Не би требало да се прошири сукоб Хамаса и Израела

Сукоб Хамаса и Израела не би требало да прерасте у сукоб свјетских размјера, поручено је у емисији “Глобално” БН ТВ. Истовремено рату у Украјини се не назире крај, а вријеме ради у корист Кијева, јасни су саговорници.

Свијет 25.10.2023 | 22:52
Не би требало да се прошири сукоб Хамаса и Израела

Рат букти на неколико страна свијета, али на срећу, мала је вјероватноћа да то прерасте у нови сукоб свјетских размјера, сматра Драгослав Рашета из “Новог трећег пута”.

“Ако бисмо прогнозирали који би то сукоб могао да увуче цијелу планету у рат, то је онда агресија Кине на Тајван. То би у рат увукло и САД, а одржавање статуса кво на тој територији још увијек држи то питање на хоризонту.”

За најновије сукобе у Појасу Газе крива је тренутна израелска политика, сматра историчар Саша Адамовић.

“Познато је да већ дуго кроз своје бројне мандате Нетањаху има свој начин рјешавања палестинског питања, а то је да палестинско питање рјешава без Палестинаца. То је суштина његове политике. Он је чак пред Уједнињеним нацијама у свом говору представио мапе тзв. новог Блиског истока на којима Палестине није било. Круна његове стратегије била је да се постигне договор са Саудијском Арабијом и на тај начин сахрани палестинско питање.”

С друге стране из “Новог трећег пута” наглашавају да је Хамас по преузимању власти одмах одбио да призна Израел као државу, а од 2006. није желио да распише ниједне изборе.

“Имате 16 година без избора. Имате ситуацију у којој Хамас покушава да угуши климави легитамитет који има Мухамед Абас на самој Западној обали, након тих посљедњих избора 2007 – 2008. су бацали посланике са вишеспратница. За све то нема одговорности тренутне власти у Израелу”, рекао је Рашета.

Руска операција у Украјини иде својим током, каже Адамовић. Рашета сматра да се крај сукоба још увијек не назире.

“Са протоком времена ствари више иду на руку Украјинцима. Иако се се најављује јењавање западне подршке и помоћи, то у пракси не видимо. Запад има политичку вољу и индустријске капацитете да снебдијева Украјину оружјем. Не вјерујем да Русија која има један проценат свјетске економије може да у наредном периоду освоји Украјину”, сматра Рашета.

Карте свјетских моћника су се промјешале. Стари поредак више не важи, казао је Адамовић.

“Америка је некада доминирала, а то сада више не постоји или најблаже речено урушава се. Сада живимо у неком другом периоду који је осјетљив и чекамо да велике силе направе нови свјетски поредак.”

Велике силе не спавају мирно ни када се све ратне ватре угасе. Тада се проводе симулације ратова, каже Адамовић.

“2002. године САД су спровеле симулацију претпостављеног сукоба који је носио назив “миленијумски изазов” са Ираном. Та симулација је показала да је Иран побиједио.”

На Балкану тренутно не постоји велика опасност од избијања сукоба, закључили су саговорници у емисији “Глобално”.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пиле

26.10.2023 07:50

Гдје мозе Иран побиједити УСА ?Лупетате ... Иран не смије да писне против Израела,могу само да писте ... Израел брани комплетну западну цивилизацију од испама ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ови Хамас

26.10.2023 07:59

Као какве цвјећке. Као ми са слобом.

ОДГОВОРИТЕ