Inspekcija "češljala" privatne fakultete u Srpskoj

- Republička prosvjetna inspekcija je u proteklim mjesecima vanredno "češljala" rad brojnih privatnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj, uključujući i one koje su se našle u središtu afere "Diplome", a propusti su utvrđeni u svim kontrolisanim univerzitetima i visokim školama.

Republika Srpska 27.10.2023 | 07:49
Inspekcija "češljala" privatne fakultete u Srpskoj

Kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", kontrolom su do sada obuhvaćeni  Nezavisni univerzitet Banjaluka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka, Univerzitet Bijeljina, Bijeljina, Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Panevropski univerzitet "Apeiron" Banjaluka, te Visoka medicinska škola zdravstva Doboj.

Predmet kontrole bili su i Visoka poslovno-tehnička škola Doboj, Visoka škola Banjaluka College, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka, Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, Slobomir P univerzitet Bijeljina te Visoka škola Koledž kozmetologije i estetike Banjaluka.

Kontrolom je, kako nam je rečeno iz Inspektorata Srpske, obuhvaćena i Visoka škola "Primus" Gradiška, koja je formalno prestala s radom, ali su diplome te ustanove i dalje u pravnom prometu i sami tim podliježu kontroli. 

"Kod svih kontrolisanih ustanova utvrđeni su propusti u vođenju evidencija i dokumentacije, u smislu ažurnog vođenja evidencija, nedostatka određenih podataka koji treba da budu upisani u evidencije, prestanka statusa studenata koji više nisu aktivni, izbora odgovornih nastavnika, usklađenosti opštih akata sa zakonom i drugo. U ovim slučajevima naloženo je otklanjanje nepravilnosti", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Republike Srpske. 

Kako dodaju, na Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka naloženo je poništavanje 110 diploma zbog nepravilnosti koje su se odnosile na stečena zvanja nakon završenih studija, jer su studentima nakon završenih "strukovnih studija" izdate diplome s akademskim zvanjem. 

"Takođe, toj ustanovi naloženo je da za 126 diploma ispravi grešku u diplomi, jer nisu sadržavale neophodne podatke. Na rješenja republičkog prosvjetnog inspektora kojima je naloženo poništavanje diploma, Visoka škola 'Prometej' je uložila žalbe Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje je u drugostepenim postupku odbilo žalbe kao neosnovane.

U daljem toku postupka visoka škola je protiv drugostepenih rješenja pokrenula upravne sporove pred nadležnim sudom", kažu iz Inspektorata. 

Tvrde i da je u kontroli Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor utvrđeno da nije akreditovana, te je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti do ispunjavanja uslova za nastavak rada. 

Takođe, kako navode, Visokoj školi Koledž kozmetologije i estetike Banjaluka izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti, jer je kontrolom utvrđeno da je promijenila sjedište, a da nije sproveden postupak i da nije dobila dozvolu za rad u novom sjedištu. Izrečena mjera zabrane ostaje na snazi do momenta utvrđivanja ispunjenosti uslova za nastavak rada. 

Napominjemo da prosvjetni inspektor nema ovlaštenja istražnih organa i ne može sprovoditi postupke u cilju utvrđivanja da li su pojedina lica zloupotrebom položaja i činjenjem drugih krivičnih djela pogodovala drugim licima prilikom sticanja diplome", ističu iz Inspektorata Republike Srpske.

Tim poslom se, podsjetimo, bavi Tužilaštvo BiH, pod čijom je dirigentskom palicom u februaru izvedena akcija "Klaster", a pod istragom, koja je i dalje u toku, je 15 osoba i terete ih da su, djelujući kao grupa, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara. U pitanju su radnici i spoljni saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova s područja oba entiteta u BiH i Brčko distrikta.

"Riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banjaluka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banjaluka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke 'Prometej' Banjaluka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Panevropskom univerzitetu 'Apeiron' Banjaluka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar te Visokoj školi Union Mostar", precizirali su iz Tužilaštva BiH za "Nezavisne novine".

(Nezavisne) Foto: Ilustracija

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

kilo

27.10.2023 08:03

Ja sam zavrsio fax prije rata.Ovi sa kupljenim diplomama su provjeravali moju diplomu par puta. Ali dzaba im sve legalno,nije se moglo kao danas kupiti ispit ili cak diploma. Dotakli smo dno...

ODGOVORITE
Name

Voja

27.10.2023 08:53

Šta ima kao lažno češljati. Svi znaju da ti svi lažni fakulteti, a zovemo ih privatni prodaju diplome i one koje se vode regularne. Bitno je da si platio a ovo ostalo ne treba. Profesor da pitanja i izadje na sat vremena dok svi ne isprepisuju sta treba, vrati se da pokupi i to je to. Polazu i po 6 predmeta u jednom ili dva dana, a da ne znaju osim sto kupe knjigu pred ispit niti sta su polagali. Sve diplome privanih lažnih fakulteta treba poništit i to bi jedino bilo ispravno. A ovo je sve farsa.

Name

tre

27.10.2023 10:02

Jadna li je ta inspekcija koja ni jedan privatni fakultet ne smije da zatvori, oni sve nešto kao češljaju, a ništa ne preduzimaju. Inspetkori se boje da uđu u te lopovske prodavnice diploma sa onim glupim kapama koje antakare studentima.

Name

d

27.10.2023 10:43

Čuj ne smiju da zatvore privatni fakultet, to nije tačno, ne smiju oni da uđu na privatni fakultet dok komitet ne procjeni da je to dobro. Važi i za ostale institucije i ustanove, predužeća i td. ako su osvojena izborima, osim političkih gubitnika na izborima. Jadno.

Name

Re

27.10.2023 10:52

Jes. Moralo se sjesti i ugrijati stolicu i zavrsiti pošteno fakultet a i primjenuti to znanje u praksi. U danasnje vrijeme lako i Oni sa pravim diplomama postaju poslusnici i podobnici velikih nacionalnih vodja i vjerni glasači zbog zapošljavanja i bogatstva i za radi fotelja. Takav je nakaradni Dejtonski sistem Gdje vladaju politicki pripadnici sto nigdje u EU ne postoji tako samo u diktatorskim zemljama. Kud sa tim u EU koji samo obicni narod prizeljkuje da se udje jer ovim velikim vodjama odgovara nered blokade prisvajanje odlikovanje samo da se nesto dešava ko ce i lose po obicne ljude da bi se bavili sa tim umjesto volje za red rada i smireniji život. Ode sve od ovih velikih svadjalica i stvaraoca nereda bezakonja. Lijepa zemlja i priroda šteta .

Name

Ре Тре

27.10.2023 11:41

Како ће затворити кад су власници политичари, лоповлука у РС нема само тамо гдје није откривен, мене само интересује што су појединци толико проклети, онда каже ја сједим са половима, славим славу ,идем у цркву и постим.

Name

Hook

27.10.2023 12:42

Sta vas je prije rata pokupovalo po Novom Sadu i Varazdinu diplome ne zna vam se broj, zato tiću lagano

Name

Истина

27.10.2023 12:44

Велики Бранислав Нушић је написао комедију Др давне 1936. године, дакле прије 87. година је предвидио пропаст образовног система. Мало после Нушића, декан Правног факултета и ректор Универзитета у Београду Слободан Јовановић је написао Појам и културни образац полуинтелектуалца, тамо пише о бескрупулозним лакташима (скоројевићима) и др гур-гур (каријеристима), ово се може наћи на гуглу у пдф формату, што значи да наша пропаст траје преко 80 година.

Name

075

27.10.2023 12:51

@kilo U pravu ste, nažalost! Ovo je samo "igrokaz" jer su i privatni a i "državni univerziteti" podijelili cca. 80% lažnih "diploma" ili prodali "diploma" kojima se "kite uhljebi" u oba entiteta u BiH!

Name

Ima ih tu..

27.10.2023 15:29

koji su jedva završili osnovnu

Name

Gogi Sa

27.10.2023 08:10

Gdje su imena korisnika lažnih diploma.

ODGOVORITE
Name

Daka

27.10.2023 08:56

Pa djeca se i u privatnim srednjim školama smiju izmedju sebe kako ne treba ništa učit, ostave knjige u skoli pod kljucem i kuci idu praznih ruku. A profesor bude pozvan na razgovor kod vlasnika škole, fakulteta ako podijeli nekoliko lošijih ocjena. Neki daju brzo sami otkaz jer nece da učestvuju u lakrdiji.

Name

Pale

27.10.2023 09:50

Dodjite na Univerzitet u Istocnom Sarajevu pa da vidite sta je kriminal i javasluk.

Name

DZABA SVE

27.10.2023 08:16

KO SE NAUCI ZIVJET NEPOSTENO ON CE NACI NACIN. SAD JE ,,EPIDEMIJA,, KUPOVINE FAKULTETA U BEOGRADU. SVI UHLJEBI U DRZAVNIM FIRMAMA TAMO KUPUJU DA BI POBECALI PRIMANJA.

ODGOVORITE
Name

cicko

27.10.2023 08:16

u Sokocu kod CICKA na fakultetu sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Mirage

27.10.2023 08:20

"...na Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka naloženo je poništavanje 110 diploma zbog nepravilnosti koje su se odnosile na stečena zvanja nakon završenih studija" * A gdje su te neznalice onda zaposlene? Koliku su samo stetu nanijele radeci posao za koje nemaju znanje? Ko ce nadoknaditi nanesenu stetu? Da li ce dobiti otkaze i snositi odgovornost? Da li ce snisiti odgovornost i oni koji su ih primili (namjestili) radno mjesto? Koliko je takvih u institucijama RS? Ja mislim kao i do sada ce biti "Tresla se gora, rodio se mis" Sve ce ostati isto. Jadna zemljo sta si docekala. I kada odem da bilo sta rjesavam u nasim institucijama, tacno se vidi da 90% onih šalteruša nema zavrsenu ni osnovnu skolu i da su tu dosle sa kupljenom diplomom.

ODGOVORITE
Name

dip. prav.

27.10.2023 08:23

Kod Cicka u Sokocu sa lakoćom se postaje dipl.pravnik za rad u katastrima u imovinsko-pravnoj službi, koji sa lakoćom rješavaju predmete, odmah odbiju zahtjev, pobroje paragrafe kojima se odbija i tako mjesecima i godinama predmet kruži sve dok stranka ne umre, ili odustane.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.10.2023 11:38

Ma jel moguce da i u Sokocu imaju fakultet? Ma mozda je to fakultet lokalnog znacaja, vise za zezanje, druzenje, u lokalnoj kafani? Ljudi se skupe kartaju, nesto malo popiju, pa jedan drugom napisu diplomu, diploma vredi koliko i gram papira, dakle troska nema, ali druzenja ima, diplome posle igre i tako zavrse u kanti za smece.

Name

Arsa

27.10.2023 08:29

Eto do čega smo došli,nekada ni osnovnu školu nisi mogao završiti ako nisi ima koliko toliko znanja a danas bez znanja stiču zvanja:inženjer,diplomirani ekonomista,pravnik,razni stručnjaci za menadžment pa onda korak dalje magistri i doktori nauka iz oblasti o kojoj nemaju pojma i plagirajuci tuđe naučne radove.O svemu tome akademici uglavnom ćute kao i ukupnom stanju u društvu.Dotakli smo dno.Nije ni čudo kad nas vodi mesar i prevodilac stranih jezika uz ostale sa sumnjivim znanjem i zvanjem.

ODGOVORITE
Name

Arso,

27.10.2023 09:55

U svemu se slažem sa tobom, sem u mesar nas vodi, taj čovjek je državni fakultet završio u Beogradu, mnogo prije rata, kada nisu ni postojali privatni fakulteti.

Name

XXL

27.10.2023 08:44

Pa ljudi moji pola vlade ima sumnjive diplome, pola skupštine takodje a o durektorima javnih preduzeća da se ne govori. Eto vam primjer Vrhovac, Coric, Djokic, Rankic, Sulic itd itd

ODGOVORITE
Name

Miki

27.10.2023 08:59

KOGA VISE FOLIRATE!SVI ZNAJU DA JE PERICA GLIGIC NAPRAVIO NA STOTINE DIPLOMA,SAD DRZI SA AKADEMIKOM CORICEM FAKULTET!ZEMLJO OTVORI SE!

Name

Re

27.10.2023 09:05

Vasic. Naj jaci je djokic,sulic,rajcevic...

Name

Eto sad idu

27.10.2023 09:45

U Srbiju tamo kupujuuuuuu !! Akademdka zajednica kupovne diplome pokupovali ali znanje nusu migli utihnuli i cerupaju budzet od kuzmanovica ceranica skrbica itd itd elektricari tokari konobari frizeri svi elita kupljenih diploma haraju natrpani po institucijama drzavnim umrezeni id srbije hrvatske itd itd

Name

???????

27.10.2023 10:09

Pa neko je ina tim fakultetima završio redovno. Ja sam imao primjer gdje je ovaj sa privatnog fakulteta bio bolji nego ovaj sa državnog ili mislite reći da su diplome sa državnog sve regularne e pa nisu. Za ovoga što kaže prije rata se nije mogla kupiti diploma nije tačno i prije rata su neki kupovali diplome na državnim fakultetima ja ih znam bar petoro čak radili kao sudije.

Name

Nisu

27.10.2023 11:10

neregularne nego je znanje malo, to je problem!!

Name

za ????

27.10.2023 11:13

O čemu Vi pričate? Prije rata imaš tri ispitna roka, ev. 4 zavisno od fakulteta, nema prenosa ispita, pa završi. Sad se jedva znaju potpisati, a sve bajni akademci.

Name

BOBA

27.10.2023 08:57

PROFESORI KOJI PREDAJU NA FAKULTETIMA DOBILI SU RAZNE TITULE NA ISTI NACIN.RADE U PET GRADOVA NA PET FAKULTETA I NOVAC JE TU.IMA SE MOZE SE.OD NJIH SVE KRECE.OTUDA DODIK KAZE DOBRO SE ZIVI.TREBA IH NON STOP PROZIVATI.BORCI SE TAKODJE BAVE SVERCOM JAKO SU POTKUPLJIVI I KAZU DA NIKAD NIJE BILO BOLJE RAZNIM MULJAZAMA I PREVARAMA. ZATO NEMA SOLIDARNOSTI ISKRENOSTI I POSTENOG RADA.GLOZU SE IZMDJU SEBE LJUBOMORA IH IZJEDA SVE SU VRIJEDNOSTI UNISTENE KO TO NE VIDI ILI NECE DA VIDI TAJ IMA KRECANU U MOZGU .

ODGOVORITE
Name

.Mr. SPOK

27.10.2023 09:02

Dajte malo procesljajte datume polaganja ispita, predavanja, diplomiranja. Pa to uporedite sa radnim mjestom, da li su i koliko puta bili na radnome mjestu i na fakultetu. Da li su bili u BiH uopste.? Jebali vi svoju nauku i sav trud da sakrijete mafijase. Inspektori sa istim diplomama.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

27.10.2023 09:06

Biće,veliko ništa.Političari i familija su "stekli" te diplome.I estrada,tj. dječica im.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

27.10.2023 09:09

SVE SEOSKOG NEPISMENOG ŠLJAMA K9JE RADI PO INSTITUCIJWMA JE KUPIL9 DIPLOME DOVOLJNO DA SE SAMO POJAVIŠ I TO JE TO DNO DNA.

ODGOVORITE
Name

Halooo

27.10.2023 09:18

To treba pod hitno zabraniti i ukinuti. Samo drzavnim univerzitetima dozvoliti rad.

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2023 13:25

Kod Milijane na pravnom, mislis, kod Rakovica, Savica, Mirjanica i slicnih na medicinskom itd. i ostalih maminih i tajinih vajnih profesora (mozda su i strucni ali nepitizam). Otrijezni se covjece, zar ne vidis da je sve u isteno.

Name

Bravo RE

28.10.2023 17:53

Medicinski fakultet zajedno sa Mirjanićem i ostalima samo su pitali ko ti je taj i taj i prođu njihovi ispiti.......

Name

EX Kradljivac Kasetofona

27.10.2023 09:56

Ne provjeravajte diplome,ostati cemo bez visikoobrazovanih kadrova.!

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2023 10:57

Jes, jes ostajemo i bez ovakvih politicara a još im dodati naknadne licne osobenosti CRNOLISTASi i ulizice sistema takav kakav je.

Name

Simke

27.10.2023 09:59

Biće interesantni rezultati kontrole Primusa iz Gradiške.... Ako ne bude imena, džaba kontrola.....?

ODGOVORITE
Name

Šta,

27.10.2023 10:00

Sa onim koji su stekli diplome na privatnim fakultetima koji više ne postoje na ovim prostorima, Sinergija, koji nisu završili samo oni koji nisu platili. Hajde malo prošetajte do Širokog Brijega, pa da vidite šta je štancanje diploma. Za godinu dana i srednja i fakultet.

ODGOVORITE
Name

+

27.10.2023 10:07

Pa slični su se pomagali. Pola vlade i skupštine, i u javnim preduzećima i državnoj upravi su na isti kalup. Poprijeko stigli do diploma. Pa i netreba pamet u politici, da imaš zaradu. Budi, kao većina i bogati se.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

27.10.2023 10:07

I šta su našli? Ono što su znali i prije kako kažete češljanja. I nikom ništa. Idemo dalje kao i do sada.

ODGOVORITE
Name

Idealno

27.10.2023 15:51

Pa sta ce drugo... Ako bi sve pohapsili i unistili diplome...pa mi bi ostali bez ,,strucnog kadra"...

Name

Nikola

27.10.2023 10:18

Kod nas je direktor Pedagoškog zavoda imao doplomu sa privatnog fakulteta.Pa kasnije predavao na njemu. O čemu govorimo?

ODGOVORITE
Name

MMM

27.10.2023 11:45

Nista oni sa svoim diplomama kupljenim neznaju.Iskustvo u svakom poslu je naj jaca diploma.TESKO OVOM NARODU ZATO NAM JE OSTALO STARO STANOVNISTVO.SVE TO TREBA POKAZNJAVATI.POSEBNO U ZDRAVSTVU TU TREBA VELIKA PROVJERA CAST IZUZECIMA I ISKUSNIOM OSOBLJU A KUPLJENE SVE TREBA ODUZETI POKAZNJAVATI .

Name

dipl.inž

27.10.2023 10:30

kome giometru-SSS treba diploma fakulteta, neka se javi prof. dr. Trifkoviću u Subotici.

ODGOVORITE
Name

Pravednik

27.10.2023 10:45

Svako "podsecanje" javnosti kada je u toku proces pred institucijama koje nemaju ni pravnu osnovanu sumnju da priloze, jeste pritisak medijski na instiitucije sto se moze svrstati u interesnu zonu vlasnika medija i povesti sudski postupak. Narocito imajuci u vidu da su mefiji objavili svojevremeno informacije dok ni osumnjiceni nisu znali sta im se stavlja na teret sto je krivicno delo NN lica u tuzilastvu, sudu, a posledicno i u mefijskim organizacijama. Samo nastavite, odlicne argumente dajete za nadoknadu stete.

ODGOVORITE
Name

Kad

27.10.2023 11:05

hoćeš da uništiš neku zemlju najprije joj uništi sistem obrazovanja!!!!

ODGOVORITE
Name

SVE FARSA

27.10.2023 11:18

VLAST DALA DOZVOLE, STRANACKA VOJSKA POZAVRSAVALA TE FAKULTETE I SAD ONI KO BIVA CESLJAJU NESTO. LA-KR-DI-JA.

ODGOVORITE
Name

Диплома

27.10.2023 11:37

Провјерити дипломе од Додиковог савјетника Мите, све осим основне школе .

ODGOVORITE
Name

???????

27.10.2023 13:39

Pa ako treba provjeravati Mitu, bivšeg ministra Srďana Rajnevića onda se moraju provjeriti i državni fakulteti.

Name

Jer volimo Srpsku!

27.10.2023 12:44

Lakše završiti fakultet, nego srednju školu!

ODGOVORITE
Name

Ja

27.10.2023 13:04

bih počela provjeru od svih ministara od '96, dekana i tzv. "profesora" koji i jesu glavni krivci za ovakvo stanje...da su regularno pozavrsavali svoje fakultete i grijali stolice ne vjerujem da bi do te mjere obezvrijedili svoje zvanje i eventualno "znanje"...posle nastaviti sa kupcima na velikim akcijskim sniženjima diploma..da li su bili na poslu tog dana kada su polagali ispit, da li su bili kod doktora spornog dana i sl...sve se to može isprovjeravati..ali ..i ti koji bi radila taj posao u ogromnoj većini sa spornim diplomama Da je bolje bilo bi i načina...!!!

ODGOVORITE
Name

Olja

27.10.2023 13:38

Neka ceslja ove koji su na funkciji sa laznim diplomama

ODGOVORITE
Name

Inženjer

27.10.2023 14:48

Najjači su ovi internacionalni univerziteti sa sjedištem npr. u Travniku, Kiseljaku, Gradišci, i sl. sve sami univerzitetski centri!!?

ODGOVORITE
Name

Ehh

27.10.2023 17:42

Ovi sto imaju para za privatni fakultet, imaju para da plate radno mjesto, tako da je drzavni fakultet cisti promasaj, dobra je medicina ,elektrotehnika, masinstvo imas sansu za evropu

Name

Maja

27.10.2023 16:32

Ja sam zavrsila dva fakulteta i sve uredno .

ODGOVORITE
Name

Inženjer

29.10.2023 18:55

Ha ha. Lako je privatne završiti (kupiti)

Name

Cirkus Pelegrino

27.10.2023 16:35

Više od 20 godina se kupuju diplome, malo koji grad u beha nema fakultet. Mnogi su u penziju otišli radeći sa kupljenim diplomama. I sada se kao nešto provjerava. Provjerite sve privatne, ali i državne fakultete. Pogledajte ko su sve profesori doktori i na privatnim, ali i državnim fakultetima. Doktora na svakom koraku.

ODGOVORITE
Name

zmaj

27.10.2023 18:10

samo jedan privatni odskaće od ovih navedenih - Koledž Janjoš Prijedor. renomirani fax sa extra stručnjacima

ODGOVORITE
Name

.

29.10.2023 20:52

Dno dna sa kupovnim fakultetima, svi su sad Vss

ODGOVORITE