Koliko vrijede sankcionisane firme u vlasništvu Igora i Gorice

U Republici Srpskoj gdje je najniža penzija 275 maraka, odnosno oko 140 evra, a minimalna plata 700 maraka (357 evra), javna pomoć se dodjeljuje djeci "istaknutih" političara.

Republika Srpska 25.10.2023 | 10:39
Koliko vrijede sankcionisane firme u vlasništvu Igora i Gorice

Tako je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, 2008. godine dobio kredit u vrijednosti od tri miliona maraka (oko 1,5 miliona evra) za preduzeće "Fruit Eco".

Kredit je dobio od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske, pokazuje baza podataka o plasiranim kreditima ove institucije.

Radi se o banci u koju je deponovan novac dobijen od prodaje nekadašnjih državnih preduzeća.

Pored toga, Igor Dodik i njegova sestra Gorica su vlasnici još dvije kompanije koje se bave uzgojem voća i jednog restorana. Ukupno, ove firme su vrijedne oko 7,5 miliona evra.

Dodikova djeca i njihove firme su od prije par dana na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju je navedeno da njihove firme dobijaju "javnu pomoć kroz preferencijalni tretman, kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice".

Navedeno je i da su od 2021. Igor i Gorica mnogo više umiješani u političke i poslovne aktivnosti u RS, što je, kako navode iz Ministarstva trezora SAD, "prouzrokovalo zabrinutost da RS sve više liči na porodični biznis Dodikovih nego na politički entitet u sklopu Bosne i Hercegovine".

Saopšteno je i da su mnogi strani investitori oprezni kod ulaganja u Republiku Srpsku, jer "vjeruju da će bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno ići Dodiku i njegovoj porodici umjesto institucijama RS".

Ove sankcije znače da je njihova imovina koja se nalazi u SAD (ukoliko je imaju) blokirana, te su američkim državljanima zabranjene sve transakcije koje uključuju imovinu sankcionisanih osoba, osim ako OFAC nije izdao dozvolu ili izuzeće.

Kako je Dodikov sin dobio kredit?

Firma čiji su suvlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić, "Fruit Eco", bavi se voćarstvom, a od 20. oktobra je pod sankcijama SAD.

Ona je dijelom formirana novcem od privatizacije u Republici Srpskoj, kroz kredit Investiciono-razvojne banke (IRB) dok je njegov otac Milorad Dodik bio premijer.

On je dodjelu novca kroz kredit vrijedan 1,5 miliona evra pravdao riječima "bolje da moj sin nešto radi nego da se drogira''.

Vrijednost firme se procjenjuje na oko 5,26 miliona evra, a osnivački kapital je iznosio oko tri miliona evra. Firma se kreditno zadužila 2008. godine za 1,53 miliona evra na 15 godina uz grejs period od pet godina kod IRB RS.

Nijedna od četiri sankcionisane firme, prema registru javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, nije poslovala sa državnim, entitetskim ili lokalnim institucijama.

Podaci o tome sa kime ove firme posluju nisu javno dostupni.

Igor Dodik je vlasnik firme “Leomax International” u Banjaluci čija je osnovna djelatnost trgovina i vrijedna je oko 55.000 evra.

Gorica Dodik, Miloradova kći, vlasnica je firme "Agro Voće" iz Laktaša koja se bavi uzgojem voća, a vrijedna je 1,25 miliona evra.

Bila je suvlasnica apoteke "Green Line" s Ninom Škrbić, kćerkom bivšeg ministra zdravlja RS Ranka Škrbića. Ta firma je likvidirana.

Igor i Gorica Dodik suvlasnici su i firme "Global Liberty" čija je osnovna djelatnost, takođe, voćarstvo, i vrijedna je oko 60.000 evra.

Gorica Dodik je s Igorovom suprugom Ivanom Dodik suvlasnica restorana "Agape" u robnoj kući "Boska" u Banjaluci.

Goricin suprug Pavle Ćorović vlasnik je firme "Agro Destil" vrijedne oko 1,13 miliona evra s osnovnom djelatnošću destiliranja alkohola. Ćorović je u maju 2023. registrovao i firmu "Monte Block" čija je osnovna djelatnost izgradnja zgrada.

Spasoja Zeljković, suprug Dodikove sestre Bogdane, vlasnik je firme "Interkont-Komerc" vrijedne oko 1,5 miliona evra.

Politika ranije više uticala na rad IRB-a

Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH kaže za RSE kako je u vrijeme kad je IRB RS dala kredit Igoru Dodiku, te kada je njegov otac bio premijer Srpske, politika imala mnogo više uticaja na njen rad.

IRB RS nije klasična banka koja podliježe kontroli entitetske Agencije za bankarstvo, već je riječ o fondu u koji se slijevao novac od privatizacije.

"Ministri u Vladi RS sjedili su u Kreditnom odboru. Jedan od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i Svjetske banke (WB) bio je da se makne taj politički uticaj i da se ministri isključe", podsjetio je Traljić za RSE.

Traljić je kazao kako danas plasman ide preko komercijalnih banaka, te da je, prema izvještajima banke, "mnogo bolja" naplata, nego u tom periodu kad se zbog slabe naplate stvorio minus, jer su se tad "krediti dijelili po političkoj liniji firmama koje nisu imale pokriće".

"Bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću sudi se zbog kredita za Energoliniju koja je bila kćerka firma Fabrike glinice Birač. IRB RS danas prodaje ta nenaplativa potraživanja", dodao je Traljić.

Sankcije protiv Dodika

Milorad Dodik je još od 2017. na američkim listama sankcija.

Tada je sankcionisan zato što "aktivno opstruiše" ili "predstavlja značajan rizik za aktivnu opstrukciju" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tadašnja američka ambasadorka u BiH, Morin Kormak (Maureen Cormack) je navela da su mu sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma o Danu RS.

U januaru 2022. je objavljena proširena lista sankcija za korupciju, kojom je obuhvaćen i Dodik.

Iz OFAC-a je tada navedeno da njegove "destabilizirajuće korupcijske aktivnosti" ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona.

Na američkoj listi sankcija se sem Dodika nalazi više bh. zvaničnika iz oba entiteta, između ostalog Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kao i Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH.

Dodik je u aprilu 2022. zajedno sa Željkom Cvijanović stavljen na listu sankcija Velike Britanije zbog, kako je navedeno, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Evropski parlament je ranije pozivao Evropsku uniju (EU) da sankcioniše Dodika, ali to nije moguće zbog protivljenja Mađarske. Da bi EU nekoga sankcionisala, potrebna je saglasnost svih 27 članica.

(RSE) Foto: Društvene mreže

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

banjalučanin

25.10.2023 10:59

molim Vas da stavljate prefiks "lopovi" ispred imena dotične porodice. hvala

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVAC

25.10.2023 13:30

NARODE RS POCNITE GRADITI najveci ZATVOR u RS za ovu vladajucu LOPOVSKU BAGRU koja ne polaze racun ni BOGU ni NARODU ali kad tad stici ce ih BOZIJA KAZNA

Name

Oli

25.10.2023 14:54

Bez zanimanja jedva završili i srednje i milioneri.Izgleda američki san u ovoj raspad državi,fuj🤢

Name

duduk

25.10.2023 14:57

samo ih zatvoriti u napuštene škole, zadruge, domove kulture, kasarne, pa neka ih uređuju na čelu sa dodigom.

Name

Vanzemaljac

25.10.2023 23:33

Dabogda se sve sasušilo i propalo,ne imali ništa.Samo tući kamen od kamen za to kazne nema.Samo ih prokleti,nema druge.

Name

Lukač

25.10.2023 11:02

Nemojte tako...Pa i ja znam koliko je muke imao njegov tata dok mu je obezbjedio novce švercujući Ronhill u toku rata, ...pa i sam je izgubio tri šlepera kod Doboja , kada smo mu ih zaplijenili, ajd' dooobro ...postao sam ministar. Mislite da njemu nije bilo teško, trebalo je obezbjediti kamione,pa kupce ,pa gorivo,pa gleat da se to nevidi, pa izviđaće,dostavljače,bezbjednjake.... i mi se pitamo odku dmu pare... Ima se može se,sposoban, a i mi smo krivi ..; Što smo pušili? ...sad nam smeta što djeca školovana mlada imaju. Ko nam je kriv ,oćemo mi u rov i blato Eto nam!

ODGOVORITE
Name

Marinko

25.10.2023 11:04

Polako samo docice djavo po svoje l,okrene se u životu brzo sve

ODGOVORITE
Name

Lav

25.10.2023 11:15

Jadni,sirotinja...treba otvoriti humanitarni broj da im se skuplja pomoć

ODGOVORITE
Name

RVI

25.10.2023 11:15

NE IMALO IM KOME OSTAT HAMDULLILAH...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.10.2023 11:23

Americke sankcije su samo Farsa i ne znace nista,jedino ako bi EU tj.svih 27 clanica uvele sankcije ,ali Republici Srbskoj tj.i meni licno onda bi tek bilo nekog efekta.Ovako znamo da Hrvatska nikada nece Dodiku uvesti sankcije jer ostaju bez svog predstavnika u BIH.

ODGOVORITE
Name

Vozuća

25.10.2023 11:23

Koliko god vrede malo im je oni će i dalje da nas pljačkaju. To će raditi u kontnuitetu, sve dok ne smaknemo rudonju, normalno politički.

ODGOVORITE
Name

222

25.10.2023 11:26

Sa 275 maraka moremo kupit konop da se objesimo a presjenik kaze dasmo bolji od federacije u nig minimalna penzija 538 maraka duplo vise od republike srpske neka Bogu plate sta od naroda rade

ODGOVORITE
Name

Opera i Labrador

25.10.2023 11:39

Preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice je dobilo sve tendere u Banji Mlječanici tako Darko Banjac pljačka istu. Šumil je vlasništvo Milana Šuvaka iz Kozarske Dubice koji je partijski vojnik i pijun Banjčevog NPS-a. Kupili su benzinsku pumpu kao i hotel Došlić D.O.O Aleksandar Šuvak rođak Milana Šuvaka je zaposlen kao savjetnik u Ministarsvo uprave i lokalne samouprave naravno ministar je od Senka Jujić NPS Darka Banjca.

ODGOVORITE
Name

dokle vise

25.10.2023 11:39

privatni entitet ,zato su oni najveci srbi u rs

ODGOVORITE
Name

borac

25.10.2023 11:43

Tako oce narod pa neka mu bude.Samo sankcije i obustava svi vrsta pomoci jer to se ionako pokrade narod od tog nema nista.

ODGOVORITE
Name

??

25.10.2023 11:49

Да ли ико зна колико је новаца и фирми доста тој породици додик?Имају ли неку границу која би задовољила њихове апетите?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.10.2023 11:52

Zelim vam da sve to pokradeno potrosite na lijekove i da vam opet bude malo…..

ODGOVORITE
Name

MIG

25.10.2023 11:58

CRNA TROJKA- ZLO NANELO NARODU RS.

ODGOVORITE
Name

Borac

25.10.2023 12:00

Sve to zna nase tuzilastvo a ima toga jos puno. Tuzilastvo suti a potkovica tegeltija mu savjetnik.

ODGOVORITE
Name

Malo

25.10.2023 12:00

To je sica, mora to još ojačati!

ODGOVORITE
Name

Ana

25.10.2023 12:00

Gospodu Dodik i sve druge navedene na doživotnu robiju ali da rade dugo su sjedili i plaćkali a sve oplaćkano oduzeti e tada bi i penzioneri mogli normalno živjeti

ODGOVORITE
Name

Jovo Dobojlija

25.10.2023 12:05

Lako je biti svetac kad ti je bog otac.

ODGOVORITE
Name

Xx

25.10.2023 12:05

Pošteni i vole Srpsku jer je lišavaju svega što čini jednu državu. Samo lični interes i bogaćenje porodica koje vladaju i pljačkaju ovaj narod. Rezultati su im vidljivi, sve propalo, mladi se iseljavaju mahom, redovi pred javnim kuhinjama sve duži, javni sektor u minusu, itd. To je ogledalo i slika RS pod njihovom vlasti. Sva im familija i kumovi milioneri??? Djeca mu nezaposlena???

ODGOVORITE
Name

Qqqq

25.10.2023 12:29

Ma neka i dao nosi. Sto prije ima emo lakši. Život.

ODGOVORITE
Name

voj'

25.10.2023 12:37

Uh,ah,eh.......kad počne da brodić tone....biće svega i svaćega....

ODGOVORITE
Name

Jjjj

25.10.2023 12:44

Svima. U regionu. Su bolje penzije. I Plate neko u Dodikovoj. Državi.

ODGOVORITE
Name

Mile

25.10.2023 15:06

Mile je kralj, a vi možete trabunjati šta hoćete. Boli njih neka stvar za Amerikance.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

25.10.2023 23:35

Ma neka ti taj kralj j...e mater da ti napravi batu ili seku.

Name

Sl

25.10.2023 15:23

Jbg ako je istinite ovaj tekst o toliko vrednosti ovih firmi onda stvarno treba nesto preduzeti pa to je pravi kriminal i korupcija.

ODGOVORITE
Name

Sl

25.10.2023 15:48

Ako je ovo istina hapsiti i u zatvor

ODGOVORITE
Name

Milica

25.10.2023 18:00

Tri debila....

ODGOVORITE
Name

+

25.10.2023 18:07

Ma dajte. To je sve sitnica. Za toliko LOPINA. A TEK, AUTA, HOTELI, ODIJELA. HRANA, KURVE, GORIVO. TO JE 6 MILIJARDI KREDITA POKRILO. IMALO SE. ZNALO SE. Ja bi samo štedio. Nisu oni takve budale, kao ja. Opet glas njima dajte Narode. Seljak.

ODGOVORITE
Name

Jer volimo Srpsku!

25.10.2023 22:04

RS je privatna prćija Milokrada Laktašenka Duduka, njegove porodice, kumova i ostalih poltrona i ulizica koji čekaju da im se baci pokoja koska.

ODGOVORITE
Name

JoshuaBenjamin

26.10.2023 03:53

Da li ste tražili opcije finansiranja za kupovinu nove kuće, izgradnju, kredit za nekretnine, refinansiranje, konsolidaciju duga, lične ili poslovne svrhe? Dobrodošli u budućnost! Finansiranje je jednostavno sa nama. Kontaktirajte nas jer nudimo našu finansijsku uslugu po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3% za dugoročne i kratke kredite, sa 100% garancijom zajma, Zainteresovani aplikant treba da nas kontaktira za dalje procedure za dobijanje kredita putem: [email protected]

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

26.10.2023 12:50

Sve je jasno kao dan! Privatna država u kojoj prioritet u " biznisu" ima Veliki Vođa na ćelu svoje imperije zajedno sa svojom porodicom, rodbinom, kumovima, prijateljima i stranaćkim saborcima, a svi ostali u ovoj "državi" su bijelo roblje i kolateralna šteta njihove vladavine i njihovih interesa!!

ODGOVORITE