Bezdimni proizvodi pružaju nadu za pušače 

Suleiman Abdullahi, iskusni novinar s više od 30 godina „pušačkog staža“, nedavno je podijelio svoje iskustvo prelaska s klasičnih cigareta na bezdimne alternative. "Počeo sam pušiti još u srednjoj školi i prešao na bezdimne alternative u posljednjih osam mjeseci.

Republika Srpska 23.10.2023 | 13:34
Bezdimni proizvodi pružaju nadu za pušače 

Primijetio sam značajne razlike i pitao se zašto nisam prešao prije", rekao je Abdullahi.

Ova priča ilustrira moć i značaj bezdimnih proizvoda, koji su postali snažna alternativa za osobe koje se suočavaju s izazovom prestanka pušenja.

Na globalnom nivou, postoji najmanje milijarda pušača, a ovaj broj vjerovatno će nastaviti rasti. Iako to zvuči zabrinjavajuće, istraživanja i naučni dokazi ukazuju na to da je dim koji proizvode klasične cigarete glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, a ne nikotin.

Ovo pruža opravdanje za lakšu tranziciju sa klasičnih cigareta na bezdimne proizvode.

Budući da dim, a ne nikotin, stvara zdravstvene probleme, jasna strategija za smanjenje rizika kod odraslih pušača koji ne žele u potpunosti da se odreknu duvana i nikotina je prelazak na bezdimne proizvode. Šta su zapravo bezdimni proizvodi?

Bezdimni proizvodi su dizajnirani da isporuče nikotin bez stvaranja dima ili pepela. Budući da nikotin bezdimnih proizvoda dolazi bez sagorijevanja, oni predstavljaju manje štetnu alternativu klasičnim cigaretama.

Manje štetne bezdimne alternative nastale su kao rezultat kombinovane ekspertize medicine, farmakologije i tehnologije. Tu se, prije svega, misli na zamjensku nikotinsku terapiju u obliku žvakaćih guma i flastera, kao i e-cigareta i uređaja nove generacije, zasnovanih na tehnologiji zagrijavanja duvana, koji ne emituju duvanski dim.

Ova evolucija u svijetu duhana donosi nadu za pušače širom svijeta, nudeći im šansu da ukoliko već u potpunosti ne uklone – smanje rizik od zdravstvenih problema bez da se u potpunosti odreknu duvana i nikotina. Bezdimni proizvodi postaju sve više prepoznati kao ključna komponenta strategije smanjenja štete od pušenja.

(PR) Foto:Freepik