Zbog posla sa Vladom Srpske izgubio reputaciju

Pajić tvrdi da je u posao sa Vladom Republike Srpske ušao preko advokata Miloša Stevanovića, koji je obećao da će ga spojiti sa ministarkom finansija Zorom Vidović i organizovati im sastanak. To se i desilo u oktobru 2019. godine, a sastanku je, kako je posvjedočio pored njih troje prisustvovao i Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Međutim, nije objasnio u kojem svojstvu.

Republika Srpska 23.10.2023 | 20:55
Zbog posla sa Vladom Srpske izgubio reputaciju

– Mađid Pajić konsultant iz Švajcarske koji se sa Vladom Republike Srpske spori za tri miliona maraka posredničke naknade u emisiji obveznica vrijednoj 300 miliona maraka na Londonskoj berzi, kazao je da nije vjerovao da će ostati neisplaćen te da nikada nije imao slično iskustvo, kao i da je u ovom poslu izgubio dvije godine života i poslovnu reputaciju, a da za to nije dobio ništa. 

On je svjedočeći na suđenju po tužbi njegove firme „Synergy Wealth Managament“ iz Ženeve u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci rekao da ugovor o posredovanju nikada nije potpisan, ali da nije sumnjao da bi mogao ostati „kratkih rukava jer mu je ministarka finansija Zora Vidović rekla da o tome ne treba da brine.

„Vjerovao sam na riječ državnika, a iskustva koja sam imao do tada bila su pozitivna. Posao smo radili kako treba i nismo ništa sumnjali. Nacrt ugovora je bio odobren, ali nije potpisan. Međutim, nismo željeli da zbog toga uslovljavamo posao vrijedan 300 miliona evra. Tek kasnije sam čuo da je novac namijenjen nama isplaćen drugoj firmi, ja sam shvatio da smo prevareni“, kazao je Pajić.

On je ispričao da je u posao sa Vladom Republike Srpske ušao preko advokata Miloša Stevanovića, koji je obećao da će ga spojiti sa ministarkom finansija Zorom Vidović i organizovati im sastanak.

Sastanku sa Zorom Vidović prisustvovao i Igor Dodik

To se i desilo u oktobru 2019. godine, a sastanku je, kako je posvjedočio pored njih troje prisustvovao i Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Međutim, nije objasnio u kojem svojstvu.

Pajić je tu predstavio prisutnima kako će izgledati put Republike Srpske na međunarodnom tržištu, a nakon sastanka je dobio mandat da počne da ga istražuje i kontaktira banke preko kojih bi se zaduženje izvršilo.

„Na naš zahtjev, a kako bi se olakšao postupak otvorena nam je e-mail adresa sa domenom Vlade RS. Sa te adrese smo slali dopise bankama, a Snježana Rudić iz ministarstva finansija je dobijala sve kopije“, ispričao je Pajić.

Prema njegovim riječima, paralelno sa spremanjem Vlade za izlazak na Londonsku berzu, radilo se i na njegovom ugovoru.

Nacrt tog ugovora, tvrdi on, dostavljen je u novembru 2019. godine Zori Vidović, a ona se sa njim usmeno složila. U njemu je stajalo da Pajić ima pravo na plaćene troškove i naknadu od 0,5 odsto od visine realizovane emisije.

Na potpisivanje ga je slao sedam puta, a Vidovićeva se pravdala da problema neće biti te da se samo čeka saglasnost Vlade.

Pajić je ocijenio da je riječ o skromnoj naknadi, te da provizija za ovakve poslove ide i do pet odsto, a što je bio slučaj kada se Vlada RS zaduživala na Bečkoj berzi.

Kazao je da je komunicirao sa bankama iz Evrope i SAD-a, a da je rezultat toga bila njihova posjeta Banjaluci u maju 2020. godine, gdje su one predstavile svoje ponude.

U pitanju su banke „JP Morgan“, Raiffeisen International, Citibank, Societe Generale, a preko koje je na kraju i realizovana emisija.

Tom posjetom, Pajić smatra da je njegov posao kao konsultanta bio uspješno završen.

Ubrzo nakon toga dolazi do pandemije i sve staje. Pajić tvrdi da je cijelo vrijeme ostao na vezi sa Vladom Srpske, ali i sa bankama koje je obavijestio da će njegov klijent na tržište izaći početkom 2021. godine.

Međutim, u martu 2021. godine od njega je traženo da se više ne obraća bankama.

„Doživjeli smo razočarenje, ali ipak nismo to govorili bankama jer nismo željeli da srušimo emisiju obveznica. Nakon emisije smo se sastali sa ministricom Vidović ali je ona smatrala da nema osnova da nam se bilo šta plati. Ipak da uvaži naš doprinos, ponudila nam je 100.000 evra. Tražili smo 300.000, a kasnije poslali ugovor na 250.000 evra jer sam htio da izađem iz posla u kojem sam izgubio dvije godine života i potopio svoju reputaciju“, kazao je Pajić.

Rekao je i da sumnja da je kompaniji „Monet broker“ iz Banjaluke isplaćena naknada koja pripada njemu, a da se ime te brokerske kuće ni jednog momenta u cijeloj priči nije spomenulo, odnosno da nisu učestvovali ni u jednom dijelu postupka.

Kroz ispitivanje pravobranioca Nevenke Uletilović, Pajić je rekao da nije bio na „due diligence sastanku“, kao i da nije učestvovao u „kick off“ pozivu i pisanju prospekta, ali i dodao da to i nije bio njegov posao.

Kazao je i da je Vlada Republike Srpske mogla paralelno kontaktirati investitore i voditi ovaj proces bez njegovog znanja.

Zanimljivo pitanje imala je i sudija Danijela Šarčević. Nju je zanimalo da li je Pajić ikada usmeno ili pismeno upozoren da nije ovlašten za posredovanje u emisiji, na šta je odgovorio da nije.

Inače, na ročištu održanom prije nekoliko dana kao svjedok su se trebale pojaviti i ministrica Zora Vidović i njena pomoćnica Snježana Rudić, ali su pismeno opravdale svoj nedolazak.

Podsjećamo, CAPITAL je u junu prošle godine otkrio spor između Vlade Srpske i ove kompanije.

Iako su u Ministarstvu finansija Republike Srpske tvrdili da švajcarska firma nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obveznica na Londonskoj berzi  CAPITAL je zatim objavio i prepisku između njenog direktora i ministara Zore Vidović i Alena Šeranića, te njihovih pomoćnika, a koja ukazuje na nešto sasvim suprotno.

(Capital

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Dragan

23.10.2023 21:36

Pa svaka budala zna da se s tim olosem neprave nikakvi poslovi, tako ti i treba

ODGOVORITE
Name

Bane

23.10.2023 21:47

Čovek potvrdi da Igor Dodik od oktobra 2019 sedi u Vladi Republike Srpske!? Šta mislite koliko se milijardi do sada utalio kroz svoje mnogobrojne firme?

Name

To je to

23.10.2023 22:22

Sve lopov do lopova.

Name

Nenad-Nostradamus

24.10.2023 07:09

Znaci posredniku da bi se narod Republike Srbske zaduzio treba dati 3 miliona maraka.Onda ostatak od 297 miliona treba da podijeli na nekih desetak osoba prvo Igoru 10 miliona,Zora 5 miliona,Gorici isto 5 miliona i jos njima desetak po milion.Ostatak se podijeli za glasanje sigurnim glasacima Snsd-ea Po nekih 100 maraka,a ostalima po 20-30 maraka.Ima i onih koji za pivu i sendvic glasaju.Prvo bi ovoga posrednika sto trazi 3 miliona zatvorio 10 godina u zatvor,a Igoru,Zori i drugima o njima neka odlucuje narod,ako su zadovoljni sa 100 maraka ili pivu i sendvic i nekin par stotina tankog asfalta onda nista nastaviti dalje.

Name

d

24.10.2023 07:40

Sam pao sa njima, dogovori se sa parama od suda šta ćeš, zona sumraka.

Name

dr. igi

24.10.2023 08:29

Ministar financija je Igo Dodig, zar nije jasno odavno, ni tzv. opoziciji, ni RULJI /NARODU, samo stranim mafijašima koji upravljaju RS.

Name

Budimir

24.10.2023 14:48

Bane,jesi li ti malo djete pa prčaš šta zna djete šta je 100 kg Koliko je se milijardi utalio? Luđače znašli kolika je milijarda,i ne hlupetaj više ako si neškolovan što se utrkuješ da nešta kažeš glupsonu

Name

Z

23.10.2023 21:36

Igi se pojavljuje, ne zna se kada će početi otvarati usta!?

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

23.10.2023 21:50

BABA ZORKA MOZE SE OPRAVDATI DA SE NICEG NE SJECA,OSTARILA,POSENILILA I JOS AKO JE KOJU POPILA.ZATO I IMAMO SITUACIJU SADA DA REPUBLICI SROSKOJ NIKO NEDA KREDIT,IZBLANIRALI SE NA SVAKOM KORAKU,POSTACEMO PYSTO OSTRVO,KOJE CE SVI ZAOBILAZITI,NESPOSOBNI I KORUMPIRANI MINISTRI I RAZNORAZNI BELOSVETSKI MESETARI CE ISKOPATI GROBNICU IZ KOJE CE SE TESKO MOCI IZVUCI,LOPOVI CESE RAZBJEZATI PO SRBIJI I INOSTRANSTVU,DOBRO SU NATOVARILI BISAGE.

Name

Jeste

23.10.2023 21:37

Jeste da je Vlada glupa, ali sit sam više tih posrednika, lihvara, grebatora, go...a, sve ćemo to morati vraćati. Teško nama.

ODGOVORITE
Name

Pa

23.10.2023 21:42

Ko sa đavolom tikve sadi. .......

ODGOVORITE
Name

oc

23.10.2023 21:46

zasto je na slici sa ovim covjekom i zgrada iza, preko puta Borcevog stadiona? Vidim da u toj zgradi nista nema, iako je davno izgradjena...neka mutna posla

ODGOVORITE
Name

Srbac

23.10.2023 22:11

Zoro prevarom penzionisi se

ODGOVORITE
Name

Cirkus

23.10.2023 22:17

Ovog uhljeba nije mi zao, sa kim je on nasao dilove sklapati :-) Dodo junior se samo pojavljuje kao avet, a nigdje zaposlen "navodno" Za sve se pita a nizasta odgovoran. Bravo sine

ODGOVORITE
Name

sova

24.10.2023 08:12

Pa ovaj tražio 300 000 evra. Kao izgubio dvije godine života. Pa radnik u republici srpskoj čitav svoj vijek izgubi za 100 tinjak hiljada evra da ne jede ne pije. Ako mu i tolika plata bude sveukupno. Pametnom dosta.

Name

Još malo

23.10.2023 22:33

Još nalo pa će RS nestati u jametini lihvarskih dugova za koje znaju samo odabrani, a onda neće biti peMzija, plata, fondova... Sve će da se uruši kao kula od karata. A za koga će onda peMzići i botovi glasati, kome će klicati, čijemu se sendviču radovati? Još malo pa nestalo, kukavni narode glupavi!

ODGOVORITE
Name

Re

23.10.2023 23:24

Vrijeme je. Dosta je trajao cirkus.

Name

Ixan

23.10.2023 23:32

Šta ova lopuža hoće, bavi se konsultantskim poslovima. Pa zna se da su to sve sami lopovi u tom poslu.

ODGOVORITE
Name

BL

23.10.2023 23:36

Hajd, posto si ti sad kako izgleda zavrsio tu karijeru i postao jedan u nizu ljudi koji su slagani i prevareni od hostaplera i lopova, a izgleda neces ni dobit pare, ja bi svim bankama poslao to iskustvo i po rinuo bi se da im niko na svijetu vise ne daje kredite ili kupuje obveznice. Osveta se sluzi hladna.

ODGOVORITE
Name

Hh

23.10.2023 23:53

Takav ti je rs, omca oko vrata Srbalja u Bosni.

ODGOVORITE
Name

Srbo

24.10.2023 07:19

Prokleti amerikanci sto nasem postenom Igiju uvedose sankcije. Covjek samo sjedio kod Zorke ministarke i nista nije pricao i radio, a oni sankcije. Banda americka.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

24.10.2023 07:35

I sad mi treba da poverujemo da je ovaj Mađid ugledan i poznat u vladi Švajcarske i ostalim vladama EU

ODGOVORITE
Name

Sydney

24.10.2023 09:08

A kako da mu isplati 3 miliona Eura bez ikakvog potpisanog ugovora??? Posle bi mediji i sudovi razvlacili ministricu finansija da je nekome dala 3 miliona eura Ugovori se prave i potpisuju kad ugovaras neki posao od 10-20 hiljada eura a on dogovorio posao od 3 miliona usmeno na povjerenje, Pa mogla mu je onda isplatit ne 0,5 % vec 5 % sto kaze da je normalno da mu pripada, Znaci mogla mu je isplatit umjesto 3 miliona 30 miliona pa dato onda podijele jer nigde nema navedeno da ce mu pripast 0,5% pa su mogli reci da mu pripada 5% kao sto gospodin kaze da je uobicajen procenat

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2023 10:32

Ugovor je vazeci i bez potpisa ako se ispune odredjeni uslovi.

Name

Re

24.10.2023 10:55

Ajd ne baljezgaj. Sto ne pitas sta ce onaj gargamel tu?

Name

Alo

24.10.2023 12:39

Ko te jebe i trebalo te oderati ko te tjero da sadis tikve sa djavolima

ODGOVORITE