Због посла са Владом Српске изгубио репутацију

Пајић тврди да је у посао са Владом Републике Српске ушао преко адвоката Милоша Стевановића, који је обећао да ће га спојити са министарком финансија Зором Видовић и организовати им састанак. То се и десило у октобру 2019. године, а састанку је, како је посвједочио поред њих троје присуствовао и Игор Додик, син предсједника Републике Српске Милорада Додика. Међутим, није објаснио у којем својству.

Република Српска 23.10.2023 | 20:55
Због посла са Владом Српске изгубио репутацију

– Мађид Пајић консултант из Швајцарске који се са Владом Републике Српске спори за три милиона марака посредничке накнаде у емисији обвезница вриједној 300 милиона марака на Лондонској берзи, казао је да није вјеровао да ће остати неисплаћен те да никада није имао слично искуство, као и да је у овом послу изгубио двије године живота и пословну репутацију, а да за то није добио ништа. 

Он је свједочећи на суђењу по тужби његове фирме „Сyнергy Wеалтх Манагамент“ из Женеве у Окружном привредном суду у Бањалуци рекао да уговор о посредовању никада није потписан, али да није сумњао да би могао остати „кратких рукава јер му је министарка финансија Зора Видовић рекла да о томе не треба да брине.

„Вјеровао сам на ријеч државника, а искуства која сам имао до тада била су позитивна. Посао смо радили како треба и нисмо ништа сумњали. Нацрт уговора је био одобрен, али није потписан. Међутим, нисмо жељели да због тога условљавамо посао вриједан 300 милиона евра. Тек касније сам чуо да је новац намијењен нама исплаћен другој фирми, ја сам схватио да смо преварени“, казао је Пајић.

Он је испричао да је у посао са Владом Републике Српске ушао преко адвоката Милоша Стевановића, који је обећао да ће га спојити са министарком финансија Зором Видовић и организовати им састанак.

Састанку са Зором Видовић присуствовао и Игор Додик

То се и десило у октобру 2019. године, а састанку је, како је посвједочио поред њих троје присуствовао и Игор Додик, син предсједника Републике Српске Милорада Додика. Међутим, није објаснио у којем својству.

Пајић је ту представио присутнима како ће изгледати пут Републике Српске на међународном тржишту, а након састанка је добио мандат да почне да га истражује и контактира банке преко којих би се задужење извршило.

„На наш захтјев, а како би се олакшао поступак отворена нам је е-маил адреса са доменом Владе РС. Са те адресе смо слали дописе банкама, а Сњежана Рудић из министарства финансија је добијала све копије“, испричао је Пајић.

Према његовим ријечима, паралелно са спремањем Владе за излазак на Лондонску берзу, радило се и на његовом уговору.

Нацрт тог уговора, тврди он, достављен је у новембру 2019. године Зори Видовић, а она се са њим усмено сложила. У њему је стајало да Пајић има право на плаћене трошкове и накнаду од 0,5 одсто од висине реализоване емисије.

На потписивање га је слао седам пута, а Видовићева се правдала да проблема неће бити те да се само чека сагласност Владе.

Пајић је оцијенио да је ријеч о скромној накнади, те да провизија за овакве послове иде и до пет одсто, а што је био случај када се Влада РС задуживала на Бечкој берзи.

Казао је да је комуницирао са банкама из Европе и САД-а, а да је резултат тога била њихова посјета Бањалуци у мају 2020. године, гдје су оне представиле своје понуде.

У питању су банке „ЈП Морган“, Раиффеисен Интернатионал, Цитибанк, Социете Генерале, а преко које је на крају и реализована емисија.

Том посјетом, Пајић сматра да је његов посао као консултанта био успјешно завршен.

Убрзо након тога долази до пандемије и све стаје. Пајић тврди да је цијело вријеме остао на вези са Владом Српске, али и са банкама које је обавијестио да ће његов клијент на тржиште изаћи почетком 2021. године.

Међутим, у марту 2021. године од њега је тражено да се више не обраћа банкама.

„Доживјели смо разочарење, али ипак нисмо то говорили банкама јер нисмо жељели да срушимо емисију обвезница. Након емисије смо се састали са министрицом Видовић али је она сматрала да нема основа да нам се било шта плати. Ипак да уважи наш допринос, понудила нам је 100.000 евра. Тражили смо 300.000, а касније послали уговор на 250.000 евра јер сам хтио да изађем из посла у којем сам изгубио двије године живота и потопио своју репутацију“, казао је Пајић.

Рекао је и да сумња да је компанији „Монет брокер“ из Бањалуке исплаћена накнада која припада њему, а да се име те брокерске куће ни једног момента у цијелој причи није споменуло, односно да нису учествовали ни у једном дијелу поступка.

Кроз испитивање правобраниоца Невенке Улетиловић, Пајић је рекао да није био на „дуе дилигенце састанку“, као и да није учествовао у „кицк офф“ позиву и писању проспекта, али и додао да то и није био његов посао.

Казао је и да је Влада Републике Српске могла паралелно контактирати инвеститоре и водити овај процес без његовог знања.

Занимљиво питање имала је и судија Данијела Шарчевић. Њу је занимало да ли је Пајић икада усмено или писмено упозорен да није овлаштен за посредовање у емисији, на шта је одговорио да није.

Иначе, на рочишту одржаном прије неколико дана као свједок су се требале појавити и министрица Зора Видовић и њена помоћница Сњежана Рудић, али су писмено оправдале свој недолазак.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је у јуну прошле године открио спор између Владе Српске и ове компаније.

Иако су у Министарству финансија Републике Српске тврдили да швајцарска фирма није учествовала у било којем сегменту емисије обвезница на Лондонској берзи  ЦАПИТАЛ је затим објавио и преписку између њеног директора и министара Зоре Видовић и Алена Шеранића, те њихових помоћника, а која указује на нешто сасвим супротно.

(Цапитал

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Драган

23.10.2023 21:36

Па свака будала зна да се с тим олосем неправе никакви послови, тако ти и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

23.10.2023 21:47

Човек потврди да Игор Додик од октобра 2019 седи у Влади Републике Српске!? Шта мислите колико се милијарди до сада уталио кроз своје многобројне фирме?

Name

То је то

23.10.2023 22:22

Све лопов до лопова.

Name

Ненад-Нострадамус

24.10.2023 07:09

Знаци посреднику да би се народ Републике Србске задузио треба дати 3 милиона марака.Онда остатак од 297 милиона треба да подијели на неких десетак особа прво Игору 10 милиона,Зора 5 милиона,Горици исто 5 милиона и јос њима десетак по милион.Остатак се подијели за гласање сигурним гласацима Снсд-еа По неких 100 марака,а осталима по 20-30 марака.Има и оних који за пиву и сендвиц гласају.Прво би овога посредника сто трази 3 милиона затворио 10 година у затвор,а Игору,Зори и другима о њима нека одлуцује народ,ако су задовољни са 100 марака или пиву и сендвиц и некин пар стотина танког асфалта онда ниста наставити даље.

Name

д

24.10.2023 07:40

Сам пао са њима, договори се са парама од суда шта ћеш, зона сумрака.

Name

др. иги

24.10.2023 08:29

Министар финанција је Иго Додиг, зар није јасно одавно, ни тзв. опозицији, ни РУЉИ /НАРОДУ, само страним мафијашима који управљају РС.

Name

Будимир

24.10.2023 14:48

Бане,јеси ли ти мало дјете па прчаш шта зна дјете шта је 100 кг Колико је се милијарди уталио? Луђаче знашли колика је милијарда,и не хлупетај више ако си нешколован што се утркујеш да нешта кажеш глупсону

Name

З

23.10.2023 21:36

Иги се појављује, не зна се када ће почети отварати уста!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

23.10.2023 21:50

БАБА ЗОРКА МОЗЕ СЕ ОПРАВДАТИ ДА СЕ НИЦЕГ НЕ СЈЕЦА,ОСТАРИЛА,ПОСЕНИЛИЛА И ЈОС АКО ЈЕ КОЈУ ПОПИЛА.ЗАТО И ИМАМО СИТУАЦИЈУ САДА ДА РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ НИКО НЕДА КРЕДИТ,ИЗБЛАНИРАЛИ СЕ НА СВАКОМ КОРАКУ,ПОСТАЦЕМО ПYСТО ОСТРВО,КОЈЕ ЦЕ СВИ ЗАОБИЛАЗИТИ,НЕСПОСОБНИ И КОРУМПИРАНИ МИНИСТРИ И РАЗНОРАЗНИ БЕЛОСВЕТСКИ МЕСЕТАРИ ЦЕ ИСКОПАТИ ГРОБНИЦУ ИЗ КОЈЕ ЦЕ СЕ ТЕСКО МОЦИ ИЗВУЦИ,ЛОПОВИ ЦЕСЕ РАЗБЈЕЗАТИ ПО СРБИЈИ И ИНОСТРАНСТВУ,ДОБРО СУ НАТОВАРИЛИ БИСАГЕ.

Name

Јесте

23.10.2023 21:37

Јесте да је Влада глупа, али сит сам више тих посредника, лихвара, гребатора, го...а, све ћемо то морати враћати. Тешко нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

23.10.2023 21:42

Ко са ђаволом тикве сади. .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

оц

23.10.2023 21:46

засто је на слици са овим цовјеком и зграда иза, преко пута Борцевог стадиона? Видим да у тој згради ниста нема, иако је давно изградјена...нека мутна посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

23.10.2023 22:11

Зоро преваром пензиониси се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

23.10.2023 22:17

Овог ухљеба није ми зао, са ким је он насао дилове склапати :-) Додо јуниор се само појављује као авет, а нигдје запослен "наводно" За све се пита а низаста одговоран. Браво сине

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

24.10.2023 08:12

Па овај тражио 300 000 евра. Као изгубио двије године живота. Па радник у републици српској читав свој вијек изгуби за 100 тињак хиљада евра да не једе не пије. Ако му и толика плата буде свеукупно. Паметном доста.

Name

Још мало

23.10.2023 22:33

Још нало па ће РС нестати у јаметини лихварских дугова за које знају само одабрани, а онда неће бити пеМзија, плата, фондова... Све ће да се уруши као кула од карата. А за кога ће онда пеМзићи и ботови гласати, коме ће клицати, чијему се сендвичу радовати? Још мало па нестало, кукавни народе глупави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2023 23:24

Вријеме је. Доста је трајао циркус.

Name

Иxан

23.10.2023 23:32

Шта ова лопужа хоће, бави се консултантским пословима. Па зна се да су то све сами лопови у том послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.10.2023 23:36

Хајд, посто си ти сад како изгледа заврсио ту каријеру и постао један у низу људи који су слагани и преварени од хостаплера и лопова, а изгледа нецес ни добит паре, ја би свим банкама послао то искуство и по ринуо би се да им нико на свијету висе не даје кредите или купује обвезнице. Освета се слузи хладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хх

23.10.2023 23:53

Такав ти је рс, омца око врата Србаља у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

24.10.2023 07:19

Проклети американци сто насем постеном Игију уведосе санкције. Цовјек само сједио код Зорке министарке и ниста није прицао и радио, а они санкције. Банда америцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.10.2023 07:35

И сад ми треба да поверујемо да је овај Мађид угледан и познат у влади Швајцарске и осталим владама ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

24.10.2023 09:08

А како да му исплати 3 милиона Еура без икаквог потписаног уговора??? После би медији и судови развлацили министрицу финансија да је некоме дала 3 милиона еура Уговори се праве и потписују кад уговарас неки посао од 10-20 хиљада еура а он договорио посао од 3 милиона усмено на повјерење, Па могла му је онда исплатит не 0,5 % вец 5 % сто казе да је нормално да му припада, Знаци могла му је исплатит умјесто 3 милиона 30 милиона па дато онда подијеле јер нигде нема наведено да це му припаст 0,5% па су могли реци да му припада 5% као сто господин казе да је уобицајен проценат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 10:32

Уговор је вазеци и без потписа ако се испуне одредјени услови.

Name

Ре

24.10.2023 10:55

Ајд не баљезгај. Сто не питас ста це онај гаргамел ту?

Name

Ало

24.10.2023 12:39

Ко те јебе и требало те одерати ко те тјеро да садис тикве са дјаволима

ОДГОВОРИТЕ