"Електопривреда" незаштићена, а милионе даје за то

„Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) не води евиденцију о томе ко и када о њених партнерских компанија улази у њен информациони систем и шта том приликом ради, те га тако излаже великом ризику, упозоравају ревизори.

Република Српска 21.10.2023 | 19:40
"Електопривреда" незаштићена, а милионе даје за то

Опште је познато да је ЕРС годинама уназад компанијама  „Дwелт“ у власништву Стефана Крнете, зета Ранка Шкрбића декана Медицинског факултета у Бањалуци и „Проинтеру“ дала на десетине милиона вриједне уговоре, али ревизор сматра да свој систем нису осигурали од нежељених упада и ризика.

„Друштво не проводи снимање сесија администрације вањских компанија које су уговорно ангажоване у ЕРС-у, чиме се излаже ризицима повезаним са неадекватном превенцијом упада и ограничењима управљања у случајевима безбједносних криза“, упозорили су ревизори.

Ревизори упозоравају и на то да не постоје детаљнији подаци о акцијама проведеним у систему након успостављања приступа на рачунарску мрежу од стране добављача.

„У случају компромитације добављача, постоји проблем са повјерењем у проведне сигурносне мјере“, стоји у Извјештају.

Важно је подсјетити да је „Електропривреда РС“ до сада била изузетно дарежљива у области Информационо комуникационих технологија те да су у те сврхе подијелили милионе марака, а о чему је ЦАПИТАЛ писао у серији текстова.

Посљедњи у низу таквих у уговора је онај вриједан 1,1 милион КМ који су дали компанији „Дwелт“ половином септембра и то за надоградњу софтверске платформе.

„Електропривреда“ је компанији „Дwелт“ прије три године дала 14,5 милиона КМ за имплементацију софтверске платформе.

ЕРС је дарежљив и према „Проинтеру“ па су им тако прије пар дана за набавку услуга унапређења и техничке подршке ИТ инфраструктуре искеширали 700.000 КМ са ПДВ-ом.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дwелт и Проинтер

21.10.2023 20:35

Фуј, фуј, колико кумовима и потомству треба пара од ове дрзаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

21.10.2023 20:39

Ја туге и жалости, а електромонтери сто одрзавају мрезе, далеководе и остале зајебанције имају плату писљивих 1000км. Па јбт јел могуцее. Само да буду слозни и сви оду на боловања па нек Лука и његови директори скачу по шумама

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

21.10.2023 21:38

Дабогда се распала!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горица

21.10.2023 22:43

Хајте молим вас. Мени мало мало неко упадне, па не дижем грају. Дапаче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

21.10.2023 23:51

Немој ме вући за језик 😂😂😂

Name

Попај!

22.10.2023 08:32

Важно је указати и показати на ове и овакве ликове који функционишу по принципу ,дај мени и којима, за сиротињу ме није брига,,ко их је.." ,ту су редом многи стевандићи,шпиррићи,радмановићи, тадићи, ћубриловићи...и бројни други велики и мали ђајићи који се морају чињенично разобличити они обогате и створише пребогате ретард наследнике, јер другачије неће проћи и дуго ће се вући,а дјеца одоше....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај бре

22.10.2023 09:28

А гдје су паре од електропривреде ,производња диррктна а дебели минус

ОДГОВОРИТЕ