За десет година преполовиће се број породичних доктора

У наредних пет година 35 специјалиста породичне медицине ће испунити услове за одлазак у пензију, а у наредних 10, односно до краја 2033. године, чак 52 специјалиста породичне медицине Дома здравља Бањалука испуниће услове за одлазак у старосну пензију.

Република Српска 21.10.2023 | 19:21
За десет година преполовиће се број породичних доктора

Због овог проблема највише ће испаштати пацијенти који ће, како је рекла директорица Дома здравља Бањалука, Невена Тодоровић, морати и за обичну прехладу плаћати услуге у приватном сектору.

"У Дому здравља тренутно је запослено 106 специјалиста породичне медицине, а кроз 10 година њих 52 испуниће услов за одлазак у пензију. Њиховим одласком биће угрожена доступност примарне здравствене заштите и листе чекања на преглед биће дуже.

Због уобичајених проблема са здрављем, као што је на примјер упала грла, пацијенти ће морати да траже здравствене услуге код других специјалиста, односно у приватним амбулантама", рекла је Тодоровићева за Мондо.

Напоменула је да специјализација из породичне медицине траје четири године, а да би остварили услове за специјализацију доктори опште праксе морају да имају бар једну годину радног стажа у здравственој установи.

"Тако би наша установа у наредном периоду требала запослити још 35 доктора медицине и исти број доктора послати на специјализацију уколико испуњавају услов једне године радног стажа у струци.

Сходно томе и у идеалним условима Дом здравља Бањалука би тек за пет година могао да одшколује још 35 специјалиста породичне медицине.

Наравно, ни тада наш проблем не би био ријешен јер одлазак у пензију осталих специјалиста тече континуирано за сваку наредну годину", каже директорица Дома здравља Бањалука.

Спорадично, како каже, доктори одлазе и у иностранство, а са мањком медицинског кадра сусрећу се и остали домови здравља широм Републике Српске, а посебно отежавајуће околности имају домови здравља у руралним и изразито неразвијеним подручјима.

"Рад у примарној здравственој заштити, а посебно у породичној медицини, је тежак и захтијеван. Због тога, у протеклих пет година, имамо све мањи интерес младих колега за специјализације из породичне медицине, што представља велики проблем опстанка амбуланти породичне медицине који раде у домовима здравља у Републици Српској.

Млади доктори се одлучују за специјализацију у болничком сектору, јер имају већу могућност зараде и напредовања, а имају могућност да са тим специјализацијама раде и у приватном сектору", истакла је Тодоровићева.

Поред одлива кадра из породичне медицине, Тодоровићева истиче да ће и друге службе у скорије вријеме имати проблем са недостатком специјалиста из разних области.

"Посебно издвајамо Службу хитне медицинске помоћи, Специјалистичке амбуланте из педијатрије и гинекологије. Стога убудуће треба ставити акценат на квалитет и доступност примарне здравствене заштите јер она значајно утиче на задовољство друштва са цјелокупним здравственим системом, као и на важност добрих личних односа доктора и пацијента", навела је.

Једно од рјешења, додаје наша саговорница, јесте финансијско улагање у јачање примарне здравствене заштите, јер она утиче на смањење потреба за болничком здравственом заштитом, интензивном његом и резервним капацитетима за случај изненадног удара на здравствени систем као што је било и у вријеме пандемије Цовид-19.

"Из искуства земаља у којима је систем примарне здравствене заштите отишао и степеницу више, закључено је да се 40-60 одсто здравствених проблема грађана рјешава на примарном нивоу здравствене заштите, док се остали упућују на више нивое здравственог система.

Довољан број доктора породичне медицине у некој средини директно смањује број хоспитализација, број посјета Служби хитне медицинске помоћи и број компликација хроничних болести, а подиже задовољство корисника здравственог система.

Стога је неопходно успостављање финансијски одрживе примарне здравствене заштите", каже Тодоровићева и наглашава да примарна заштита заслужује већа права у смислу обуке, финансирања истраживања, објављивања радова и учешћа у доношењу одлука о мјерама политике.

Како би се на најбољи начин одговорило овом изазову, наша саговорница сматра да је потребно израдити стратегију школовања и запошљавања специјалиста породичне медицине, гинекологије, педијатрије, радиологије и ургентне медицине.

Драшко Купрешак, предсједник Удружења породичних доктора Републике Српске става је да сваки дом здравља треба да правовремено доставља план људских ресурса, односно колико је потребно специјализација било које врсте.

"Када правимо петогодишње или десетогодишње планове онда морамо размишљати о људским ресурсима, односно када нам љекари иду у пензију или одлазе по другом основу. Ми у Дому здравља Челинац немамо таквих проблема јер смо на вријеме планирали и послали љекаре на специјализацију", каже Купрешак за Мондо.

Када је у питању Република Српска, Купрешак каже да, условно речено, проблем постоји, јер велики број доктора опште праксе треба да прође специјализацију за доктора породичне медицине која траје четири године.

Наводи да према стандардима и нормативима у Српској на једног доктора долази и до 2.000 пацијената, али да је радна оптерећеност на око 40 одсто. Проблеми настају када неко оде на боловање или годишњи одмор.

"Прошле године је урађено око пет милиона прегледа од тога су три и по милиона били контролни прегледи, а 1‚5 милиона првих прегледа. Идеално би било да на једног доктора породичне медицине има од 1.200 до 1.400 пацијената, али нажалост нисмо друштво које има добру економију, а то би они који воде политику требали да пројектују и обезбједе", закључује Купрешак.

(Мондо) Фото:ИнфоБН

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Горан

21.10.2023 19:34

За десет година преполовице се и број становника, тако да не треба да бринемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

21.10.2023 20:23

КАЗЕ ВЛАСТ КО НЕЦЕ ДА РАДИ,НЕКА ИДЕ У ИНОСТРАНСYВО,ДОЦИ ЦЕ ИЗ ОАКИСТАНА И ИНДИЈЕ РАДНИЦИ,ЈЕЛ СА ЊИМА ЗЕЛЕ ПОПУНИТИ МЕДИЦИНСКИ КАДАР.

Name

Борац

21.10.2023 22:02

Какав министар такво је здравство.

Name

Бањалучанин

21.10.2023 22:37

А хоће ли се преполовити бр новинара, то ме брине?

Name

РЕ Статистичар

21.10.2023 23:01

С обзиром ко предаје на Бањалучком "универзитету", нисам сигуран да би нам доктор из Индије био нужно лошији... (ЂАЈИЋ ЈЕ "ПРОФЕСОР"!!!)

Name

ре Горан

22.10.2023 13:59

Добро ће бити ако се само преполови.Људи бјеже вани,овдје се умире од сепсе,добију бактерије у болницама,нетачне дијагнозе.Дерматолог каже,не знам шта је ,дођи за 3 мјесеца,ако се прошири,меланом је(особи од 24године).

Name

новљанка

21.10.2023 19:41

па сколујем ја дјете за доктора,платите како треба да не оде у Њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мелида

21.10.2023 21:59

Да ли га ти сколујес или тај факултет? Бице да је факултет.

Name

лик

22.10.2023 07:31

Знаш ли ти колико кошта образовање једног доктора медицине? Није стан и џепарац скуп, него професори и техника!

Name

баја

22.10.2023 10:07

Не брини нико не признаје те дипломе, само у РС

Name

Алан форд

21.10.2023 19:45

Па ...сврха није оправдала постојање.Све одмах у пензију на целу са др Станетиц која прима плату а никад није у амбуланти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 09:17

Па има то исвоје предности....ко зна зашто је то добро???

Name

Миле

21.10.2023 19:57

Тако це бити и у Зворнику, багра све унисти, неколико доктора специјалиста се српема за одлазак из болнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТСТОТИ доктор наука РС

21.10.2023 20:01

Није страшно, нека се ове моје колеге преквалификују, јесте да су преко штеле полагали али то није битно важно је да имају диплому, боље ишта него ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

21.10.2023 20:29

Нема везе...ми смо и онако ходајуци мртваци....

Name

Па

21.10.2023 20:20

Медицински кадар сваким даном излази из земље , јер није адекватно плацен. Ово све је јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

21.10.2023 20:22

Питајте бурлесконија какав је то стил живота и његовог Петковића стилисту, и какву политику води, тако и је то је резултат његов, нема спаса док Русија и Турска не дођу, уколико нас запад не опустоши, неће стићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

21.10.2023 20:24

А ко је лијечио у турско и ркмско доба? Здравствена политика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.10.2023 20:27

Становника це бити да це два доктора бити довољна да све обидју у РС-У.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира,

21.10.2023 21:53

Дајте, молим вас како можете писати да је рад у примарној или породичној медицини тежак и напоран. Никад није било лакше радити назовемо властити тим, медицинској сестри избифлаш шта ти је, она ти закаже за једно пет, шест дана или те лично посаветује отприлике, шта да купиш. Ако ти треба стална терапија доктора не видиш по годину дана, он проследи рецепте у апотеку ти одеш дигне, платиш јер се обично прописују лијекови који нису на примарној листи, и посао завршен. За вријеме короне сва лијечења и упутства телефоном давана и тешко им. Никад мање гужве и мање посла за докторе породичне медицине, плата за такав рад и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2023 09:10

Свака част Миро ,још си требала додати ,заврни ногавице да ти видим ноге , не би да потцјењујем али то већина људи зна а поготово они кои имају старе родитеље па их прате и улазе код доктора са њима.

Name

Ре

22.10.2023 09:28

Очигледно имате проблем са употребом и разумјевањем информационих технологија и информационих система....ево већ скоро четврт 21 вијека а ви никако да се описмените и мприхватите ИТ,амного вас је....једино признате да треба гунђати по ходницима....

Name

профа

21.10.2023 22:00

Не требају доктори већ неуропсихијатри. Народ ионако није нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм профа

22.10.2023 09:17

Ја "профа" а народ ненормалан?

Name

Мира

21.10.2023 22:02

Нека виде ста се ради на медецинском факултету од студената како се губе године на цувеној анатомији

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Миру,

22.10.2023 07:38

Због анатомије су се увијек губили године студирања, а тако и треба нека науче.

Name

Реалан

21.10.2023 22:03

Провјерено. Знам неколико љекара породичне медицине који безуспјешно већ неко вријеме покушавају да се запосле у ДЗ БЛ. Али наилазе на потпуно игнорисање директорице Тодоровић. Ето зато испаштају пацијенти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШмркоЦрт Ђабајић

21.10.2023 22:48

Ако вас не можемо излијечити, имате гаранцију од мене да ћете умријети са осмијехом на лицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.10.2023 22:49

Има у Травнику факултет, дипломе се могу добити брже од одлазака ових у мировину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реа!иста

21.10.2023 23:09

Зашто сте повећали специјализацију породичне медицине са три на четири године, да би више професори факултета пара, је ли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулија

21.10.2023 23:36

Већина данашњих породичних др су толико дрску,недоступни-једноставно неможеш доћи до њих(сједе у ординацији закључаној с унутрашње стране)а пацијенти на ходнику као осуђеници шетају чекајући да се др смилује и прозове неког,термини у року 10 дана као да можемо наручити болест да заболи кад имамо термин код др!Нек раде као некад што се радило без наручивања и биће ОК.Многи незнају да објасне пацијенту тј.неће- куд,шта како!Скупља им је ријеч од ДУКАТА! У пор АМБ ОДМАРАЈУ да би одморни ишли ПРИВАТНО радити и узети 2 плате - једну зарађену а једну ГРАТИС!!!Безобразлук и проклетство! Свако добро онима који савјесно и људски раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

22.10.2023 06:45

Све сте тацно рекли,кад додјес на заказани преглед тако су нељубазни,нервозни,једва цекају да им изадјес из ординације,цак те и не преслусацаху оним стетоскопом сто им виси око врата

Name

Ре Јулија

22.10.2023 09:17

Свака Вам цаст на коментару ,апсолутно све тацно ,успарали сте ми писање .Хвала уз поздрав.

Name

Реално

21.10.2023 23:39

Свака ти част на коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица

22.10.2023 01:03

Већ ми се све то згадило па нећу ни коментирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

22.10.2023 02:23

Па, зар нецес запосљавати нове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викили

22.10.2023 03:37

И овако има више доктора ,него ли градјана и пацијената,болнице су укинуте свјесно ,а постоје капацитети за лежање,породилиште ,али све се систематски уништава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

22.10.2023 08:05

Здравство је уништено то је дефинитивно оног момента када су доктори могли да раде у државној установи и приватно. Смјесно да ли на западу мозе начелник клинике државне да буде и власник своје приватне клинике. УКЦ му служи као станица за преусмеравање пацијената у своју приватну клинику. Страсно а тамо деру ли деру пацијента без минимум 200КМ нема прегледа а онда третман ..... Унистилису судство школство полицију здравство и морал овог народа. И кажу боре се за РС . Ј.... ја њима матер све су унистили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

22.10.2023 08:56

Ја сам одавно раскрстио са докторима рекао сам себи нецес висе ици у породицну , ако се разболис само приватно и платити . Посто је то наравно скупо нисам висе био ни болестан никако а друга ствар остаје висе пара за цигаре и алкохол ако не идес доктору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст Др

22.10.2023 11:16

Остане ли ста за зене и коцку? Питам зато сто и Ја о томе размисљам.

Name

Маја

22.10.2023 09:08

Па за ста слузи инернет? Сами се лијецимо и то је то.хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозда гресим али...

22.10.2023 09:14

...стице се утисак да се са демократизацијом Балкана, вецина тога своди на половину или нестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

22.10.2023 09:15

Па ваљда ће пристићи или пристижу нови специјалисти,који ће студирати,специјализирати,или су већ на специјализацији.Докле више млатите глупости,без аргумената и доказа, и застрашујете народ.Отприлике поједини мисле да ће се вријеме мјерити прије и послије њих, а не прије и послије Христа,па ако су они ђутуруми мисле да је и сава цивилизација нестаје са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

22.10.2023 11:39

породични доктор , како му само име каже би требао да буде доктор за цијелу породицу, пријатељ породице, доктор који је увијек уз чланове породице које лијечи. А да ли је ? Одговорно тврдим да није . Породични доктори су јако безобразни, немарни, груби и безобразни. Има и добрих, али до 15%. Докторице, е то је посебна прича, неписмене , недорасле послу којим се баве, јакооооо безобразне, ограничене у знању а умишљене и јако агресивне нарочито према старијим особама. Већи њих је породични љекар јер није могла добити другу специјализацију па се осјећа ограниченом у даљем усавршавању. Кад требају написати налаз и мишљење напишу три шупље реченице , све у свему ОЧАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

22.10.2023 12:06

На залост, код нас су љекари плацени тацно онолико колико заслузују (а у пијединим слуцајевима и висе од оног сто заслузују). Сви који су имали знање, етику и професионалност вец одавно лијеце пацијенте негдје далеко. Зао ми је само оних бас ријетких младих љекара који имају потенцијал, а немају ни од кога уцити нити гдје радити, јер се здравствени систем потпуно распао. Цини ми се да сада затворе све домове здравља, пацијентима се не би бас ниста промјенило у зивоту, толико је страсно стање. А приватна пракса је јос гора, у јавним установама бар некакав ред постоји у траговима (ваљда контролису једни друге), а приватници могу да раде ста хоце са пацијентима без икакве одговорности. Опста катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како посијес

22.10.2023 15:28

тако цес и позњети.У Федерацији имају једногодисње усаврсавање за лекаре који раде вец у породицној медицини 3 године,идес на предавања викендом и добију звање специјалисте породицне медицине.А код нас,хоце да неко иде 4 године на специјализацију,и онда 8 година се обавезе да ради у том неком дому здравља и наравно да нико не зели,одн.ретки се одлуце.Јер као специјалиста породицне не мозес касније радити ако зелис приватно и прегледати ,вец ти треба бар 800-1000 људи да имас који су те изабрали за породицног лекара,и пријавис амбуланту породицне медицине.Док све друге специјализације,исто трају 4 године,и ако зелис приватно,само те позове из неке амбуланте,додјес,радис неколико цасова,и прегледас 10-ак пацијената.За пар цасова,то је неких 500-800 км,пола амбуланти,пола лекару,и знаци за 8 дана мјесецно,и неких 40-60 цасова рада укупно мјесецно,специјалиста неке друге специјализације узме око 3000 км.И ко це бити специјалиста породицне медицине за неких 2000 км мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ