Prije 54 godine Banjaluku pogodio razorni zemljotres

Na današnji dan prije 54 godine Banjaluku je pogodio razorni zemljotres jačine 8 stepeni po Merkalijevoj skali, kada je život izgubilo 15 ljudi dok je 1 117 lica bilo lakše ili teže povrijeđeno. Danas u 9 časova i 11 minuta, simbolično, oglasile su se sirene u gradu. Godišnjica je obilježena i nizom aktivnosti.

Republika Srpska 27.10.2023 | 21:01
Prije 54 godine Banjaluku pogodio razorni zemljotres

27. oktobra 1969. godine Banjaluku je pogodio razorni zemljotres. Prva podrhtavanja tla desila su se dan prije 26. oktobra, zbog čega građani nisu spavali u svojim kućama. To je smanjilo broj žrtava.

„Bilo je zabranjeno da se ulazi u zgrade, to je velika sreća, jer kakava su oštećenja sutra bila govori da bi posljedice bile puno veće. Teška su bila oštećena, brojevi koji govore o objektima su trocifreni. Ovaj zemljotres je promijenio tok grada“ kaže Vesna Šipka, Odsjek za poslove civilne zaštite.

Banjalučani su tada počeli dijeliti vrijeme na prije i poslije zemljotresa. Ova tragedija je, kako to inače biva, ujedinila ljude. Oni koji se sjećaju kažu da je to bilo vrijeme solidarnosti.

„Najviše se sjećam onih lijepih momenata. Tada smo pomagali jedni drugima, podržavali smo se međusobno, ispračali djecu na Jadran i druga mjesta da nastave školovanje. Ja sam tu godinu izgubio, ali sam je dobio u nekom ljudskom smislu. Tu smo imali šator cirkusa Adrija, svaku veče je bila igranka, dolazili su muzičari da nam sviraju i pjevaju“ sjeća se Banjalučanin Nebojša Kuštrinović.

Na područjima gdje su se desili veliki zemljotresi postoji šansa da se podrhtavanje tla ponovi. Zemljotresi su nepredvidivi, ali postoje neke stvari na koje čovjek ipak može uticati.

„U smislu građenja objekata koji su otporni na seizmičke sile. Na taj način se osigurava prostor za rad i život. Jako je bitno da znamo u kakvim objektima živimo. Odnosno, da li su oni sigurni u slučaju velikog zemljotresa“ naglašava Snežana Cvijić Amulić, načelnik odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u RHMZ RS.

U znak sjećanja na tragediju, na Trgu Krajine u Banjaluci stoji Krivi sat. Prestao je raditi 27. oktobra 1969. godine. Kod starijih Banjalučana ovaj sat i danas budi nemir.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rihter

27.10.2023 23:29

Nedaj Boze da Banjaluku i cijelu BiH ponovo zadesi zemljitres iste jacine kao 1969 godine, 6.6 stepeni, tvrdim da bi se sve stambene zgrade gradjene od 1990 sve porusile kao kula od karata i zrtve bi bile na desetine hiljada. Tzv BL graditelji (tajkuni) su gradili zgrade bez bilo kakve kontrole nadleznih institucija niti provjere strucnih lica. Gradio je kako je ko stigao a gradski inspektori umjesto kontrola su reketirali investitore koji cak morali inspekcijama davati i po dva stana u ime mita i korupcije. A "Đajićeva" nadzemna garaza na klizistu Paprikovca bi sletila u Novu Varos. Molim se samo Bogu da nas ta nesreca nezadesi. A tih silnih graditelja (tajkuna) ni jedan nema ni srednju gradjevinsku skolo a kamoli fakultet i zvanje arhiktekte ili inzenjera. Osnovna i srednja ugostiteljska skola su najvece znanje i zvanje.. Nemam ovdje vise mjesta da nabrojim te silne graditelje, od Dragana Grbica, Felše, Dade Simica, Pantelije Damjanovica, Kaje, a nikako da zaboravim Đoku Davidovica (Ekvator), Radisica (kamiondziju) itd itd.

ODGOVORITE
Name

A sada je pogodio

28.10.2023 00:47

Seljakluk i kriminal

ODGOVORITE
Name

1969

28.10.2023 04:28

...je bio nagovještaj onoga što će se dogogditi 23 godine poslije...

ODGOVORITE
Name

Šta reći?

28.10.2023 09:48

1969.Banja Luku je pogodio jedan razorni zemljotres,a od 1998.zemljotresi pogađaju kompletnu Republiku Srpsku,na dnevnom nivou,od strane vlasti koja mete sve pred sobom,dok običan građanin ulaže nadljudske napore da preživi.Gramzivost,pljačka naroda,i sila polupismenih vlastodržaca će nas uništiti,a bolje nismo ni zaslužili,ovako uspavani,slijepi,gluvi,i jadni,ne koristimo ni sebi,ni drugima...

ODGOVORITE