"Elektoprivreda" nezaštićena, a milione daje za to

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) ne vodi evidenciju o tome ko i kada o njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, te ga tako izlaže velikom riziku, upozoravaju revizori.

Republika Srpska 21.10.2023 | 19:40
"Elektoprivreda" nezaštićena, a milione daje za to

Opšte je poznato da je ERS godinama unazad kompanijama  „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i „Prointeru“ dala na desetine miliona vrijedne ugovore, ali revizor smatra da svoj sistem nisu osigurali od neželjenih upada i rizika.

„Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza“, upozorili su revizori.

Revizori upozoravaju i na to da ne postoje detaljniji podaci o akcijama provedenim u sistemu nakon uspostavljanja pristupa na računarsku mrežu od strane dobavljača.

„U slučaju kompromitacije dobavljača, postoji problem sa povjerenjem u provedne sigurnosne mjere“, stoji u Izvještaju.

Važno je podsjetiti da je „Elektroprivreda RS“ do sada bila izuzetno darežljiva u oblasti Informaciono komunikacionih tehnologija te da su u te svrhe podijelili milione maraka, a o čemu je CAPITAL pisao u seriji tekstova.

Posljednji u nizu takvih u ugovora je onaj vrijedan 1,1 milion KM koji su dali kompaniji „Dwelt“ polovinom septembra i to za nadogradnju softverske platforme.

„Elektroprivreda“ je kompaniji „Dwelt“ prije tri godine dala 14,5 miliona KM za implementaciju softverske platforme.

ERS je darežljiv i prema „Prointeru“ pa su im tako prije par dana za nabavku usluga unapređenja i tehničke podrške IT infrastrukture iskeširali 700.000 KM sa PDV-om.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dwelt i Prointer

21.10.2023 20:35

Fuj, fuj, koliko kumovima i potomstvu treba para od ove drzave?

ODGOVORITE
Name

Rus

21.10.2023 20:39

Ja tuge i žalosti, a elektromonteri sto odrzavaju mreze, dalekovode i ostale zajebancije imaju platu pisljivih 1000km. Pa jbt jel mogucee. Samo da budu slozni i svi odu na bolovanja pa nek Luka i njegovi direktori skaču po šumama

ODGOVORITE
Name

профа

21.10.2023 21:38

Дабогда се распала!!!

ODGOVORITE
Name

Gorica

21.10.2023 22:43

Hajte molim vas. Meni malo malo neko upadne, pa ne dižem graju. Dapače...

ODGOVORITE
Name

профа

21.10.2023 23:51

Немој ме вући за језик 😂😂😂

Name

Popaj!

22.10.2023 08:32

Važno je ukazati i pokazati na ove i ovakve likove koji funkcionišu po principu ,daj meni i kojima, za sirotinju me nije briga,,ko ih je.." ,tu su redom mnogi stevandići,špirrići,radmanovići, tadići, ćubrilovići...i brojni drugi veliki i mali đajići koji se moraju činjenično razobličiti oni obogate i stvoriše prebogate retard naslednike, jer drugačije neće proći i dugo će se vući,a djeca odoše....

ODGOVORITE
Name

Aj bre

22.10.2023 09:28

A gdje su pare od elektroprivrede ,proizvodnja dirrktna a debeli minus

ODGOVORITE