Прије 54 године Бањалуку погодио разорни земљотрес

На данашњи дан прије 54 године Бањалуку је погодио разорни земљотрес јачине 8 степени по Меркалијевој скали, када је живот изгубило 15 људи док је 1 117 лица било лакше или теже повријеђено. Данас у 9 часова и 11 минута, симболично, огласиле су се сирене у граду. Годишњица је обиљежена и низом активности.

Република Српска 27.10.2023 | 21:01
Прије 54 године Бањалуку погодио разорни земљотрес

27. октобра 1969. године Бањалуку је погодио разорни земљотрес. Прва подрхтавања тла десила су се дан прије 26. октобра, због чега грађани нису спавали у својим кућама. То је смањило број жртава.

„Било је забрањено да се улази у зграде, то је велика срећа, јер какава су оштећења сутра била говори да би посљедице биле пуно веће. Тешка су била оштећена, бројеви који говоре о објектима су троцифрени. Овај земљотрес је промијенио ток града“ каже Весна Шипка, Одсјек за послове цивилне заштите.

Бањалучани су тада почели дијелити вријеме на прије и послије земљотреса. Ова трагедија је, како то иначе бива, ујединила људе. Они који се сјећају кажу да је то било вријеме солидарности.

„Највише се сјећам оних лијепих момената. Тада смо помагали једни другима, подржавали смо се међусобно, испрачали дјецу на Јадран и друга мјеста да наставе школовање. Ја сам ту годину изгубио, али сам је добио у неком људском смислу. Ту смо имали шатор циркуса Адрија, сваку вече је била игранка, долазили су музичари да нам свирају и пјевају“ сјећа се Бањалучанин Небојша Куштриновић.

На подручјима гдје су се десили велики земљотреси постоји шанса да се подрхтавање тла понови. Земљотреси су непредвидиви, али постоје неке ствари на које човјек ипак може утицати.

„У смислу грађења објеката који су отпорни на сеизмичке силе. На тај начин се осигурава простор за рад и живот. Јако је битно да знамо у каквим објектима живимо. Односно, да ли су они сигурни у случају великог земљотреса“ наглашава Снежана Цвијић Амулић, начелник одјељења за опсерваторску сеизмологију у РХМЗ РС.

У знак сјећања на трагедију, на Тргу Крајине у Бањалуци стоји Криви сат. Престао је радити 27. октобра 1969. године. Код старијих Бањалучана овај сат и данас буди немир.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рихтер

27.10.2023 23:29

Недај Бозе да Бањалуку и цијелу БиХ поново задеси земљитрес исте јацине као 1969 године, 6.6 степени, тврдим да би се све стамбене зграде градјене од 1990 све порусиле као кула од карата и зртве би биле на десетине хиљада. Тзв БЛ градитељи (тајкуни) су градили зграде без било какве контроле надлезних институција нити провјере струцних лица. Градио је како је ко стигао а градски инспектори умјесто контрола су рекетирали инвеститоре који цак морали инспекцијама давати и по два стана у име мита и корупције. А "Ђајићева" надземна гараза на клизисту Паприковца би слетила у Нову Варос. Молим се само Богу да нас та несреца незадеси. А тих силних градитеља (тајкуна) ни један нема ни средњу градјевинску сколо а камоли факултет и звање архиктекте или инзењера. Основна и средња угоститељска скола су највеце знање и звање.. Немам овдје висе мјеста да набројим те силне градитеље, од Драгана Грбица, Фелше, Даде Симица, Пантелије Дамјановица, Каје, а никако да заборавим Ђоку Давидовица (Екватор), Радисица (камиондзију) итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сада је погодио

28.10.2023 00:47

Сељаклук и криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

1969

28.10.2023 04:28

...је био наговјештај онога што ће се догогдити 23 године послије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи?

28.10.2023 09:48

1969.Бања Луку је погодио један разорни земљотрес,а од 1998.земљотреси погађају комплетну Републику Српску,на дневном нивоу,од стране власти која мете све пред собом,док обичан грађанин улаже надљудске напоре да преживи.Грамзивост,пљачка народа,и сила полуписмених властодржаца ће нас уништити,а боље нисмо ни заслужили,овако успавани,слијепи,глуви,и јадни,не користимо ни себи,ни другима...

ОДГОВОРИТЕ