Бијељина: Нови мурали красиће стамбене објекте

Други "Мераки мурал фест" у Бијељини окупио је  умјетнике из Босне и Херцеговине, Србије и Француске који ће осликати мурале већих димензија. У првој фази, у Бијељини су  осликана три мурала, а исто толико биће осликано и у другој фази сљедеће седмице.

Република Српска 23.10.2023 | 15:32
Бијељина: Нови мурали красиће стамбене објекте

Мурал као форма постаје све популарнији и заузима мјесто у јавном простору који му одувијек припада, причу започиње муралиста из Београда Јана Даниловић која осликаним муралом шаље снажну поруку.

“Мурал који сам урадила у Бијељини је на тему женске солидарности, сестринства који је илустрован са два женска лика повезана плетеницом косе. Мислим да је порука снажна”, истиче муралиста из Београда.

Јана наглашава да је мало жена које осликавају мурале због чега се из године у годину усавршавала.

“Студирала сам зидно сликарство на Умјетничкој академији у Бијељини и мурали су ме одувијек занимали. Путовала сам свијетом, моји мурали се налазе у Србији, Хрватској, Словенији, Белгији, Француској, Њемачкој, Грчкој и сада у БиХ”, додаје Јана.

Кроз осмијех каже да нема броја колико је до сада урадила мурала, али је јако тврдоглава и ради само оно што истински жели.

“Мени је тај моменат солидарности, пажње за своје ближње, борба појединца за позицију у друштву доминантна тема и такве мурале волим да радим, што се види и кроз мурал који сам урадила у Бијељини ”, напомиње она.

На велико одушевљење становника Бијељине шест нових мурала ће уљепшати зидове стамбених објеката.

“Ове године са нама су умјетнице из Бањалуке, Београда, Чачка, Париза и двије умјетнице из Бијељине. Одабрали су веома занимљиве мотиве, рецимо муралиста из Париза је на муралу ставио два голуба што се налази на грбу Бијељине, а једна од учесница ће на свом муралу ставити купус што асоцира на Семберију”, прича организатор фестивала Марија Тица Ковачевић.

Семберија се нашла на мапи свијета галерија на отвореном у оквиру Мурал феста који је организован уз подршку Градске управе Бијељина.

“Мурал фест ће трајати до краја мјесеца, сада су завршена три мурала преостало је да још три умјетнице ураде своје мурале. Могу рећи да је фестивал веома успјешан, да смо добили подршку од градоначелника Бијељине Љубише Петровића, Туристичке организације и многобројних спонзора. Али оно што је најважније град ће бити никада љепши”, додаје Марија.

Циљ овог пројекта је подршка младима и оснаживање њиховог мјеста у друштву, а старије овим муралима желимо подсјетити на значај и важност младих за будућност ове земље.   Бијељина је млад град, зато треба ангажовати младе да учествују у његовом оплемењивању и на тај начин повећају уважавање умјетности и умјетника и повећају укупну атрактивност града, додаје организатор фестивала.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

23.10.2023 16:47

Хвала Вам. Похвално и лијепо је све. Живијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зев

23.10.2023 16:52

Имате ли сагласност зев и архитекте који је пројектовао зграду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2023 17:14

Архитекта је наплатио свој рад и шта он има с тим. ЗЕВ мора бити задовољан јер боље да зграда буде осликана него празни простори. Ово је ок ако раде школовани умјетници али не смије се дозволити да скраба ко хоће. На Западу сам се нагледао свакаквих скработина док ово ми се свидја. Напред само.

Name

Ре ре

23.10.2023 17:45

А ста фали "несколованим умјетницима"? Раде и они предивне,свјетски познате мурале..

Name

Фино!

23.10.2023 17:04

ГОЛУБ је симбол мира за све. То би требало ставити свугдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

23.10.2023 17:36

Где се тацно налазе нови мурали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слоба

23.10.2023 18:13

😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мна

23.10.2023 22:00

Засто тразити сагласност архитекте он ради по наредјењу инвеститора,а инвеститор је ородао зграду.Зев це се наравно слозити,засто не би кад вец није обновљена хирофа нека умјетницка слика мало украси зграду и град.Све похвале за сликаре.

ОДГОВОРИТЕ