Bijeljina: Novi murali krasiće stambene objekte

Drugi "Meraki mural fest" u Bijeljini okupio je  umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Francuske koji će oslikati murale većih dimenzija. U prvoj fazi, u Bijeljini su  oslikana tri murala, a isto toliko biće oslikano i u drugoj fazi sljedeće sedmice.

Republika Srpska 23.10.2023 | 15:32
Bijeljina: Novi murali krasiće stambene objekte

Mural kao forma postaje sve popularniji i zauzima mjesto u javnom prostoru koji mu oduvijek pripada, priču započinje muralista iz Beograda Jana Danilović koja oslikanim muralom šalje snažnu poruku.

“Mural koji sam uradila u Bijeljini je na temu ženske solidarnosti, sestrinstva koji je ilustrovan sa dva ženska lika povezana pletenicom kose. Mislim da je poruka snažna”, ističe muralista iz Beograda.

Jana naglašava da je malo žena koje oslikavaju murale zbog čega se iz godine u godinu usavršavala.

“Studirala sam zidno slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Bijeljini i murali su me oduvijek zanimali. Putovala sam svijetom, moji murali se nalaze u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj i sada u BiH”, dodaje Jana.

Kroz osmijeh kaže da nema broja koliko je do sada uradila murala, ali je jako tvrdoglava i radi samo ono što istinski želi.

“Meni je taj momenat solidarnosti, pažnje za svoje bližnje, borba pojedinca za poziciju u društvu dominantna tema i takve murale volim da radim, što se vidi i kroz mural koji sam uradila u Bijeljini ”, napominje ona.

Na veliko oduševljenje stanovnika Bijeljine šest novih murala će uljepšati zidove stambenih objekata.

“Ove godine sa nama su umjetnice iz Banjaluke, Beograda, Čačka, Pariza i dvije umjetnice iz Bijeljine. Odabrali su veoma zanimljive motive, recimo muralista iz Pariza je na muralu stavio dva goluba što se nalazi na grbu Bijeljine, a jedna od učesnica će na svom muralu staviti kupus što asocira na Semberiju”, priča organizator festivala Marija Tica Kovačević.

Semberija se našla na mapi svijeta galerija na otvorenom u okviru Mural festa koji je organizovan uz podršku Gradske uprave Bijeljina.

“Mural fest će trajati do kraja mjeseca, sada su završena tri murala preostalo je da još tri umjetnice urade svoje murale. Mogu reći da je festival veoma uspješan, da smo dobili podršku od gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, Turističke organizacije i mnogobrojnih sponzora. Ali ono što je najvažnije grad će biti nikada ljepši”, dodaje Marija.

Cilj ovog projekta je podrška mladima i osnaživanje njihovog mjesta u društvu, a starije ovim muralima želimo podsjetiti na značaj i važnost mladih za budućnost ove zemlje.   Bijeljina je mlad grad, zato treba angažovati mlade da učestvuju u njegovom oplemenjivanju i na taj način povećaju uvažavanje umjetnosti i umjetnika i povećaju ukupnu atraktivnost grada, dodaje organizator festivala.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

23.10.2023 16:47

Hvala Vam. Pohvalno i lijepo je sve. Živijeli.

ODGOVORITE
Name

Zev

23.10.2023 16:52

Imate li saglasnost zev i arhitekte koji je projektovao zgradu.

ODGOVORITE
Name

Re

23.10.2023 17:14

Arhitekta je naplatio svoj rad i šta on ima s tim. ZEV mora biti zadovoljan jer bolje da zgrada bude oslikana nego prazni prostori. Ovo je ok ako rade školovani umjetnici ali ne smije se dozvoliti da skraba ko hoće. Na Zapadu sam se nagledao svakakvih skrabotina dok ovo mi se svidja. Napred samo.

Name

Re re

23.10.2023 17:45

A sta fali "neskolovanim umjetnicima"? Rade i oni predivne,svjetski poznate murale..

Name

Fino!

23.10.2023 17:04

GOLUB je simbol mira za sve. To bi trebalo staviti svugdje.

ODGOVORITE
Name

Nik

23.10.2023 17:36

Gde se tacno nalaze novi murali?

ODGOVORITE
Name

Sloba

23.10.2023 18:13

😂😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Mna

23.10.2023 22:00

Zasto traziti saglasnost arhitekte on radi po naredjenju investitora,a investitor je orodao zgradu.Zev ce se naravno sloziti,zasto ne bi kad vec nije obnovljena hirofa neka umjetnicka slika malo ukrasi zgradu i grad.Sve pohvale za slikare.

ODGOVORITE