Isplata razlike penzije do iznosa najniže penzije

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske pozvao je korisnike kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa Federacijom BiH (FBiH) da se obrate u najbližu poslovnicu radi obezbjeđenja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike, odnosno namirenja do iznosa najniže penzije u FBiH.

Republika Srpska 24.10.2023 | 12:08
Isplata razlike penzije do iznosa najniže penzije

Iz Fonda PIO RS navode da korisnik prava na srazmjerni dio penzije ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, manji od iznosa najniže penzije u FBiH i koji ima prebivalište na području BiH.

Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se počev od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, ukoliko su ispunjeni uslovi.

Zahtjev se podnosi lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili punomoćnika.

Neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva, je dokaz o prebivalištu - CIPS prijava, rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.

Iz Fonda navode da se ne priznaje pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije korisniku prava na srazmjernu penziju kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadniku Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, te da on ne podnosi zahtjev.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS

24.10.2023 12:53

Sto znači da taj ratni staž je čista farsa i prevara u prevodu imas ga a ne vredi pisljive bobe.

ODGOVORITE
Name

Edo

24.10.2023 12:54

Kada vidim ovo da se nesto mora podnositi zahtjev pa da ce proci samo onaj ko ispunjava uslove da ostvari prava, odmah znam da ce tu biti sve regularno.

ODGOVORITE