Економска криза у Европи осјети се и у привреди БиХ

Главна економска локомотива Европе, Њемачка у рецесији је и суочава се са озбиљним проблемом. Како ће пад привредне активности и БДП-а у најјачој европској економији утицати на БиХ која зависи од Њемачке као спољнотрговинског партнера?

Босна и Херцеговина 22.10.2023 | 19:39
Економска криза у Европи осјети се и у привреди БиХ

Њемачка привреда је кинула, Босни и Херцеговини већ цури нос. Хоће ли се привреда БиХ разбољети?

Први симптоми прехладе већ су се појавили и то у три семгента, од којих је први извоз, каже струка.

“Сви извозни сектори у БиХ који су везани за Њемачку доћи ће у кризу јер се смањује куповна моћ становништва у Њемачкој и потражња за тим производима. Посљеднично ће доћи до мањег извоза и смањења броја запослених у БиХ”, наводи Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС).

Свјетлана Шурлан, новинар Блоомберг Адриа, каже да је цјелокупан извоз из БиХ у паду ове године.

“Извоз за Њемачку је са мартовских 245 милиона КМ, у августу пао на 190 и нешто милиона. Пад од 50 милиона КМ је значајан за привреду БиХ. Домаћа привреда је у првој половини ове године имала раније склопљенне уговоре са њемачким партнерима које је реализовала. То сад стагнира и очекује се даље успоровање”, објашњава Шурлан.

Несумњиво је да ће Њемачка, окренута својим проблемима, мање инвестирати у БиХ, што је велики проблем. Међутим, истичу наши саговорници, постоји нешто што треба да нас брине више.

“Више треба да нас брину дознаке из иностранства које прелазе три милијарде КМ на годишњем нивоу, а које су по обиму значајно веће од инвестиција. Највише новца долази од радника запослених у Њемачкој. Они све теже зарађују новац који им је потребан за живот тамо, те ће га мање слати родбини. Посебно ће мање улагати у некретнине и инвестуционе пројекте у БиХ”, јасан је економиста Миленко Станић.

У међувремену је за БиХ важно да пронађе алтернативна тржишта, каже даље Станић.

“Наши извозници су се везали углавном за ауто, електро и машинску индустрију. Тешко је пронаћи замјенско тржиште за такав извоз. Гдје су та замјенска тржишта? То су привреде и економије напредују, привреде Кине и индије, економије појединих афричких земаља. Међутим, не видим да наша економска дипломатија на томе ради”, истиче Станић.

Да ли садашња криза у Њемачкој могла бити шанса Балкан, па и Босну и Херцеговину, и како,  објашњава Шурлан.

“Тако што ће привући њемачке инвеститоре да преселе дио своје производње из Азије јер имамо глобални односно западни тренд да се земље дистанцирају од Русије и Кине. На домаћим властима и компанијама је да ли ће њемачким инвеститорима и компанијама понудити повољне услове за инвестирање у БиХ”, каже за БН Шурлан.

Бећировић истиче да сви заобилазе БиХ.

“Капитал хоће мир, стабилност и сигурност. БиХ једино има шансу за напредак ако је то у стању да то обезбиједи.”

Док Европу тресе криза, балканске земље имају своју шансе да кроз сарадњу, прије свега путем иницијативе Отворени Балкан, повећају конкурентност своје привреде и обезбиједе бољи живот грађана, каже Бећировић.

Истиче да је то, ипак, не одговара странцима јер ће тако за њихове компаније које жеље да буду доминантне у региону, бити мање простора.  

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Саса тривиц

22.10.2023 20:36

Пословни амбијент је такав да је потразња стална, а ако узмемо вањске утицаје они це свакако утицати на нас, тако да це смањени производ осјетити градјани, а све то како би се економски пребродила ситуација и околности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холандесе

22.10.2023 20:41

Имаи зита и нафте код Рује, па нека купе! Није далеко, преко пута је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.10.2023 20:46

чим БиХ цури из носа то је 100% корона! 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диаспора

22.10.2023 21:28

Која криза у БиХ,,,,у њамацкој има сви да поцркају док се у босни осјети криза...па ми имамо 3 цлана представниства..

ОДГОВОРИТЕ