U Srpskoj još čekaju pomoć Savjeta ministara

Četiri lokalne zajednice u Srpskoj, koje su u maju ove godine pretrpjele veliku štetu od poplava, s nestrpljenjem čekaju isplatu obećanog novca sa nivoa BiH.

Republika Srpska 28.10.2023 | 13:14
U Srpskoj još čekaju pomoć Savjeta ministara

Naime, Savjet ministara je na sjednici krajem jula odobrio isplatu pola miliona maraka za saniranje posljedica poplava u Srpskoj, a prema toj odluci Novom Gradu pripada 200.000 maraka, a po 100.000 KM Kostajnici, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

Novcem iz lokalnih kasa i sa republičkog nivoa saniran je dio štete, ali taj novac nije ni izbliza bio dovoljan pa se čelnici lokalnih zajednica nadaju da će obećani novac od Savjeta ministara biti što prije na njihovim računima.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić rekao je za “Glas Srpske” da su stanovništvu odmah pomogli iz lokalne kase koliko su mogli, a za sve ostalo čekaju pomoć sa višeg nivoa vlasti.

- Od Vlade Srpske dobili smo interventno oko 100.000 maraka koje smo rasporedili stanovnicima, zavisno od toga kome je šta i koliko bilo uništeno, da zamijene namještaj i za one stvari koje ne mogu čekati. Puno je to građanima značilo nakon velikih neprilika - rekao je Reljić.

Optimista je da će novac od Savjeta ministara na njihovom računu biti uskoro.

- Još se oporavljamo od majskih poplava. Teško je tu štetu namiriti potpuno. Ako je šteta procijenjena na 10.000 maraka, gledali smo da građani dobiju barem pola. Pomogli smo koliko smo mogli, a bilo je i onih koji su u suzama prihvatali tu pomoć jer im je puno značila - kazao je Reljić te dodao da je šteta na poljoprivrednim usjevima milionska i tu su lokalne zajednice bespomoćne.

Novi Grad je najteže prošao u proteklim majskim poplavama, a odlukom Savjeta ministara njima će na račun leći 200.000 maraka. Načelnik ove opštine Miroslav Drljača kazao je za “Glas Srpske” da se nadaju isplati bar do kraja ove godine, jer su krenuli u određene javne nabavke.

- Već smo završili saniranje klizišta u naselju Jablanica koje je koštalo oko 85.000 maraka. Nismo htjeli da propustimo ovu građevinsku sezonu čekajući novac iz Savjeta ministara - rekao je Drljača i naglasio da su, kao i uvijek, imali pomoć Vlade Srpske.

Iz Kompenzacionog fonda RS izdvojeno je više od 787.000 KM za rekonstrukciju prepumpne stanice, što će, kako kaže Drljača, ojačati bedeme za odbranu od budućih poplava.

Da ni Prijedoru novac još nije legao na račun, potvrdio je za “Glas” gradonačelnik Slobodan Javor.

Poljoprivreda

Načelnik Kostajnice Nikola Janjetović rekao je za “Glas Srpske” da i u ovoj lokalnoj zajednici očekuju 100.000 maraka od Savjeta ministara BiH, a na poljoprivrednim usjevima šteta je bila oko pola miliona maraka.

 - Nadamo se da će novac biti što prije, sa akcentom na poljoprivredu jer je tu bilo i najviše štete - rekao je Janjetović.

(Glas Srpske) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nn

28.10.2023 13:22

Bojkot institucija na nivou BiH. Ne trebaju nam te pare pa nek crknemo

ODGOVORITE
Name

Mn

28.10.2023 14:15

Daaaa kad trebaju pare od mrske BiH onda se kleči i moli! 🤣🤣🤣

Name

Sjetite se

28.10.2023 17:05

Blokade Dodika za požar u Jablanici, koja je dodik ljudina, malo je reći , fuj

Name

Dušan

28.10.2023 13:59

Nema te vi šta čekati Dodo je sve blokiro njemu te pare ne trabaju....bar da znate da ne očekujete ništa.......

ODGOVORITE
Name

MaXim

28.10.2023 15:23

Pare se su davno odobreno, ministar sigurnosti treba lokalnim zajednicama dostaviti Ugovor na potpis. Sasvim slučajno tu nastaje problem , u ministarstvu EMA KO DA NAPRAVI UGOVOR. Pokušali su da prepišu koje kakve Ugovore, ali nije to to. NEMA UGOVORA NEMA PARA, A KAKO STVARI STOJE , NEĆE IH NI BITI

ODGOVORITE
Name

miloš

28.10.2023 22:02

Vidim da mnogi i ne znaju ta tačka o pomoči je bila na SM al je skinuta sa dnevnog reda jer su iz SNSD tražili da se sredstva za pogođene poplavama uplate na vadu RS koje če tu pomoč dalje dijeliti dok su drugi tražili da se pomoč uplati direkno pogođenim opštinama....

ODGOVORITE