Инспекција "чешљала" приватне факултете у Српској

- Републичка просвјетна инспекција је у протеклим мјесецима ванредно "чешљала" рад бројних приватних високошколских установа у Српској, укључујући и оне које су се нашле у средишту афере "Дипломе", а пропусти су утврђени у свим контролисаним универзитетима и високим школама.

Република Српска 27.10.2023 | 07:49
Инспекција "чешљала" приватне факултете у Српској

Како је потврђено "Независним новинама", контролом су до сада обухваћени  Независни универзитет Бањалука, Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бањалука, Универзитет Бијељина, Бијељина, Универзитет за пословне студије Бањалука, Паневропски универзитет "Апеирон" Бањалука, те Висока медицинска школа здравства Добој.

Предмет контроле били су и Висока пословно-техничка школа Добој, Висока школа Бањалука Цоллеге, Висока школа за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука, Висока школа за економију и информатику Приједор, Слобомир П универзитет Бијељина те Висока школа Колеџ козметологије и естетике Бањалука.

Контролом је, како нам је речено из Инспектората Српске, обухваћена и Висока школа "Примус" Градишка, која је формално престала с радом, али су дипломе те установе и даље у правном промету и сами тим подлијежу контроли. 

"Код свих контролисаних установа утврђени су пропусти у вођењу евиденција и документације, у смислу ажурног вођења евиденција, недостатка одређених података који треба да буду уписани у евиденције, престанка статуса студената који више нису активни, избора одговорних наставника, усклађености општих аката са законом и друго. У овим случајевима наложено је отклањање неправилности", речено је за "Независне новине" из Инспектората Републике Српске. 

Како додају, на Високој школи за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука наложено је поништавање 110 диплома због неправилности које су се односиле на стечена звања након завршених студија, јер су студентима након завршених "струковних студија" издате дипломе с академским звањем. 

"Такође, тој установи наложено је да за 126 диплома исправи грешку у дипломи, јер нису садржавале неопходне податке. На рјешења републичког просвјетног инспектора којима је наложено поништавање диплома, Висока школа 'Прометеј' је уложила жалбе Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, које је у другостепеним поступку одбило жалбе као неосноване.

У даљем току поступка висока школа је против другостепених рјешења покренула управне спорове пред надлежним судом", кажу из Инспектората. 

Тврде и да је у контроли Високе школе за економију и информатику Приједор утврђено да није акредитована, те је изречена мјера забране обављања дјелатности до испуњавања услова за наставак рада. 

Такође, како наводе, Високој школи Колеџ козметологије и естетике Бањалука изречена је мјера забране обављања дјелатности, јер је контролом утврђено да је промијенила сједиште, а да није спроведен поступак и да није добила дозволу за рад у новом сједишту. Изречена мјера забране остаје на снази до момента утврђивања испуњености услова за наставак рада. 

Напомињемо да просвјетни инспектор нема овлаштења истражних органа и не може спроводити поступке у циљу утврђивања да ли су поједина лица злоупотребом положаја и чињењем других кривичних дјела погодовала другим лицима приликом стицања дипломе", истичу из Инспектората Републике Српске.

Тим послом се, подсјетимо, бави Тужилаштво БиХ, под чијом је диригентском палицом у фебруару изведена акција "Кластер", а под истрагом, која је и даље у току, је 15 особа и терете их да су, дјелујући као група, купце диплома налазили од Приједора до Мостара. У питању су радници и спољни сарадници високошколских образовних установа с подручја оба ентитета у БиХ и Брчко дистрикта.

"Ријеч је о Независном универзитету НУБЛ Бањалука, Универзитету за пословне студије УПС Бањалука, Високој школи за примијењене и правне науке 'Прометеј' Бањалука, Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, Паневропском универзитету 'Апеирон' Бањалука, Интернационалном универзитету Травник, Интернационалном универзитету Брчко дистрикт БиХ, Универзитету модерних знаности ЦКМ Мостар те Високој школи Унион Мостар", прецизирали су из Тужилаштва БиХ за "Независне новине".

(Независне) Фото: Илустрација

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

кило

27.10.2023 08:03

Ја сам заврсио фаx прије рата.Ови са купљеним дипломама су провјеравали моју диплому пар пута. Али дзаба им све легално,није се могло као данас купити испит или цак диплома. Дотакли смо дно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воја

27.10.2023 08:53

Шта има као лажно чешљати. Сви знају да ти сви лажни факултети, а зовемо их приватни продају дипломе и оне које се воде регуларне. Битно је да си платио а ово остало не треба. Професор да питања и изадје на сат времена док сви не испреписују ста треба, врати се да покупи и то је то. Полазу и по 6 предмета у једном или два дана, а да не знају осим сто купе књигу пред испит нити ста су полагали. Све дипломе приваних лажних факултета треба поништит и то би једино било исправно. А ово је све фарса.

Name

тре

27.10.2023 10:02

Јадна ли је та инспекција која ни један приватни факултет не смије да затвори, они све нешто као чешљају, а ништа не предузимају. Инспеткори се боје да уђу у те лоповске продавнице диплома са оним глупим капама које антакаре студентима.

Name

д

27.10.2023 10:43

Чуј не смију да затворе приватни факултет, то није тачно, не смију они да уђу на приватни факултет док комитет не процјени да је то добро. Важи и за остале институције и установе, предужећа и тд. ако су освојена изборима, осим политичких губитника на изборима. Јадно.

Name

Ре

27.10.2023 10:52

Јес. Морало се сјести и угријати столицу и заврсити поштено факултет а и примјенути то знање у пракси. У данасње вријеме лако и Они са правим дипломама постају послусници и подобници великих националних водја и вјерни гласачи због запошљавања и богатства и за ради фотеља. Такав је накарадни Дејтонски систем Гдје владају политицки припадници сто нигдје у ЕУ не постоји тако само у диктаторским земљама. Куд са тим у ЕУ који само обицни народ призељкује да се удје јер овим великим водјама одговара неред блокаде присвајање одликовање само да се несто дешава ко це и лосе по обицне људе да би се бавили са тим умјесто воље за ред рада и смиренији живот. Оде све од ових великих свадјалица и ствараоца нереда безакоња. Лијепа земља и природа штета .

Name

Ре Тре

27.10.2023 11:41

Како ће затворити кад су власници политичари, лоповлука у РС нема само тамо гдје није откривен, мене само интересује што су појединци толико проклети, онда каже ја сједим са половима, славим славу ,идем у цркву и постим.

Name

Хоок

27.10.2023 12:42

Ста вас је прије рата покуповало по Новом Саду и Вараздину дипломе не зна вам се број, зато тићу лагано

Name

Истина

27.10.2023 12:44

Велики Бранислав Нушић је написао комедију Др давне 1936. године, дакле прије 87. година је предвидио пропаст образовног система. Мало после Нушића, декан Правног факултета и ректор Универзитета у Београду Слободан Јовановић је написао Појам и културни образац полуинтелектуалца, тамо пише о бескрупулозним лакташима (скоројевићима) и др гур-гур (каријеристима), ово се може наћи на гуглу у пдф формату, што значи да наша пропаст траје преко 80 година.

Name

075

27.10.2023 12:51

@кило У праву сте, нажалост! Ово је само "игроказ" јер су и приватни а и "државни универзитети" подијелили цца. 80% лажних "диплома" или продали "диплома" којима се "ките ухљеби" у оба ентитета у БиХ!

Name

Има их ту..

27.10.2023 15:29

који су једва завршили основну

Name

Гоги Са

27.10.2023 08:10

Гдје су имена корисника лажних диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дака

27.10.2023 08:56

Па дјеца се и у приватним средњим школама смију измедју себе како не треба ништа учит, оставе књиге у сколи под кљуцем и куци иду празних руку. А професор буде позван на разговор код власника школе, факултета ако подијели неколико лошијих оцјена. Неки дају брзо сами отказ јер неце да учествују у лакрдији.

Name

Пале

27.10.2023 09:50

Додјите на Универзитет у Истоцном Сарајеву па да видите ста је криминал и јаваслук.

Name

ДЗАБА СВЕ

27.10.2023 08:16

КО СЕ НАУЦИ ЗИВЈЕТ НЕПОСТЕНО ОН ЦЕ НАЦИ НАЦИН. САД ЈЕ ,,ЕПИДЕМИЈА,, КУПОВИНЕ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ. СВИ УХЉЕБИ У ДРЗАВНИМ ФИРМАМА ТАМО КУПУЈУ ДА БИ ПОБЕЦАЛИ ПРИМАЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицко

27.10.2023 08:16

у Сокоцу код ЦИЦКА на факултету све по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мираге

27.10.2023 08:20

"...на Високој школи за примијењене и правне науке "Прометеј" Бањалука наложено је поништавање 110 диплома због неправилности које су се односиле на стечена звања након завршених студија" * А гдје су те незналице онда запослене? Колику су само стету нанијеле радеци посао за које немају знање? Ко це надокнадити нанесену стету? Да ли це добити отказе и сносити одговорност? Да ли це снисити одговорност и они који су их примили (намјестили) радно мјесто? Колико је таквих у институцијама РС? Ја мислим као и до сада це бити "Тресла се гора, родио се мис" Све це остати исто. Јадна земљо ста си доцекала. И када одем да било ста рјесавам у насим институцијама, тацно се види да 90% оних шалтеруша нема заврсену ни основну сколу и да су ту досле са купљеном дипломом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дип. прав.

27.10.2023 08:23

Код Цицка у Сокоцу са лакоћом се постаје дипл.правник за рад у катастрима у имовинско-правној служби, који са лакоћом рјешавају предмете, одмах одбију захтјев, поброје параграфе којима се одбија и тако мјесецима и годинама предмет кружи све док странка не умре, или одустане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.10.2023 11:38

Ма јел могуце да и у Сокоцу имају факултет? Ма мозда је то факултет локалног знацаја, висе за зезање, друзење, у локалној кафани? Људи се скупе картају, несто мало попију, па један другом напису диплому, диплома вреди колико и грам папира, дакле троска нема, али друзења има, дипломе после игре и тако заврсе у канти за смеце.

Name

Арса

27.10.2023 08:29

Ето до чега смо дошли,некада ни основну школу ниси могао завршити ако ниси има колико толико знања а данас без знања стичу звања:инжењер,дипломирани економиста,правник,разни стручњаци за менаџмент па онда корак даље магистри и доктори наука из области о којој немају појма и плагирајуци туђе научне радове.О свему томе академици углавном ћуте као и укупном стању у друштву.Дотакли смо дно.Није ни чудо кад нас води месар и преводилац страних језика уз остале са сумњивим знањем и звањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арсо,

27.10.2023 09:55

У свему се слажем са тобом, сем у месар нас води, тај човјек је државни факултет завршио у Београду, много прије рата, када нису ни постојали приватни факултети.

Name

XXЛ

27.10.2023 08:44

Па људи моји пола владе има сумњиве дипломе, пола скупштине такодје а о дуректорима јавних предузећа да се не говори. Ето вам примјер Врховац, Цориц, Дјокиц, Ранкиц, Сулиц итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.10.2023 08:59

КОГА ВИСЕ ФОЛИРАТЕ!СВИ ЗНАЈУ ДА ЈЕ ПЕРИЦА ГЛИГИЦ НАПРАВИО НА СТОТИНЕ ДИПЛОМА,САД ДРЗИ СА АКАДЕМИКОМ ЦОРИЦЕМ ФАКУЛТЕТ!ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ!

Name

Ре

27.10.2023 09:05

Васиц. Нај јаци је дјокиц,сулиц,рајцевиц...

Name

Ето сад иду

27.10.2023 09:45

У Србију тамо купујуууууу !! Академдка заједница куповне дипломе покуповали али знање нусу мигли утихнули и церупају будзет од кузмановица цераница скрбица итд итд електрицари токари конобари фризери сви елита купљених диплома харају натрпани по институцијама дрзавним умрезени ид србије хрватске итд итд

Name

???????

27.10.2023 10:09

Па неко је ина тим факултетима завршио редовно. Ја сам имао примјер гдје је овај са приватног факултета био бољи него овај са државног или мислите рећи да су дипломе са државног све регуларне е па нису. За овога што каже прије рата се није могла купити диплома није тачно и прије рата су неки куповали дипломе на државним факултетима ја их знам бар петоро чак радили као судије.

Name

Нису

27.10.2023 11:10

нерегуларне него је знање мало, то је проблем!!

Name

за ????

27.10.2023 11:13

О чему Ви причате? Прије рата имаш три испитна рока, ев. 4 зависно од факултета, нема преноса испита, па заврши. Сад се једва знају потписати, а све бајни академци.

Name

БОБА

27.10.2023 08:57

ПРОФЕСОРИ КОЈИ ПРЕДАЈУ НА ФАКУЛТЕТИМА ДОБИЛИ СУ РАЗНЕ ТИТУЛЕ НА ИСТИ НАЦИН.РАДЕ У ПЕТ ГРАДОВА НА ПЕТ ФАКУЛТЕТА И НОВАЦ ЈЕ ТУ.ИМА СЕ МОЗЕ СЕ.ОД ЊИХ СВЕ КРЕЦЕ.ОТУДА ДОДИК КАЗЕ ДОБРО СЕ ЗИВИ.ТРЕБА ИХ НОН СТОП ПРОЗИВАТИ.БОРЦИ СЕ ТАКОДЈЕ БАВЕ СВЕРЦОМ ЈАКО СУ ПОТКУПЉИВИ И КАЗУ ДА НИКАД НИЈЕ БИЛО БОЉЕ РАЗНИМ МУЉАЗАМА И ПРЕВАРАМА. ЗАТО НЕМА СОЛИДАРНОСТИ ИСКРЕНОСТИ И ПОСТЕНОГ РАДА.ГЛОЗУ СЕ ИЗМДЈУ СЕБЕ ЉУБОМОРА ИХ ИЗЈЕДА СВЕ СУ ВРИЈЕДНОСТИ УНИСТЕНЕ КО ТО НЕ ВИДИ ИЛИ НЕЦЕ ДА ВИДИ ТАЈ ИМА КРЕЦАНУ У МОЗГУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

.Мр. СПОК

27.10.2023 09:02

Дајте мало процесљајте датуме полагања испита, предавања, дипломирања. Па то упоредите са радним мјестом, да ли су и колико пута били на радноме мјесту и на факултету. Да ли су били у БиХ уопсте.? Јебали ви своју науку и сав труд да сакријете мафијасе. Инспектори са истим дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.10.2023 09:06

Биће,велико ништа.Политичари и фамилија су "стекли" те дипломе.И естрада,тј. дјечица им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

27.10.2023 09:09

СВЕ СЕОСКОГ НЕПИСМЕНОГ ШЉАМА К9ЈЕ РАДИ ПО ИНСТИТУЦИЈWМА ЈЕ КУПИЛ9 ДИПЛОМЕ ДОВОЉНО ДА СЕ САМО ПОЈАВИШ И ТО ЈЕ ТО ДНО ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халооо

27.10.2023 09:18

То треба под хитно забранити и укинути. Само дрзавним универзитетима дозволити рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2023 13:25

Код Милијане на правном, мислис, код Раковица, Савица, Мирјаница и слицних на медицинском итд. и осталих маминих и тајиних вајних професора (мозда су и струцни али непитизам). Отријезни се цовјеце, зар не видис да је све у истено.

Name

Браво РЕ

28.10.2023 17:53

Медицински факултет заједно са Мирјанићем и осталима само су питали ко ти је тај и тај и прођу њихови испити.......

Name

ЕX Крадљивац Касетофона

27.10.2023 09:56

Не провјеравајте дипломе,остати цемо без висикообразованих кадрова.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2023 10:57

Јес, јес остајемо и без оваквих политицара а још им додати накнадне лицне особености ЦРНОЛИСТАСи и улизице система такав какав је.

Name

Симке

27.10.2023 09:59

Биће интересантни резултати контроле Примуса из Градишке.... Ако не буде имена, џаба контрола.....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта,

27.10.2023 10:00

Са оним који су стекли дипломе на приватним факултетима који више не постоје на овим просторима, Синергија, који нису завршили само они који нису платили. Хајде мало прошетајте до Широког Бријега, па да видите шта је штанцање диплома. За годину дана и средња и факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.10.2023 10:07

Па слични су се помагали. Пола владе и скупштине, и у јавним предузећима и државној управи су на исти калуп. Попријеко стигли до диплома. Па и нетреба памет у политици, да имаш зараду. Буди, као већина и богати се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

27.10.2023 10:07

И шта су нашли? Оно што су знали и прије како кажете чешљања. И ником ништа. Идемо даље као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.10.2023 15:51

Па ста це друго... Ако би све похапсили и унистили дипломе...па ми би остали без ,,струцног кадра"...

Name

Никола

27.10.2023 10:18

Код нас је директор Педагошког завода имао доплому са приватног факултета.Па касније предавао на њему. О чему говоримо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МММ

27.10.2023 11:45

Ниста они са своим дипломама купљеним незнају.Искуство у сваком послу је нај јаца диплома.ТЕСКО ОВОМ НАРОДУ ЗАТО НАМ ЈЕ ОСТАЛО СТАРО СТАНОВНИСТВО.СВЕ ТО ТРЕБА ПОКАЗЊАВАТИ.ПОСЕБНО У ЗДРАВСТВУ ТУ ТРЕБА ВЕЛИКА ПРОВЈЕРА ЦАСТ ИЗУЗЕЦИМА И ИСКУСНИОМ ОСОБЉУ А КУПЉЕНЕ СВЕ ТРЕБА ОДУЗЕТИ ПОКАЗЊАВАТИ .

Name

дипл.инж

27.10.2023 10:30

коме гиометру-ССС треба диплома факултета, нека се јави проф. др. Трифковићу у Суботици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведник

27.10.2023 10:45

Свако "подсецање" јавности када је у току процес пред институцијама које немају ни правну основану сумњу да прилозе, јесте притисак медијски на инстиитуције сто се мозе сврстати у интересну зону власника медија и повести судски поступак. Нароцито имајуци у виду да су мефији објавили својевремено информације док ни осумњицени нису знали ста им се ставља на терет сто је кривицно дело НН лица у тузиластву, суду, а последицно и у мефијским организацијама. Само наставите, одлицне аргументе дајете за надокнаду стете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

27.10.2023 11:05

хоћеш да уништиш неку земљу најприје јој уништи систем образовања!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ ФАРСА

27.10.2023 11:18

ВЛАСТ ДАЛА ДОЗВОЛЕ, СТРАНАЦКА ВОЈСКА ПОЗАВРСАВАЛА ТЕ ФАКУЛТЕТЕ И САД ОНИ КО БИВА ЦЕСЉАЈУ НЕСТО. ЛА-КР-ДИ-ЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диплома

27.10.2023 11:37

Провјерити дипломе од Додиковог савјетника Мите, све осим основне школе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

27.10.2023 13:39

Па ако треба провјеравати Миту, бившег министра Срďана Рајневића онда се морају провјерити и државни факултети.

Name

Јер волимо Српску!

27.10.2023 12:44

Лакше завршити факултет, него средњу школу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.10.2023 13:04

бих почела провјеру од свих министара од '96, декана и тзв. "професора" који и јесу главни кривци за овакво стање...да су регуларно позаврсавали своје факултете и гријали столице не вјерујем да би до те мјере обезвриједили своје звање и евентуално "знање"...после наставити са купцима на великим акцијским снижењима диплома..да ли су били на послу тог дана када су полагали испит, да ли су били код доктора спорног дана и сл...све се то може испровјеравати..али ..и ти који би радила тај посао у огромној већини са спорним дипломама Да је боље било би и начина...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

27.10.2023 13:38

Нека цесља ове који су на функцији са лазним дипломама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

27.10.2023 14:48

Најјачи су ови интернационални универзитети са сједиштем нпр. у Травнику, Кисељаку, Градишци, и сл. све сами универзитетски центри!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехх

27.10.2023 17:42

Ови сто имају пара за приватни факултет, имају пара да плате радно мјесто, тако да је дрзавни факултет цисти промасај, добра је медицина ,електротехника, масинство имас сансу за европу

Name

Маја

27.10.2023 16:32

Ја сам заврсила два факултета и све уредно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

29.10.2023 18:55

Ха ха. Лако је приватне завршити (купити)

Name

Циркус Пелегрино

27.10.2023 16:35

Више од 20 година се купују дипломе, мало који град у беха нема факултет. Многи су у пензију отишли радећи са купљеним дипломама. И сада се као нешто провјерава. Провјерите све приватне, али и државне факултете. Погледајте ко су све професори доктори и на приватним, али и државним факултетима. Доктора на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај

27.10.2023 18:10

само један приватни одскаће од ових наведених - Колеџ Јањош Приједор. реномирани фаx са еxтра стручњацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

29.10.2023 20:52

Дно дна са куповним факултетима, сви су сад Всс

ОДГОВОРИТЕ