Ekonomska kriza u Evropi osjeti se i u privredi BiH

Glavna ekonomska lokomotiva Evrope, Njemačka u recesiji je i suočava se sa ozbiljnim problemom. Kako će pad privredne aktivnosti i BDP-a u najjačoj evropskoj ekonomiji uticati na BiH koja zavisi od Njemačke kao spoljnotrgovinskog partnera?

Bosna i Hercegovina 22.10.2023 | 19:39
Ekonomska kriza u Evropi osjeti se i u privredi BiH

Njemačka privreda je kinula, Bosni i Hercegovini već curi nos. Hoće li se privreda BiH razboljeti?

Prvi simptomi prehlade već su se pojavili i to u tri semgenta, od kojih je prvi izvoz, kaže struka.

“Svi izvozni sektori u BiH koji su vezani za Njemačku doći će u krizu jer se smanjuje kupovna moć stanovništva u Njemačkoj i potražnja za tim proizvodima. Posljednično će doći do manjeg izvoza i smanjenja broja zaposlenih u BiH”, navodi Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Svjetlana Šurlan, novinar Bloomberg Adria, kaže da je cjelokupan izvoz iz BiH u padu ove godine.

“Izvoz za Njemačku je sa martovskih 245 miliona KM, u avgustu pao na 190 i nešto miliona. Pad od 50 miliona KM je značajan za privredu BiH. Domaća privreda je u prvoj polovini ove godine imala ranije sklopljenne ugovore sa njemačkim partnerima koje je realizovala. To sad stagnira i očekuje se dalje usporovanje”, objašnjava Šurlan.

Nesumnjivo je da će Njemačka, okrenuta svojim problemima, manje investirati u BiH, što je veliki problem. Međutim, ističu naši sagovornici, postoji nešto što treba da nas brine više.

“Više treba da nas brinu doznake iz inostranstva koje prelaze tri milijarde KM na godišnjem nivou, a koje su po obimu značajno veće od investicija. Najviše novca dolazi od radnika zaposlenih u Njemačkoj. Oni sve teže zarađuju novac koji im je potreban za život tamo, te će ga manje slati rodbini. Posebno će manje ulagati u nekretnine i investucione projekte u BiH”, jasan je ekonomista Milenko Stanić.

U međuvremenu je za BiH važno da pronađe alternativna tržišta, kaže dalje Stanić.

“Naši izvoznici su se vezali uglavnom za auto, elektro i mašinsku industriju. Teško je pronaći zamjensko tržište za takav izvoz. Gdje su ta zamjenska tržišta? To su privrede i ekonomije napreduju, privrede Kine i indije, ekonomije pojedinih afričkih zemalja. Međutim, ne vidim da naša ekonomska diplomatija na tome radi”, ističe Stanić.

Da li sadašnja kriza u Njemačkoj mogla biti šansa Balkan, pa i Bosnu i Hercegovinu, i kako,  objašnjava Šurlan.

“Tako što će privući njemačke investitore da presele dio svoje proizvodnje iz Azije jer imamo globalni odnosno zapadni trend da se zemlje distanciraju od Rusije i Kine. Na domaćim vlastima i kompanijama je da li će njemačkim investitorima i kompanijama ponuditi povoljne uslove za investiranje u BiH”, kaže za BN Šurlan.

Bećirović ističe da svi zaobilaze BiH.

“Kapital hoće mir, stabilnost i sigurnost. BiH jedino ima šansu za napredak ako je to u stanju da to obezbijedi.”

Dok Evropu trese kriza, balkanske zemlje imaju svoju šanse da kroz saradnju, prije svega putem inicijative Otvoreni Balkan, povećaju konkurentnost svoje privrede i obezbijede bolji život građana, kaže Bećirović.

Ističe da je to, ipak, ne odgovara strancima jer će tako za njihove kompanije koje želje da budu dominantne u regionu, biti manje prostora.  

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sasa trivic

22.10.2023 20:36

Poslovni ambijent je takav da je potraznja stalna, a ako uzmemo vanjske uticaje oni ce svakako uticati na nas, tako da ce smanjeni proizvod osjetiti gradjani, a sve to kako bi se ekonomski prebrodila situacija i okolnosti

ODGOVORITE
Name

Holandese

22.10.2023 20:41

Imai zita i nafte kod Ruje, pa neka kupe! Nije daleko, preko puta je.

ODGOVORITE
Name

Pa

22.10.2023 20:46

čim BiH curi iz nosa to je 100% korona! 🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

Diaspora

22.10.2023 21:28

Koja kriza u BiH,,,,u njamackoj ima svi da pocrkaju dok se u bosni osjeti kriza...pa mi imamo 3 clana predstavnistva..

ODGOVORITE