Ne bi trebalo da se proširi sukob Hamasa i Izraela

Sukob Hamasa i Izraela ne bi trebalo da preraste u sukob svjetskih razmjera, poručeno je u emisiji “Globalno” BN TV. Istovremeno ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a vrijeme radi u korist Kijeva, jasni su sagovornici.

Svijet 25.10.2023 | 22:52
Ne bi trebalo da se proširi sukob Hamasa i Izraela

Rat bukti na nekoliko strana svijeta, ali na sreću, mala je vjerovatnoća da to preraste u novi sukob svjetskih razmjera, smatra Dragoslav Rašeta iz “Novog trećeg puta”.

“Ako bismo prognozirali koji bi to sukob mogao da uvuče cijelu planetu u rat, to je onda agresija Kine na Tajvan. To bi u rat uvuklo i SAD, a održavanje statusa kvo na toj teritoriji još uvijek drži to pitanje na horizontu.”

Za najnovije sukobe u Pojasu Gaze kriva je trenutna izraelska politika, smatra istoričar Saša Adamović.

“Poznato je da već dugo kroz svoje brojne mandate Netanjahu ima svoj način rješavanja palestinskog pitanja, a to je da palestinsko pitanje rješava bez Palestinaca. To je suština njegove politike. On je čak pred Ujedninjenim nacijama u svom govoru predstavio mape tzv. novog Bliskog istoka na kojima Palestine nije bilo. Kruna njegove strategije bila je da se postigne dogovor sa Saudijskom Arabijom i na taj način sahrani palestinsko pitanje.”

S druge strane iz “Novog trećeg puta” naglašavaju da je Hamas po preuzimanju vlasti odmah odbio da prizna Izrael kao državu, a od 2006. nije želio da raspiše nijedne izbore.

“Imate 16 godina bez izbora. Imate situaciju u kojoj Hamas pokušava da uguši klimavi legitamitet koji ima Muhamed Abas na samoj Zapadnoj obali, nakon tih posljednjih izbora 2007 – 2008. su bacali poslanike sa višespratnica. Za sve to nema odgovornosti trenutne vlasti u Izraelu”, rekao je Rašeta.

Ruska operacija u Ukrajini ide svojim tokom, kaže Adamović. Rašeta smatra da se kraj sukoba još uvijek ne nazire.

“Sa protokom vremena stvari više idu na ruku Ukrajincima. Iako se se najavljuje jenjavanje zapadne podrške i pomoći, to u praksi ne vidimo. Zapad ima političku volju i industrijske kapacitete da snebdijeva Ukrajinu oružjem. Ne vjerujem da Rusija koja ima jedan procenat svjetske ekonomije može da u narednom periodu osvoji Ukrajinu”, smatra Rašeta.

Karte svjetskih moćnika su se promješale. Stari poredak više ne važi, kazao je Adamović.

“Amerika je nekada dominirala, a to sada više ne postoji ili najblaže rečeno urušava se. Sada živimo u nekom drugom periodu koji je osjetljiv i čekamo da velike sile naprave novi svjetski poredak.”

Velike sile ne spavaju mirno ni kada se sve ratne vatre ugase. Tada se provode simulacije ratova, kaže Adamović.

“2002. godine SAD su sprovele simulaciju pretpostavljenog sukoba koji je nosio naziv “milenijumski izazov” sa Iranom. Ta simulacija je pokazala da je Iran pobijedio.”

Na Balkanu trenutno ne postoji velika opasnost od izbijanja sukoba, zaključili su sagovornici u emisiji “Globalno”.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pile

26.10.2023 07:50

Gdje moze Iran pobijediti USA ?Lupetate ... Iran ne smije da pisne protiv Izraela,mogu samo da piste ... Izrael brani kompletnu zapadnu civilizaciju od ispama ...

ODGOVORITE
Name

Ma ovi Hamas

26.10.2023 07:59

Kao kakve cvjećke. Kao mi sa slobom.

ODGOVORITE