Исплата разлике пензије до износа најниже пензије

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске позвао је кориснике којима је признато право на сразмјерни дио старосне, инвалидске или породичне пензије са Федерацијом БиХ (ФБиХ) да се обрате у најближу пословницу ради обезбјеђења документације за подношење захтјева за исплату разлике, односно намирења до износа најниже пензије у ФБиХ.

Република Српска 24.10.2023 | 12:08
Исплата разлике пензије до износа најниже пензије

Из Фонда ПИО РС наводе да корисник права на сразмјерни дио пензије остварује право на исплату разлике пензије у случају да је збирни износ сразмјерних пензија остварених код Фонда ПИО и Федералног завода МИО/ПИО, у складу са Споразумом о међусобним правима и обавезама у спровођењу пензијског и инвалидског осигурања у БиХ, мањи од износа најниже пензије у ФБиХ и који има пребивалиште на подручју БиХ.

Право на исплату разлике пензије остварује се почев од дана подношења захтјева за остваривање овог права, уколико су испуњени услови.

Захтјев се подноси лично надлежној служби Федералног завода, путем поште или пуномоћника.

Неопходна документација, уз образац захтјева, је доказ о пребивалишту - ЦИПС пријава, рјешење о признавању права на сразмјерни дио пензије код Фонда ПИО Републике Српске и увјерење издато од Фонда ПИО о исплаћеним пензијама по мјесецима у години у којој се остварује право на исплату разлике пензије.

Из Фонда наводе да се не признаје право на исплату разлике до износа најниже пензије кориснику права на сразмјерну пензију којем је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату као припаднику Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, те да он не подноси захтјев.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС

24.10.2023 12:53

Сто значи да тај ратни стаж је чиста фарса и превара у преводу имас га а не вреди писљиве бобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

24.10.2023 12:54

Када видим ово да се несто мора подносити захтјев па да це проци само онај ко испуњава услове да оствари права, одмах знам да це ту бити све регуларно.

ОДГОВОРИТЕ