Још једна незаконита смјена коју ће платити грађани

Основни суд у Сокоцу недавно је поништио одлуку Надзорног одбора Шума Српске којом је Ристо Марић разријешен дужности директора овој јавног предузећа. Док из Шума Републике Српске најављују да ће упутити жалбу, ова пресуда је само још један доказ вишегодишње праксе Владе да незаконито смјењује функционере, али цех не плаћају они који смјењују - него грађани.

Република Српска 18.10.2023 | 19:59
Још једна незаконита смјена коју ће платити грађани

Још једна незаконита смјена коју би на крају могли плаћати грађани. У пресуди се наводи да је Ристо Марић смијењен 2018. прије истека мандата и да процедура разрјешења није проведена у складу са законом.

Суд је обавезао Шуме да му исплате око 33 хиљаде марака. Иако је суд поништио и његову смјену, Марић за БН каже да и ако ова пресуда постане правоснажна, неће се враћати на мјесто директора Шума.

"Кад је у питању враћање на посао моје године не дозвољавају да се ја вратим на посао тако да што се тиче тога то је просто немогуће", каже Марић. 

Све и да планира повратак, то је у односу на ранију праксу у Републици Српској немогуће, јер су бројни случајеви гдје је незаконито смијењене функционере суд враћао на посао, да би их премијер или скупштинска већина понвово смијенили.

"Оно што је опште познато а спорно је да се судске одлуке изигравају односно да када суд наложи враћање на одређено мјесто неког од руководилаца који су смијењени да се они врате на дан или на краће и да се на истој сједници врате па да се опет смијене или уклоне са те руководеће позиције. На тај начин се судска одлука можда формално испоштује али се на истој сједници донесе пресуда која је у супротности са правним схватањем суда", каже Дамјан Ожеговић оз организације Транспаренси БиХ. 

Примјери изругивања правосуђу су бројни, од Наташе Костић која је након пресуде враћена, па поново смијењена са позиције помоћника у Министарству саобраћаја и веза, до бившег директора Агенције за осигурање Републике Српске Славена Дујаковића који је смијењен одмах по враћању на позицију.

И смјена бившег директора Инспектората Предрага Томића је оцијењена као незаконита и Република Српска је платила одштету. Премијер је то међутим овако прокоментарисао.

"Испоштована судска одлука поново био враћен на то радно мјесто после тога поново смијењен он има поново право да тужи", рекао је Радован Вишковић 2020. године. 

Правници који се баве радно-правним споровима кажу да се већина поменутих спорних ситуација дешава у случају смјене прије истека мандата, без доказа да је директор нешто погрешно урадио.

Ако прије истека мандата директор буде разријешен без своје кривице имао би право на накнаду штете у виду изгубљене зараде коју је могао да очекује до истека периода на који је био именован. У случајевима ако се утврди да је својом кривицом проузроковао разрјешење тада не би имао право на накнаду те штете", сматра адвокат Владимир Драгичевић. 

Драгичевић објашњава да код пресуде којом се неко враћа на позицију са које је смијенен, у пракси често настају проблеми.

"Ту тек наступа проблем јер док дођемо до те пресуде на том мјесту је већ именовано друго лице које врши исту функцију исти посао директора", каже Драгичевић. 

И у том случају би имао право на накнаду штете. Поред Ристе Марића, многи од смијењених функционера су добијали одштете од по неколико десетина хиљада марака. Међутим исте из свог џепа није платио нико од оних који су стајали иза незаконитих смјена.

"Ми немамо јасно и прецизно утврђену особу која ће одговарати у оваквим ситуацијама односно када дође до оваквих ситуација због злоупотребе положаја него ће се одговорност пребацити на читав тај колективни орган на министарство на цијелу Владу. У коначном рачун плаћају грађани на начин што се одштете плаћају из буџета Републике Српске", сматра политиколог Велизар Антић. 

Несмјењивање бројних директора који праве негативне резултате док имају политичку моћ и експресне смјене након што исту изгубе, само доказују да је савјесно управљање јавним институцијама, за власт у Српској мање важна од политичких комбинаторика.

(БН)  Фото:Цапитал

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Идеално

18.10.2023 20:25

Интересаантно је да сви некакви функционери или ВД директори кад буду овако отпустени са посла или буду смијењени, добију судски поступак... Мозе се закљуцити да иза њих стоји њихова странка, која је у власти и да су у ствари ти судски спорови договорени са владајуцима који за то дају зелено свјетло... Навели сте све примјере смијењених, који су добии на суду у којима је искљуциви мотив...новац. И у овом слуцају цовјек це добити фино тридесетак хиљадарки и милина... Који је радник који је добио отказ у било којој фирми добио судски спор...нисам цуо за такве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Идеално

18.10.2023 22:12

Сви радници добију судске спорове зато сто послодавци направе процедуралне греске, тј. не испостују законом предвидјене процедуре.

Name

Кузма главни шумар СП

18.10.2023 22:22

Зато сам се ја обезбиједио. Испунио сам услове. Именован сам. Да ме смијене инкасирацу 100.000 км. Не могу ми ниста.

Name

Ре Кузма

19.10.2023 12:17

Куме брате врацај се у суме, пусти паре, занемарио си зене. Немогу ја опслузивати и моје и твоје зене сам.

Name

Дојран73

18.10.2023 20:28

Нико не спомиње стручну спрему дотичног у тој области... а таквих примјера је безброј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

18.10.2023 20:56

Суме никад у горем стању нису биле,овај Славен "СУМА УНИСТЕНА ,А СЛАВЕН СЕ ЦЕСЉА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко Лакетиц

18.10.2023 20:57

Ја сам наредио Биљани како да поступа,нема везе народ це то платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2023 21:17

А ви кобајаги жалите Ристу Марића, а док је био директор стално сте га нападали! Дволични сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

18.10.2023 21:51

Врати се риле минут само да видис ста је ова екипа урадила од предузеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМЕ

19.10.2023 06:51

ОДГОВОРНА ЈЕ БИЉАНА МАРКОВИЦ ПРЕДСЈЕДНИЦА НАДЗОРНОГ ОДБОРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.10.2023 09:12

Наравно да це градјани платити јер директоре је власт и поставила са циљем пљацке, да извуку новац за власт, па ко да одговара и коме? Корумпирано тузиластво и судство, народ треба узети правду у своје руке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

98

19.10.2023 09:29

Јебени лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр ГОРАН ЗУБИЋ

19.10.2023 18:14

Нажалост, ја сам посредовао у смјени Риста Марића, јер сам био на позицији помоћника министра за шумарство, добио налог од министра и прослиједио предсједници надзорног одбора Биљани Марковић. Тек сада ми је жао јер су и мене смијенили али ја нисам у прилици да тужим јер ми је био истекао мандат. Они су умјесто мене именовали мр Раденка Лакетића који нема нимало мању одговорност за стање у Шумама РС од Риста Марића и других чланова управе.Многе смјењују а Лакетић напредује. Кад би он мени уступио бар дио рекета, чак и оног стонотениског, ја бих би задовољан, али Лаки ће све дати осим рекета.

ОДГОВОРИТЕ