражили да се средства за погођене поплавама уплате на ваду РС које че ту помоч даље дијелити док су други тражили да се помоч уплати дирекно погођеним општинама....

ОДГОВОРИТЕ