У софтерима приватних фирми подаци о грађанима

У софтверима приватних компанија, неријетко се налазе лични подаци грађана, здравствени картони, подаци о имовини, адреса становања. Ово отвара питање да ли грађани могу бити сигурни да су њихови подаци заиста заштићени?

Република Српска 26.10.2023 | 20:01
У софтерима приватних фирми подаци о грађанима

Јавне институције Републике Српске дају милионе марака приватним фирмама за одржавање софтвера, међутим све чешће се доводи у питање шта добијају за толики новац?

Тако су ревизори недавно открили да милиони марака које Електропривреда Републике Српске даје за софтверске услуке, не значи и да су системи овог јавног предузећа у потпуности заштићени.

Електропривреда Републике Српске не води евиденцију о томе ко и када од њених партнерских компанија улази у њен информациони систем и шта том приликом ради, упозоравају Ревизори. Одраније је познато да Електропривреда годинама компанијама Двелт у власништву Стефана Крнете, зета Ранка Шкрбића и Проинтеру, даје десетине милиона марака вриједне уговоре, међутим ревизор сматра да свој систем на овај начин ипак нису заштитили од нежељених упада и ризика.

"Друштво не проводи снимање сесија администрације вањских компанија које су уговорно ангажоване у ЕРС-у, чиме се излаже ризицима повезаним са неадекватном превенцијом упада и ограничењима управљања у случајевима безбједносних криза", наводи се у ревизији коју преноси портал Капитал.

Електропривреда је до сада за информационе технологије кроз уговоре приватним фирмама дала милионе марака, међутим из овог предузећа нису одговорили на наше питање: како планирају ријешити безбједносне ризике које је установио ревизор?

"Тако да је то једна сива зона у којој је врло тешко утврдити шта сте конкретно добили кроз ту набавку, а ради се о милионима или чак десетинама милиона марака одређених софтверских рјешења која не пружају довољну заштиту или не дају квалитетно рјешење за оно што би требало да обезбиједи једно озбиљно, модерно, високотехнолошко рјешење за јавно предузеће. Тако да је ту безброј питања, а врло мало одговора", каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Новинари портала Капитал су у протеклим годинама урадили серију текстова у којима откривају да је Република Српска у посљедњим годинама издвојила стотине милиона марака за софтвере у јавним институцијама, а с друге стране очигледни су проблеми у функционисању тих скупо плаћених система.

"Од Фонда за здравствено осигурање и чувеног ИЗИС-а који је плаћен папрено који није фунционисао, а и дан данас ствара проблеме у домовима здравља, преко Електропривреде која је дала огромне суме новца и сада има проблема и сада постоји могућност да дође до хакерског напада и да се сруши систем", каже новинар и уредник портала Капитал Синиша Вукелић. 

Каква је безбједност система најважнијих институција, најбоље показује то што су оборени веб сајтови Владе Републике Српске, Предсједника и Инспектората.

"Овај случај да је прошло више од 24 сата од пада сајта предсједника Републике Српске, Владе, Инспектората и ми још немамо званично сапштење нити један твит о томе: због чега се то десило, да ли су наши подаци сигурни, да ли је у питању грешка у систему или је дошло до хакерског напада", упитао је Вукелић. 

У софтверима приватних компанија, неријетко се налазе лични подаци грађана, здравствени картони, подаци о имовини, адреса становања. Ово отвара питање да ли грађани могу бити сигурни да су њихови подаци заиста заштићени?

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Солун

26.10.2023 20:07

Паштета појефтињење битно је грађане заштити од глади, податке мање више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нцпц

26.10.2023 20:16

Зато Шуме имају јефтин али ВРХУНСКИ софтвер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.10.2023 20:39

Како се то смијело допустити. Па сви закони и конвенције су прекршени. И сви и даље примају плате. Сви сте ви криви и неписмени и Власт и опозиција. Власт је и криминална. Све вам Бог уништио. Овај Народ се уништили. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре +

26.10.2023 20:42

У праву сте. Овдје сви МЛАТЕ ПРАЗНУ сламу. А Власт ради и штетне ствари по Народ. И нико им не стаје на пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еих

26.10.2023 20:45

Милијарде су покрали а ови као неки криминалци који узеше по сто марака.... Плус парада и помпезно хапшење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.10.2023 20:47

Нису застицени подаци. Прије пар мјесеци па и прије пар дана зове ме нека зена на телефон, зна моје име и презиме и пита оцу ли да узмем осигурање њихово. Те податке је једино могао илегално да им да мтел. Ово је мафија све..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Марко

27.10.2023 15:43

Зову и друге за наградне игре,презентације итд....значи,имају податке гдје ко ради, име и презиме,бр.телефона и шта још не...одавно је то тако..

Name

Ух

26.10.2023 21:00

Како смо заслужили тако нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце да мозе

26.10.2023 22:41

Подаци се масовно скупљају,самовољно дају,од кад је интернета.Зато постоје бесплатни програми,игрице и остали мамци. Неретко нисмо свесни у коју димензију улазимо. Стартујуци "паметни" телефон, комп или неки други апарат.Понекад се питам ко кога посматра и контролисе ја њега или он мене.Пристајемо на све услове да би приступили "друственим мрезама" а после би да нам дрзава или ко вец гарантује безбедност података. Е неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

27.10.2023 18:33

Тачно тако Ево нпр. Проинтер је продао комплетну базу личних података грађана БИХ, кладионицама. Покушајте отворити онлине налог у било којој кладионици у БиХ. Чим унесете и презуме, тражи вам ЈМБ, док год не унесете тачан ЈМБ неће вам дати да се региструјете, а то је могуче само ако имају кимолетну базу свих ЈМБ грађана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ