Власт Српске једно прича народу, а другачије раде

- Власт у Републици Српској једно прича народу, док се ствари потпуно у другом правцу одвијају када Милорад Додик заједно са својим представницима дође у заједничке институције БиХ, каже шеф Клуба СДС-а у НСРС Вукота Говедарица.

Република Српска 24.10.2023 | 15:15
Власт Српске једно прича народу, а другачије раде

- Власт у Републици Српској једно прича народу, док се ствари потпуно у другом правцу одвијају када Милорад Додик заједно са својим представницима дође у заједничке институције БиХ, каже шеф Клуба СДС-а у НСРС Вукота Говедарица.

Он наводи да је гажење закључка Народне скупштине Републике Српске очигледан примјер такве праксе. 

„Могли смо се увјерити како се СНСД прама њима односи на један специфичан начин. НСРС усвоји једно, а они посље раде потпуно друге ствари. Проблем је што се Комитет СНСД налази и изнад НСРС и што је ова странка ствари поставила тако да њихов комитет одлучује како ће се радити по питању закључка парламента Српске“, напомиње Говедарица. 

„Очигледно је, упозорава он, да Српска тренутно нема јасне и конзистентне политике која дефинише један ентитет.

 „Видимо да представници власти једно причају народу, једно раде у НСРС, а потпуно се другачије понашају када су њихови интереси у питању. У то смо се могли увјерити након закључка НСРС о недоношењу одлука док се не донесе закон о Уставном суду у коме нема страних судија. Видјели смо да је само десет дана након тога у Парламенту БиХ усвојено шест закона“, нагласио је Говедарица. 

Подсјетио је како су у децембру 2021. године донесени закључци у НС да се у року од шест мјесеци пониште сви ранији споразуми по питању одбране, безбједности, Управе за индиректно опорезивање, Високог судског и тужилачког савјета.

„Закључци су рекли да Влада мора да поништи све споразуме из времена када су те надлежности пренесене на ниво БиХ и да Српска формира своје институције, али то се није десило“, рекао је Говедарица.

Он наводи да се, када су СНСД и Милорад Додик у питању недосљедном показала и прича о непризнавању Суда БиХ и високог представника.

„Својим доласком у Суд БиХ Додик је тај суд признао, као и наметнуте одлуке Кристијана Шмита о измјени кривичног закона“, каже Говедарица.

Он наводи да из неугодне ситуације у којој се нашао Додик покушава да се извуче реформисањем правосуђа која би довела до тога да ентитетски судови суде дјела високе корупције и организованог криминала.

„Сада смо ушли у причу да се реформише правосуђе и да добијемо неку нову судску инстанцу у оквиру Суда БиХ. Ако не признајете неки суд, зашто онда мијењате закон о њему којим се добија нова судска инстанца? На све то се сада баца нова димна бомба, која је политичка и која отвара ново поглавље са проблематиком гдје ће тај суд бити смјештен, чиме се у суштини само настоји преусмјерити пажња јавности“, истакао је Говедарица.

(БН) Фото: БН     
                                                             

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

+

24.10.2023 15:34

Истина Говедарица. Па чуди ме, како овај Народ није довољно информисан. Или је више оних, што су се обогатили од овог Система. Само говорите. Народ почиње схватати, да раде и причају различито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

24.10.2023 15:48

Реално,поред овакве опозиције,било која позиција не треба да се брине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 17:53

Поред оваквог народа политицарима је омогуцено да све опљацкаји, отјерају народ, направе мафијаски рај за мање од 30 година након заврсетка рата. Толико о љубави и патриотизму.

Name

СДС

24.10.2023 16:03

Критика без јасне визије и властитих рјесње= СНСД на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

24.10.2023 19:48

Како можеш рећи да опозиција не нуди рјешење? Проблем је у томе што они ни о чему не одлучују. Њихово и јесте да критикују владајуће и да предлажу измјене и допуне, па чак и нове законе. Која је корист од њиховог приједлога, када и најмањи приједлог опзиције владајућа већина аутоматски одбија прије него и дође на дневни ред.?.

Name

Веља

24.10.2023 16:33

А ста си то ти урадио за народ сем сто само нападас и тразис длаку у јајету и тако годинама а плата иде ли иде,престигао си цак и Игора Црнатка у критикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 17:16

Вељко, боту јадни. Теби је очито довољан сендвич испод шатора да те усрећи, док ти шеф милијарде згрће и тјера младе из земље. Толико о твом доприносу домовини.

Name

Ре Веља

24.10.2023 16:57

А како да уради несто кад никада није био предсједник Републике Српске, или владе. Бирате погресне и лазове, а критикујете постене и искрене. Прво му дајте глас и полозај, па видите да ли це иста урадити. Говедарица је цовјек који се зна зацрвенити ако погријеси, за разлику од Додика, који и кад лазе убједјује себе да говори истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

24.10.2023 17:25

Каква болан прича? Овцама треба добар чобан, добри керови и контрола... Нема приче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 18:36

Шта кажеш "својом доласком у Суд БиХ Додик је признао тај суд"! Па значи ти навијеш да се Додик не одазове на позив Суда па да га онда приведу и затворе! Изгледа једино тад би ви могли доћи на вкаст! Али нема од тог нишра јер ко другом јаму копа сам у њу упада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.10.2023 20:18

Магаре...и овај садасњи на власт је досао кад је истјерао уз помоц странаца, легално изабраног предсједника...

Name

за Идеално

25.10.2023 15:22

Примијети се да сте блентовине и ти и овај кога подржаваш!

Name

Ре Веља

24.10.2023 18:51

А Власт је доста урадила. Покрала предузећа губици у јавним предузећима, + 2 милијарде само донација. И то је успијех тих СНСД. СРАМ ТЕ БИЛО. ОПОЗИЦИЈА И ГОРИВО САМА ПЛАЋА. И НЕМАЈУ РЕСУРСЕ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре фебруара

24.10.2023 19:09

Да не био председник РС била би нам боља ситуација него са жељком фиде пејс унуком и м.д.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.10.2023 08:36

То знамо ,видимо и осјетимо ....

ОДГОВОРИТЕ