Колико вриједе санкционисане фирме у власништву Игора и Горице

У Републици Српској гдје је најнижа пензија 275 марака, односно око 140 евра, а минимална плата 700 марака (357 евра), јавна помоћ се додјељује дјеци "истакнутих" политичара.

Република Српска 25.10.2023 | 10:39
Колико вриједе санкционисане фирме у власништву Игора и Горице

Тако је Игор Додик, син Милорада Додика, 2008. године добио кредит у вриједности од три милиона марака (око 1,5 милиона евра) за предузеће "Фруит Ецо".

Кредит је добио од Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске, показује база података о пласираним кредитима ове институције.

Ради се о банци у коју је депонован новац добијен од продаје некадашњих државних предузећа.

Поред тога, Игор Додик и његова сестра Горица су власници још двије компаније које се баве узгојем воћа и једног ресторана. Укупно, ове фирме су вриједне око 7,5 милиона евра.

Додикова дјеца и њихове фирме су од прије пар дана на "црној листи" Сједињених Америчких Држава.

У образложењу је наведено да њихове фирме добијају "јавну помоћ кроз преференцијални третман, као резултат тога што су у власништву Додикове породице".

Наведено је и да су од 2021. Игор и Горица много више умијешани у политичке и пословне активности у РС, што је, како наводе из Министарства трезора САД, "проузроковало забринутост да РС све више личи на породични бизнис Додикових него на политички ентитет у склопу Босне и Херцеговине".

Саопштено је и да су многи страни инвеститори опрезни код улагања у Републику Српску, јер "вјерују да ће било каква финансијска помоћ вјероватно ићи Додику и његовој породици умјесто институцијама РС".

Ове санкције значе да је њихова имовина која се налази у САД (уколико је имају) блокирана, те су америчким држављанима забрањене све трансакције које укључују имовину санкционисаних особа, осим ако ОФАЦ није издао дозволу или изузеће.

Како је Додиков син добио кредит?

Фирма чији су сувласници Игор Додик и Мирко Добрић, "Фруит Ецо", бави се воћарством, а од 20. октобра је под санкцијама САД.

Она је дијелом формирана новцем од приватизације у Републици Српској, кроз кредит Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) док је његов отац Милорад Додик био премијер.

Он је додјелу новца кроз кредит вриједан 1,5 милиона евра правдао ријечима "боље да мој син нешто ради него да се дрогира''.

Вриједност фирме се процјењује на око 5,26 милиона евра, а оснивачки капитал је износио око три милиона евра. Фирма се кредитно задужила 2008. године за 1,53 милиона евра на 15 година уз грејс период од пет година код ИРБ РС.

Ниједна од четири санкционисане фирме, према регистру јавних набавки у Босни и Херцеговини, није пословала са државним, ентитетским или локалним институцијама.

Подаци о томе са киме ове фирме послују нису јавно доступни.

Игор Додик је власник фирме “Леомаx Интернатионал” у Бањалуци чија је основна дјелатност трговина и вриједна је око 55.000 евра.

Горица Додик, Милорадова кћи, власница је фирме "Агро Воће" из Лакташа која се бави узгојем воћа, а вриједна је 1,25 милиона евра.

Била је сувласница апотеке "Греен Лине" с Нином Шкрбић, кћерком бившег министра здравља РС Ранка Шкрбића. Та фирма је ликвидирана.

Игор и Горица Додик сувласници су и фирме "Глобал Либертy" чија је основна дјелатност, такође, воћарство, и вриједна је око 60.000 евра.

Горица Додик је с Игоровом супругом Иваном Додик сувласница ресторана "Агапе" у робној кући "Боска" у Бањалуци.

Горицин супруг Павле Ћоровић власник је фирме "Агро Дестил" вриједне око 1,13 милиона евра с основном дјелатношћу дестилирања алкохола. Ћоровић је у мају 2023. регистровао и фирму "Монте Блоцк" чија је основна дјелатност изградња зграда.

Спасоја Зељковић, супруг Додикове сестре Богдане, власник је фирме "Интерконт-Комерц" вриједне око 1,5 милиона евра.

Политика раније више утицала на рад ИРБ-а

Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионала БиХ каже за РСЕ како је у вријеме кад је ИРБ РС дала кредит Игору Додику, те када је његов отац био премијер Српске, политика имала много више утицаја на њен рад.

ИРБ РС није класична банка која подлијеже контроли ентитетске Агенције за банкарство, већ је ријеч о фонду у који се слијевао новац од приватизације.

"Министри у Влади РС сједили су у Кредитном одбору. Један од захтјева Међународног монетарног фонда (ИМФ) и Свјетске банке (WБ) био је да се макне тај политички утицај и да се министри искључе", подсјетио је Траљић за РСЕ.

Траљић је казао како данас пласман иде преко комерцијалних банака, те да је, према извјештајима банке, "много боља" наплата, него у том периоду кад се због слабе наплате створио минус, јер су се тад "кредити дијелили по политичкој линији фирмама које нису имале покриће".

"Бившем премијеру РС Александру Џомбићу суди се због кредита за Енерголинију која је била кћерка фирма Фабрике глинице Бирач. ИРБ РС данас продаје та ненаплатива потраживања", додао је Траљић.

Санкције против Додика

Милорад Додик је још од 2017. на америчким листама санкција.

Тада је санкционисан зато што "активно опструише" или "представља значајан ризик за активну опструкцију" Дејтонског мировног споразума.

Тадашња америчка амбасадорка у БиХ, Морин Кормак (Мауреен Цормацк) је навела да су му санкције уведене због непоштивања одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине о забрани организовања референдума о Дану РС.

У јануару 2022. је објављена проширена листа санкција за корупцију, којом је обухваћен и Додик.

Из ОФАЦ-а је тада наведено да његове "дестабилизирајуће корупцијске активности" угрожавају стабилност Босне и Херцеговине и цијелог региона.

На америчкој листи санкција се сем Додика налази више бх. званичника из оба ентитета, између осталог Жељка Цвијановић, чланица Предсједништва БиХ, Никола Шпирић, један од замјеника предсједавајућег Дома народа БиХ, као и Фадил Новалић, бивши премијер Федерације БиХ.

Додик је у априлу 2022. заједно са Жељком Цвијановић стављен на листу санкција Велике Британије због, како је наведено, покушаја да наруше легитимитет и функционалност државе БиХ.

Европски парламент је раније позивао Европску унију (ЕУ) да санкционише Додика, али то није могуће због противљења Мађарске. Да би ЕУ некога санкционисала, потребна је сагласност свих 27 чланица.

(РСЕ) Фото: Друштвене мреже

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

бањалучанин

25.10.2023 10:59

молим Вас да стављате префикс "лопови" испред имена дотичне породице. хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

25.10.2023 13:30

НАРОДЕ РС ПОЦНИТЕ ГРАДИТИ највеци ЗАТВОР у РС за ову владајуцу ЛОПОВСКУ БАГРУ која не полазе рацун ни БОГУ ни НАРОДУ али кад тад стици це их БОЗИЈА КАЗНА

Name

Оли

25.10.2023 14:54

Без занимања једва завршили и средње и милионери.Изгледа амерички сан у овој распад држави,фуј🤢

Name

дудук

25.10.2023 14:57

само их затворити у напуштене школе, задруге, домове културе, касарне, па нека их уређују на челу са додигом.

Name

Ванземаљац

25.10.2023 23:33

Дабогда се све сасушило и пропало,не имали ништа.Само тући камен од камен за то казне нема.Само их проклети,нема друге.

Name

Лукач

25.10.2023 11:02

Немојте тако...Па и ја знам колико је муке имао његов тата док му је обезбједио новце шверцујући Ронхилл у току рата, ...па и сам је изгубио три шлепера код Добоја , када смо му их заплијенили, ајд' доообро ...постао сам министар. Мислите да њему није било тешко, требало је обезбједити камионе,па купце ,па гориво,па глеат да се то невиди, па извиђаће,достављаче,безбједњаке.... и ми се питамо одку дму паре... Има се може се,способан, а и ми смо криви ..; Што смо пушили? ...сад нам смета што дјеца школована млада имају. Ко нам је крив ,оћемо ми у ров и блато Ето нам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

25.10.2023 11:04

Полако само доцице дјаво по своје л,окрене се у животу брзо све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

25.10.2023 11:15

Јадни,сиротиња...треба отворити хуманитарни број да им се скупља помоћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

25.10.2023 11:15

НЕ ИМАЛО ИМ КОМЕ ОСТАТ ХАМДУЛЛИЛАХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.10.2023 11:23

Америцке санкције су само Фарса и не знаце ниста,једино ако би ЕУ тј.свих 27 цланица увеле санкције ,али Републици Србској тј.и мени лицно онда би тек било неког ефекта.Овако знамо да Хрватска никада неце Додику увести санкције јер остају без свог представника у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

25.10.2023 11:23

Колико год вреде мало им је они ће и даље да нас пљачкају. То ће радити у контнуитету, све док не смакнемо рудоњу, нормално политички.

ОДГОВОРИТЕ
Name

222

25.10.2023 11:26

Са 275 марака моремо купит коноп да се објесимо а пресјеник казе дасмо бољи од федерације у ниг минимална пензија 538 марака дупло висе од републике српске нека Богу плате ста од народа раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

25.10.2023 11:39

Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О Александар Шувак рођак Милана Шувака је запослен као савјетник у Министарсво управе и локалне самоуправе наравно министар је од Сенка Јујић НПС Дарка Бањца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле висе

25.10.2023 11:39

приватни ентитет ,зато су они највеци срби у рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.10.2023 11:43

Тако оце народ па нека му буде.Само санкције и обустава сви врста помоци јер то се ионако покраде народ од тог нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

25.10.2023 11:49

Да ли ико зна колико је новаца и фирми доста тој породици додик?Имају ли неку границу која би задовољила њихове апетите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

25.10.2023 11:52

Зелим вам да све то покрадено потросите на лијекове и да вам опет буде мало…..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИГ

25.10.2023 11:58

ЦРНА ТРОЈКА- ЗЛО НАНЕЛО НАРОДУ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.10.2023 12:00

Све то зна насе тузиластво а има тога јос пуно. Тузиластво сути а потковица тегелтија му савјетник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало

25.10.2023 12:00

То је сица, мора то још ојачати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

25.10.2023 12:00

Господу Додик и све друге наведене на доживотну робију али да раде дуго су сједили и плаћкали а све оплаћкано одузети е тада би и пензионери могли нормално живјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

25.10.2023 12:05

Лако је бити светац кад ти је бог отац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.10.2023 12:05

Поштени и воле Српску јер је лишавају свега што чини једну државу. Само лични интерес и богаћење породица које владају и пљачкају овај народ. Резултати су им видљиви, све пропало, млади се исељавају махом, редови пред јавним кухињама све дужи, јавни сектор у минусу, итд. То је огледало и слика РС под њиховом власти. Сва им фамилија и кумови милионери??? Дјеца му незапослена???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

25.10.2023 12:29

Ма нека и дао носи. Сто прије има емо лакши. Живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вој'

25.10.2023 12:37

Ух,ах,ех.......кад почне да бродић тоне....биће свега и сваћега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јјјј

25.10.2023 12:44

Свима. У региону. Су боље пензије. И Плате неко у Додиковој. Држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.10.2023 15:06

Миле је краљ, а ви можете трабуњати шта хоћете. Боли њих нека ствар за Американце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

25.10.2023 23:35

Ма нека ти тај краљ ј...е матер да ти направи бату или секу.

Name

Сл

25.10.2023 15:23

Јбг ако је истините овај текст о толико вредности ових фирми онда стварно треба несто предузети па то је прави криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

25.10.2023 15:48

Ако је ово истина хапсити и у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

25.10.2023 18:00

Три дебила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

25.10.2023 18:07

Ма дајте. То је све ситница. За толико ЛОПИНА. А ТЕК, АУТА, ХОТЕЛИ, ОДИЈЕЛА. ХРАНА, КУРВЕ, ГОРИВО. ТО ЈЕ 6 МИЛИЈАРДИ КРЕДИТА ПОКРИЛО. ИМАЛО СЕ. ЗНАЛО СЕ. Ја би само штедио. Нису они такве будале, као ја. Опет глас њима дајте Народе. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јер волимо Српску!

25.10.2023 22:04

РС је приватна прћија Милокрада Лакташенка Дудука, његове породице, кумова и осталих полтрона и улизица који чекају да им се баци покоја коска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈосхуаБењамин

26.10.2023 03:53

Да ли сте тражили опције финансирања за куповину нове куће, изградњу, кредит за некретнине, рефинансирање, консолидацију дуга, личне или пословне сврхе? Добродошли у будућност! Финансирање је једноставно са нама. Контактирајте нас јер нудимо нашу финансијску услугу по ниској и приступачној каматној стопи од 3% за дугорочне и кратке кредите, са 100% гаранцијом зајма, Заинтересовани апликант треба да нас контактира за даље процедуре за добијање кредита путем: јосхуабенлоанцомпанy@аол.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

26.10.2023 12:50

Све је јасно као дан! Приватна држава у којој приоритет у " бизнису" има Велики Вођа на ћелу своје империје заједно са својом породицом, родбином, кумовима, пријатељима и странаћким саборцима, а сви остали у овој "држави" су бијело робље и колатерална штета њихове владавине и њихових интереса!!

ОДГОВОРИТЕ