Za deset godina prepoloviće se broj porodičnih doktora

U narednih pet godina 35 specijalista porodične medicine će ispuniti uslove za odlazak u penziju, a u narednih 10, odnosno do kraja 2033. godine, čak 52 specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka ispuniće uslove za odlazak u starosnu penziju.

Republika Srpska 21.10.2023 | 19:21
Za deset godina prepoloviće se broj porodičnih doktora

Zbog ovog problema najviše će ispaštati pacijenti koji će, kako je rekla direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, morati i za običnu prehladu plaćati usluge u privatnom sektoru.

"U Domu zdravlja trenutno je zaposleno 106 specijalista porodične medicine, a kroz 10 godina njih 52 ispuniće uslov za odlazak u penziju. Njihovim odlaskom biće ugrožena dostupnost primarne zdravstvene zaštite i liste čekanja na pregled biće duže.

Zbog uobičajenih problema sa zdravljem, kao što je na primjer upala grla, pacijenti će morati da traže zdravstvene usluge kod drugih specijalista, odnosno u privatnim ambulantama", rekla je Todorovićeva za Mondo.

Napomenula je da specijalizacija iz porodične medicine traje četiri godine, a da bi ostvarili uslove za specijalizaciju doktori opšte prakse moraju da imaju bar jednu godinu radnog staža u zdravstvenoj ustanovi.

"Tako bi naša ustanova u narednom periodu trebala zaposliti još 35 doktora medicine i isti broj doktora poslati na specijalizaciju ukoliko ispunjavaju uslov jedne godine radnog staža u struci.

Shodno tome i u idealnim uslovima Dom zdravlja Banjaluka bi tek za pet godina mogao da odškoluje još 35 specijalista porodične medicine.

Naravno, ni tada naš problem ne bi bio riješen jer odlazak u penziju ostalih specijalista teče kontinuirano za svaku narednu godinu", kaže direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Sporadično, kako kaže, doktori odlaze i u inostranstvo, a sa manjkom medicinskog kadra susreću se i ostali domovi zdravlja širom Republike Srpske, a posebno otežavajuće okolnosti imaju domovi zdravlja u ruralnim i izrazito nerazvijenim područjima.

"Rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a posebno u porodičnoj medicini, je težak i zahtijevan. Zbog toga, u proteklih pet godina, imamo sve manji interes mladih kolega za specijalizacije iz porodične medicine, što predstavlja veliki problem opstanka ambulanti porodične medicine koji rade u domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Mladi doktori se odlučuju za specijalizaciju u bolničkom sektoru, jer imaju veću mogućnost zarade i napredovanja, a imaju mogućnost da sa tim specijalizacijama rade i u privatnom sektoru", istakla je Todorovićeva.

Pored odliva kadra iz porodične medicine, Todorovićeva ističe da će i druge službe u skorije vrijeme imati problem sa nedostatkom specijalista iz raznih oblasti.

"Posebno izdvajamo Službu hitne medicinske pomoći, Specijalističke ambulante iz pedijatrije i ginekologije. Stoga ubuduće treba staviti akcenat na kvalitet i dostupnost primarne zdravstvene zaštite jer ona značajno utiče na zadovoljstvo društva sa cjelokupnim zdravstvenim sistemom, kao i na važnost dobrih ličnih odnosa doktora i pacijenta", navela je.

Jedno od rješenja, dodaje naša sagovornica, jeste finansijsko ulaganje u jačanje primarne zdravstvene zaštite, jer ona utiče na smanjenje potreba za bolničkom zdravstvenom zaštitom, intenzivnom njegom i rezervnim kapacitetima za slučaj iznenadnog udara na zdravstveni sistem kao što je bilo i u vrijeme pandemije Covid-19.

"Iz iskustva zemalja u kojima je sistem primarne zdravstvene zaštite otišao i stepenicu više, zaključeno je da se 40-60 odsto zdravstvenih problema građana rješava na primarnom nivou zdravstvene zaštite, dok se ostali upućuju na više nivoe zdravstvenog sistema.

Dovoljan broj doktora porodične medicine u nekoj sredini direktno smanjuje broj hospitalizacija, broj posjeta Službi hitne medicinske pomoći i broj komplikacija hroničnih bolesti, a podiže zadovoljstvo korisnika zdravstvenog sistema.

Stoga je neophodno uspostavljanje finansijski održive primarne zdravstvene zaštite", kaže Todorovićeva i naglašava da primarna zaštita zaslužuje veća prava u smislu obuke, finansiranja istraživanja, objavljivanja radova i učešća u donošenju odluka o mjerama politike.

Kako bi se na najbolji način odgovorilo ovom izazovu, naša sagovornica smatra da je potrebno izraditi strategiju školovanja i zapošljavanja specijalista porodične medicine, ginekologije, pedijatrije, radiologije i urgentne medicine.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja porodičnih doktora Republike Srpske stava je da svaki dom zdravlja treba da pravovremeno dostavlja plan ljudskih resursa, odnosno koliko je potrebno specijalizacija bilo koje vrste.

"Kada pravimo petogodišnje ili desetogodišnje planove onda moramo razmišljati o ljudskim resursima, odnosno kada nam ljekari idu u penziju ili odlaze po drugom osnovu. Mi u Domu zdravlja Čelinac nemamo takvih problema jer smo na vrijeme planirali i poslali ljekare na specijalizaciju", kaže Kuprešak za Mondo.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Kuprešak kaže da, uslovno rečeno, problem postoji, jer veliki broj doktora opšte prakse treba da prođe specijalizaciju za doktora porodične medicine koja traje četiri godine.

Navodi da prema standardima i normativima u Srpskoj na jednog doktora dolazi i do 2.000 pacijenata, ali da je radna opterećenost na oko 40 odsto. Problemi nastaju kada neko ode na bolovanje ili godišnji odmor.

"Prošle godine je urađeno oko pet miliona pregleda od toga su tri i po miliona bili kontrolni pregledi, a 1‚5 miliona prvih pregleda. Idealno bi bilo da na jednog doktora porodične medicine ima od 1.200 do 1.400 pacijenata, ali nažalost nismo društvo koje ima dobru ekonomiju, a to bi oni koji vode politiku trebali da projektuju i obezbjede", zaključuje Kuprešak.

(Mondo) Foto:InfoBN

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Goran

21.10.2023 19:34

Za deset godina prepolovice se i broj stanovnika, tako da ne treba da brinemo.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

21.10.2023 20:23

KAZE VLAST KO NECE DA RADI,NEKA IDE U INOSTRANSYVO,DOCI CE IZ OAKISTANA I INDIJE RADNICI,JEL SA NJIMA ZELE POPUNITI MEDICINSKI KADAR.

Name

Borac

21.10.2023 22:02

Kakav ministar takvo je zdravstvo.

Name

Бањалучанин

21.10.2023 22:37

А хоће ли се преполовити бр новинара, то ме брине?

Name

RE Statističar

21.10.2023 23:01

S obzirom ko predaje na Banjalučkom "univerzitetu", nisam siguran da bi nam doktor iz Indije bio nužno lošiji... (ĐAJIĆ JE "PROFESOR"!!!)

Name

re Goran

22.10.2023 13:59

Dobro će biti ako se samo prepolovi.Ljudi bježe vani,ovdje se umire od sepse,dobiju bakterije u bolnicama,netačne dijagnoze.Dermatolog kaže,ne znam šta je ,dođi za 3 mjeseca,ako se proširi,melanom je(osobi od 24godine).

Name

novljanka

21.10.2023 19:41

pa skolujem ja djete za doktora,platite kako treba da ne ode u Njemacku.

ODGOVORITE
Name

Melida

21.10.2023 21:59

Da li ga ti skolujes ili taj fakultet? Bice da je fakultet.

Name

lik

22.10.2023 07:31

Znaš li ti koliko košta obrazovanje jednog doktora medicine? Nije stan i džeparac skup, nego profesori i tehnika!

Name

baja

22.10.2023 10:07

Ne brini niko ne priznaje te diplome, samo u RS

Name

Alan ford

21.10.2023 19:45

Pa ...svrha nije opravdala postojanje.Sve odmah u penziju na celu sa dr Stanetic koja prima platu a nikad nije u ambulanti

ODGOVORITE
Name

Re

22.10.2023 09:17

Pa ima to isvoje prednosti....ko zna zašto je to dobro???

Name

Mile

21.10.2023 19:57

Tako ce biti i u Zvorniku, bagra sve unisti, nekoliko doktora specijalista se srpema za odlazak iz bolnice!

ODGOVORITE
Name

ETSTOTI doktor nauka RS

21.10.2023 20:01

Nije strašno, neka se ove moje kolege prekvalifikuju, jeste da su preko štele polagali ali to nije bitno važno je da imaju diplomu, bolje išta nego ništa!

ODGOVORITE
Name

Jaran

21.10.2023 20:29

Nema veze...mi smo i onako hodajuci mrtvaci....

Name

Pa

21.10.2023 20:20

Medicinski kadar svakim danom izlazi iz zemlje , jer nije adekvatno placen. Ovo sve je jadno

ODGOVORITE
Name

Du

21.10.2023 20:22

Pitajte burleskonija kakav je to stil života i njegovog Petkovića stilistu, i kakvu politiku vodi, tako i je to je rezultat njegov, nema spasa dok Rusija i Turska ne dođu, ukoliko nas zapad ne opustoši, neće stići

ODGOVORITE
Name

Z

21.10.2023 20:24

A ko je liječio u tursko i rkmsko doba? Zdravstvena politika?

ODGOVORITE
Name

Realno

21.10.2023 20:27

Stanovnika ce biti da ce dva doktora biti dovoljna da sve obidju u RS-U.

ODGOVORITE
Name

Mira,

21.10.2023 21:53

Dajte, molim vas kako možete pisati da je rad u primarnoj ili porodičnoj medicini težak i naporan. Nikad nije bilo lakše raditi nazovemo vlastiti tim, medicinskoj sestri izbiflaš šta ti je, ona ti zakaže za jedno pet, šest dana ili te lično posavetuje otprilike, šta da kupiš. Ako ti treba stalna terapija doktora ne vidiš po godinu dana, on prosledi recepte u apoteku ti odeš digne, platiš jer se obično propisuju lijekovi koji nisu na primarnoj listi, i posao završen. Za vrijeme korone sva liječenja i uputstva telefonom davana i teško im. Nikad manje gužve i manje posla za doktore porodične medicine, plata za takav rad i previše.

ODGOVORITE
Name

Ре

22.10.2023 09:10

Свака част Миро ,још си требала додати ,заврни ногавице да ти видим ноге , не би да потцјењујем али то већина људи зна а поготово они кои имају старе родитеље па их прате и улазе код доктора са њима.

Name

Re

22.10.2023 09:28

Očigledno imate problem sa upotrebom i razumjevanjem informacionih tehnologija i informacionih sistema....evo već skoro četvrt 21 vijeka a vi nikako da se opismenite i mprihvatite IT,amnogo vas je....jedino priznate da treba gunđati po hodnicima....

Name

профа

21.10.2023 22:00

Не требају доктори већ неуропсихијатри. Народ ионако није нормалан

ODGOVORITE
Name

hm profa

22.10.2023 09:17

Ja "profa" a narod nenormalan?

Name

Mira

21.10.2023 22:02

Neka vide sta se radi na medecinskom fakultetu od studenata kako se gube godine na cuvenoj anatomiji

ODGOVORITE
Name

Za Miru,

22.10.2023 07:38

Zbog anatomije su se uvijek gubili godine studiranja, a tako i treba neka nauče.

Name

Realan

21.10.2023 22:03

Provjereno. Znam nekoliko ljekara porodične medicine koji bezuspješno već neko vrijeme pokušavaju da se zaposle u DZ BL. Ali nailaze na potpuno ignorisanje direktorice Todorović. Eto zato ispaštaju pacijenti.

ODGOVORITE
Name

ŠmrkoCrt Đabajić

21.10.2023 22:48

Ako vas ne možemo izliječiti, imate garanciju od mene da ćete umrijeti sa osmijehom na licu...

ODGOVORITE
Name

Realno

21.10.2023 22:49

Ima u Travniku fakultet, diplome se mogu dobiti brže od odlazaka ovih u mirovinu.

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

21.10.2023 23:09

Zašto ste povećali specijalizaciju porodične medicine sa tri na četiri godine, da bi više profesori fakulteta para, je li?

ODGOVORITE
Name

Julija

21.10.2023 23:36

Većina današnjih porodičnih dr su toliko drsku,nedostupni-jednostavno nemožeš doći do njih(sjede u ordinaciji zaključanoj s unutrašnje strane)a pacijenti na hodniku kao osuđenici šetaju čekajući da se dr smiluje i prozove nekog,termini u roku 10 dana kao da možemo naručiti bolest da zaboli kad imamo termin kod dr!Nek rade kao nekad što se radilo bez naručivanja i biće OK.Mnogi neznaju da objasne pacijentu tj.neće- kud,šta kako!Skuplja im je riječ od DUKATA! U por AMB ODMARAJU da bi odmorni išli PRIVATNO raditi i uzeti 2 plate - jednu zarađenu a jednu GRATIS!!!Bezobrazluk i prokletstvo! Svako dobro onima koji savjesno i ljudski rade!

ODGOVORITE
Name

Bors

22.10.2023 06:45

Sve ste tacno rekli,kad dodjes na zakazani pregled tako su neljubazni,nervozni,jedva cekaju da im izadjes iz ordinacije,cak te i ne preslusacahu onim stetoskopom sto im visi oko vrata

Name

Re Julija

22.10.2023 09:17

Svaka Vam cast na komentaru ,apsolutno sve tacno ,usparali ste mi pisanje .Hvala uz pozdrav.

Name

Realno

21.10.2023 23:39

Svaka ti čast na komentaru.

ODGOVORITE
Name

Starčevica

22.10.2023 01:03

Već mi se sve to zgadilo pa neću ni komentirati.

ODGOVORITE
Name

drnd

22.10.2023 02:23

Pa, zar neces zaposljavati nove?

ODGOVORITE
Name

Vikili

22.10.2023 03:37

I ovako ima više doktora ,nego li gradjana i pacijenata,bolnice su ukinute svjesno ,a postoje kapaciteti za ležanje,porodilište ,ali sve se sistematski uništava.

ODGOVORITE
Name

SAVJEST

22.10.2023 08:05

Zdravstvo je uništeno to je definitivno onog momenta kada su doktori mogli da rade u državnoj ustanovi i privatno. Smjesno da li na zapadu moze načelnik klinike državne da bude i vlasnik svoje privatne klinike. UKC mu služi kao stanica za preusmeravanje pacijenata u svoju privatnu kliniku. Strasno a tamo deru li deru pacijenta bez minimum 200KM nema pregleda a onda tretman ..... Unistilisu sudstvo školstvo policiju zdravstvo i moral ovog naroda. I kažu bore se za RS . J.... ja njima mater sve su unistili

ODGOVORITE
Name

Dr

22.10.2023 08:56

Ja sam odavno raskrstio sa doktorima rekao sam sebi neces vise ici u porodicnu , ako se razbolis samo privatno i platiti . Posto je to naravno skupo nisam vise bio ni bolestan nikako a druga stvar ostaje vise para za cigare i alkohol ako ne ides doktoru!

ODGOVORITE
Name

svaka cast Dr

22.10.2023 11:16

Ostane li sta za zene i kocku? Pitam zato sto i Ja o tome razmisljam.

Name

Maja

22.10.2023 09:08

Pa za sta sluzi inernet? Sami se lijecimo i to je to.haha

ODGOVORITE
Name

mozda gresim ali...

22.10.2023 09:14

...stice se utisak da se sa demokratizacijom Balkana, vecina toga svodi na polovinu ili nestaje.

ODGOVORITE
Name

055

22.10.2023 09:15

Pa valjda će pristići ili pristižu novi specijalisti,koji će studirati,specijalizirati,ili su već na specijalizaciji.Dokle više mlatite gluposti,bez argumenata i dokaza, i zastrašujete narod.Otprilike pojedini misle da će se vrijeme mjeriti prije i poslije njih, a ne prije i poslije Hrista,pa ako su oni đuturumi misle da je i sava civilizacija nestaje sa njima.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

22.10.2023 11:39

porodični doktor , kako mu samo ime kaže bi trebao da bude doktor za cijelu porodicu, prijatelj porodice, doktor koji je uvijek uz članove porodice koje liječi. A da li je ? Odgovorno tvrdim da nije . Porodični doktori su jako bezobrazni, nemarni, grubi i bezobrazni. Ima i dobrih, ali do 15%. Doktorice, e to je posebna priča, nepismene , nedorasle poslu kojim se bave, jakooooo bezobrazne, ograničene u znanju a umišljene i jako agresivne naročito prema starijim osobama. Veći njih je porodični ljekar jer nije mogla dobiti drugu specijalizaciju pa se osjeća ograničenom u daljem usavršavanju. Kad trebaju napisati nalaz i mišljenje napišu tri šuplje rečenice , sve u svemu OČAJ.

ODGOVORITE
Name

Poletarac

22.10.2023 12:06

Na zalost, kod nas su ljekari placeni tacno onoliko koliko zasluzuju (a u pijedinim slucajevima i vise od onog sto zasluzuju). Svi koji su imali znanje, etiku i profesionalnost vec odavno lijece pacijente negdje daleko. Zao mi je samo onih bas rijetkih mladih ljekara koji imaju potencijal, a nemaju ni od koga uciti niti gdje raditi, jer se zdravstveni sistem potpuno raspao. Cini mi se da sada zatvore sve domove zdravlja, pacijentima se ne bi bas nista promjenilo u zivotu, toliko je strasno stanje. A privatna praksa je jos gora, u javnim ustanovama bar nekakav red postoji u tragovima (valjda kontrolisu jedni druge), a privatnici mogu da rade sta hoce sa pacijentima bez ikakve odgovornosti. Opsta katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Kako posijes

22.10.2023 15:28

tako ces i poznjeti.U Federaciji imaju jednogodisnje usavrsavanje za lekare koji rade vec u porodicnoj medicini 3 godine,ides na predavanja vikendom i dobiju zvanje specijaliste porodicne medicine.A kod nas,hoce da neko ide 4 godine na specijalizaciju,i onda 8 godina se obaveze da radi u tom nekom domu zdravlja i naravno da niko ne zeli,odn.retki se odluce.Jer kao specijalista porodicne ne mozes kasnije raditi ako zelis privatno i pregledati ,vec ti treba bar 800-1000 ljudi da imas koji su te izabrali za porodicnog lekara,i prijavis ambulantu porodicne medicine.Dok sve druge specijalizacije,isto traju 4 godine,i ako zelis privatno,samo te pozove iz neke ambulante,dodjes,radis nekoliko casova,i pregledas 10-ak pacijenata.Za par casova,to je nekih 500-800 km,pola ambulanti,pola lekaru,i znaci za 8 dana mjesecno,i nekih 40-60 casova rada ukupno mjesecno,specijalista neke druge specijalizacije uzme oko 3000 km.I ko ce biti specijalista porodicne medicine za nekih 2000 km mjesecno.

ODGOVORITE