Vlast Srpske jedno priča narodu, a drugačije rade

- Vlast u Republici Srpskoj jedno priča narodu, dok se stvari potpuno u drugom pravcu odvijaju kada Milorad Dodik zajedno sa svojim predstavnicima dođe u zajedničke institucije BiH, kaže šef Кluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

Republika Srpska 24.10.2023 | 15:15
Vlast Srpske jedno priča narodu, a drugačije rade

- Vlast u Republici Srpskoj jedno priča narodu, dok se stvari potpuno u drugom pravcu odvijaju kada Milorad Dodik zajedno sa svojim predstavnicima dođe u zajedničke institucije BiH, kaže šef Кluba SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

On navodi da je gaženje zaključka Narodne skupštine Republike Srpske očigledan primjer takve prakse. 

„Mogli smo se uvjeriti kako se SNSD prama njima odnosi na jedan specifičan način. NSRS usvoji jedno, a oni poslje rade potpuno druge stvari. Problem je što se Кomitet SNSD nalazi i iznad NSRS i što je ova stranka stvari postavila tako da njihov komitet odlučuje kako će se raditi po pitanju zaključka parlamenta Srpske“, napominje Govedarica. 

„Očigledno je, upozorava on, da Srpska trenutno nema jasne i konzistentne politike koja definiše jedan entitet.

 „Vidimo da predstavnici vlasti jedno pričaju narodu, jedno rade u NSRS, a potpuno se drugačije ponašaju kada su njihovi interesi u pitanju. U to smo se mogli uvjeriti nakon zaključka NSRS o nedonošenju odluka dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu u kome nema stranih sudija. Vidjeli smo da je samo deset dana nakon toga u Parlamentu BiH usvojeno šest zakona“, naglasio je Govedarica. 

Podsjetio je kako su u decembru 2021. godine doneseni zaključci u NS da se u roku od šest mjeseci ponište svi raniji sporazumi po pitanju odbrane, bezbjednosti, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

„Zaključci su rekli da Vlada mora da poništi sve sporazume iz vremena kada su te nadležnosti prenesene na nivo BiH i da Srpska formira svoje institucije, ali to se nije desilo“, rekao je Govedarica.

On navodi da se, kada su SNSD i Milorad Dodik u pitanju nedosljednom pokazala i priča o nepriznavanju Suda BiH i visokog predstavnika.

„Svojim dolaskom u Sud BiH Dodik je taj sud priznao, kao i nametnute odluke Кristijana Šmita o izmjeni krivičnog zakona“, kaže Govedarica.

On navodi da iz neugodne situacije u kojoj se našao Dodik pokušava da se izvuče reformisanjem pravosuđa koja bi dovela do toga da entitetski sudovi sude djela visoke korupcije i organizovanog kriminala.

„Sada smo ušli u priču da se reformiše pravosuđe i da dobijemo neku novu sudsku instancu u okviru Suda BiH. Ako ne priznajete neki sud, zašto onda mijenjate zakon o njemu kojim se dobija nova sudska instanca? Na sve to se sada baca nova dimna bomba, koja je politička i koja otvara novo poglavlje sa problematikom gdje će taj sud biti smješten, čime se u suštini samo nastoji preusmjeriti pažnja javnosti“, istakao je Govedarica.

(BN) Foto: BN     
                                                             

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

+

24.10.2023 15:34

Istina Govedarica. Pa čudi me, kako ovaj Narod nije dovoljno informisan. Ili je više onih, što su se obogatili od ovog Sistema. Samo govorite. Narod počinje shvatati, da rade i pričaju različito.

ODGOVORITE
Name

OO7

24.10.2023 15:48

Realno,pored ovakve opozicije,bilo koja pozicija ne treba da se brine.

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2023 17:53

Pored ovakvog naroda politicarima je omoguceno da sve opljackaji, otjeraju narod, naprave mafijaski raj za manje od 30 godina nakon zavrsetka rata. Toliko o ljubavi i patriotizmu.

Name

SDS

24.10.2023 16:03

Kritika bez jasne vizije i vlastitih rjesnje= SNSD na vlasti

ODGOVORITE
Name

Đ. B.

24.10.2023 19:48

Kako možeš reći da opozicija ne nudi rješenje? Problem je u tome što oni ni o čemu ne odlučuju. Njihovo i jeste da kritikuju vladajuće i da predlažu izmjene i dopune, pa čak i nove zakone. Koja je korist od njihovog prijedloga, kada i najmanji prijedlog opzicije vladajuća većina automatski odbija prije nego i dođe na dnevni red.?.

Name

Velja

24.10.2023 16:33

A sta si to ti uradio za narod sem sto samo napadas i trazis dlaku u jajetu i tako godinama a plata ide li ide,prestigao si cak i Igora Crnatka u kritikama.

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2023 17:16

Veljko, botu jadni. Tebi je očito dovoljan sendvič ispod šatora da te usreći, dok ti šef milijarde zgrće i tjera mlade iz zemlje. Toliko o tvom doprinosu domovini.

Name

Re Velja

24.10.2023 16:57

A kako da uradi nesto kad nikada nije bio predsjednik Republike Srpske, ili vlade. Birate pogresne i lazove, a kritikujete postene i iskrene. Prvo mu dajte glas i polozaj, pa vidite da li ce ista uraditi. Govedarica je covjek koji se zna zacrveniti ako pogrijesi, za razliku od Dodika, koji i kad laze ubjedjuje sebe da govori istinu.

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil, dugački

24.10.2023 17:25

Kakva bolan priča? Ovcama treba dobar čoban, dobri kerovi i kontrola... Nema priče!

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2023 18:36

Šta kažeš "svojom dolaskom u Sud BiH Dodik je priznao taj sud"! Pa znači ti naviješ da se Dodik ne odazove na poziv Suda pa da ga onda privedu i zatvore! Izgleda jedino tad bi vi mogli doći na vkast! Ali nema od tog nišra jer ko drugom jamu kopa sam u nju upada!

ODGOVORITE
Name

Idealno

24.10.2023 20:18

Magare...i ovaj sadasnji na vlast je dosao kad je istjerao uz pomoc stranaca, legalno izabranog predsjednika...

Name

za Idealno

25.10.2023 15:22

Primijeti se da ste blentovine i ti i ovaj koga podržavaš!

Name

Re Velja

24.10.2023 18:51

A Vlast je dosta uradila. Pokrala preduzeća gubici u javnim preduzećima, + 2 milijarde samo donacija. I to je uspijeh tih SNSD. SRAM TE BILO. OPOZICIJA I GORIVO SAMA PLAĆA. I NEMAJU RESURSE. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Ре фебруара

24.10.2023 19:09

Да не био председник РС била би нам боља ситуација него са жељком фиде пејс унуком и м.д.

ODGOVORITE
Name

Realno

25.10.2023 08:36

To znamo ,vidimo i osjetimo ....

ODGOVORITE