Бездимни производи пружају наду за пушаче 

Сулеиман Абдуллахи, искусни новинар с више од 30 година „пушачког стажа“, недавно је подијелио своје искуство преласка с класичних цигарета на бездимне алтернативе. "Почео сам пушити још у средњој школи и прешао на бездимне алтернативе у посљедњих осам мјесеци.

Република Српска 23.10.2023 | 13:34
Бездимни производи пружају наду за пушаче 

Примијетио сам значајне разлике и питао се зашто нисам прешао прије", рекао је Абдуллахи.

Ова прича илустрира моћ и значај бездимних производа, који су постали снажна алтернатива за особе које се суочавају с изазовом престанка пушења.

На глобалном нивоу, постоји најмање милијарда пушача, а овај број вјероватно ће наставити расти. Иако то звучи забрињавајуће, истраживања и научни докази указују на то да је дим који производе класичне цигарете главни узрочник болести повезаних са пушењем, а не никотин.

Ово пружа оправдање за лакшу транзицију са класичних цигарета на бездимне производе.

Будући да дим, а не никотин, ствара здравствене проблеме, јасна стратегија за смањење ризика код одраслих пушача који не желе у потпуности да се одрекну дувана и никотина је прелазак на бездимне производе. Шта су заправо бездимни производи?

Бездимни производи су дизајнирани да испоруче никотин без стварања дима или пепела. Будући да никотин бездимних производа долази без сагоријевања, они представљају мање штетну алтернативу класичним цигаретама.

Мање штетне бездимне алтернативе настале су као резултат комбиноване експертизе медицине, фармакологије и технологије. Ту се, прије свега, мисли на замјенску никотинску терапију у облику жвакаћих гума и фластера, као и е-цигарета и уређаја нове генерације, заснованих на технологији загријавања дувана, који не емитују дувански дим.

Ова еволуција у свијету духана доноси наду за пушаче широм свијета, нудећи им шансу да уколико већ у потпуности не уклоне – смање ризик од здравствених проблема без да се у потпуности одрекну дувана и никотина. Бездимни производи постају све више препознати као кључна компонента стратегије смањења штете од пушења.

(ПР) Фото:Фреепик