U softerima privatnih firmi podaci o građanima

U softverima privatnih kompanija, nerijetko se nalaze lični podaci građana, zdravstveni kartoni, podaci o imovini, adresa stanovanja. Ovo otvara pitanje da li građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaista zaštićeni?

Republika Srpska 26.10.2023 | 20:01
U softerima privatnih firmi podaci o građanima

Javne institucije Republike Srpske daju milione maraka privatnim firmama za održavanje softvera, međutim sve češće se dovodi u pitanje šta dobijaju za toliki novac?

Tako su revizori nedavno otkrili da milioni maraka koje Elektroprivreda Republike Srpske daje za softverske usluke, ne znači i da su sistemi ovog javnog preduzeća u potpunosti zaštićeni.

Elektroprivreda Republike Srpske ne vodi evidenciju o tome ko i kada od njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, upozoravaju Revizori. Odranije je poznato da Elektroprivreda godinama kompanijama Dvelt u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i Prointeru, daje desetine miliona maraka vrijedne ugovore, međutim revizor smatra da svoj sistem na ovaj način ipak nisu zaštitili od neželjenih upada i rizika.

"Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza", navodi se u reviziji koju prenosi portal Kapital.

Elektroprivreda je do sada za informacione tehnologije kroz ugovore privatnim firmama dala milione maraka, međutim iz ovog preduzeća nisu odgovorili na naše pitanje: kako planiraju riješiti bezbjednosne rizike koje je ustanovio revizor?

"Tako da je to jedna siva zona u kojoj je vrlo teško utvrditi šta ste konkretno dobili kroz tu nabavku, a radi se o milionima ili čak desetinama miliona maraka određenih softverskih rješenja koja ne pružaju dovoljnu zaštitu ili ne daju kvalitetno rješenje za ono što bi trebalo da obezbijedi jedno ozbiljno, moderno, visokotehnološko rješenje za javno preduzeće. Tako da je tu bezbroj pitanja, a vrlo malo odgovora", kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Novinari portala Kapital su u proteklim godinama uradili seriju tekstova u kojima otkrivaju da je Republika Srpska u posljednjim godinama izdvojila stotine miliona maraka za softvere u javnim institucijama, a s druge strane očigledni su problemi u funkcionisanju tih skupo plaćenih sistema.

"Od Fonda za zdravstveno osiguranje i čuvenog IZIS-a koji je plaćen papreno koji nije funcionisao, a i dan danas stvara probleme u domovima zdravlja, preko Elektroprivrede koja je dala ogromne sume novca i sada ima problema i sada postoji mogućnost da dođe do hakerskog napada i da se sruši sistem", kaže novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić. 

Kakva je bezbjednost sistema najvažnijih institucija, najbolje pokazuje to što su oboreni veb sajtovi Vlade Republike Srpske, Predsjednika i Inspektorata.

"Ovaj slučaj da je prošlo više od 24 sata od pada sajta predsjednika Republike Srpske, Vlade, Inspektorata i mi još nemamo zvanično sapštenje niti jedan tvit o tome: zbog čega se to desilo, da li su naši podaci sigurni, da li je u pitanju greška u sistemu ili je došlo do hakerskog napada", upitao je Vukelić. 

U softverima privatnih kompanija, nerijetko se nalaze lični podaci građana, zdravstveni kartoni, podaci o imovini, adresa stanovanja. Ovo otvara pitanje da li građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaista zaštićeni?

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Solun

26.10.2023 20:07

Pašteta pojeftinjenje bitno je građane zaštiti od gladi, podatke manje više.

ODGOVORITE
Name

Ncpc

26.10.2023 20:16

Zato Šume imaju jeftin ali VRHUNSKI softver!

ODGOVORITE
Name

+

26.10.2023 20:39

Kako se to smijelo dopustiti. Pa svi zakoni i konvencije su prekršeni. I svi i dalje primaju plate. Svi ste vi krivi i nepismeni i Vlast i opozicija. Vlast je i kriminalna. Sve vam Bog uništio. Ovaj Narod se uništili. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Re +

26.10.2023 20:42

U pravu ste. Ovdje svi MLATE PRAZNU slamu. A Vlast radi i štetne stvari po Narod. I niko im ne staje na put.

ODGOVORITE
Name

Eih

26.10.2023 20:45

Milijarde su pokrali a ovi kao neki kriminalci koji uzeše po sto maraka.... Plus parada i pompezno hapšenje.

ODGOVORITE
Name

Marko

26.10.2023 20:47

Nisu zasticeni podaci. Prije par mjeseci pa i prije par dana zove me neka zena na telefon, zna moje ime i prezime i pita ocu li da uzmem osiguranje njihovo. Te podatke je jedino mogao ilegalno da im da mtel. Ovo je mafija sve..

ODGOVORITE
Name

Re Marko

27.10.2023 15:43

Zovu i druge za nagradne igre,prezentacije itd....znači,imaju podatke gdje ko radi, ime i prezime,br.telefona i šta još ne...odavno je to tako..

Name

Uh

26.10.2023 21:00

Kako smo zaslužili tako nam je.

ODGOVORITE
Name

Nece da moze

26.10.2023 22:41

Podaci se masovno skupljaju,samovoljno daju,od kad je interneta.Zato postoje besplatni programi,igrice i ostali mamci. Neretko nismo svesni u koju dimenziju ulazimo. Startujuci "pametni" telefon, komp ili neki drugi aparat.Ponekad se pitam ko koga posmatra i kontrolise ja njega ili on mene.Pristajemo na sve uslove da bi pristupili "drustvenim mrezama" a posle bi da nam drzava ili ko vec garantuje bezbednost podataka. E nece da moze.

ODGOVORITE
Name

Milorad

27.10.2023 18:33

Tačno tako Evo npr. Prointer je prodao kompletnu bazu ličnih podataka građana BIH, kladionicama. Pokušajte otvoriti online nalog u bilo kojoj kladionici u BiH. Čim unesete i prezume, traži vam JMB, dok god ne unesete tačan JMB neće vam dati da se registrujete, a to je moguče samo ako imaju kimoletnu bazu svih JMB građana BiH.

ODGOVORITE