Џомбићу ће се даље судити по измијењеној оптужници

Џомбића терете да је као предсједник Владе Републике Српске позвао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића у просторије Владе Републике Српске на разговор ради убјеђивања да захтјев за кредит "Енерголиније" треба прихватити.

Република Српска 18.10.2023 | 11:12
Џомбићу ће се даље судити по измијењеној оптужници

Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, након завршног доказног поступка у предмету који се води против Александра Џомбића, бишег предсједника Владе Републике Српске, измијенило је чињенични опис кривичног дјела Злоупотреба службеног положаја или овлашћења за који се исти терети оптужницом коју је тужилаштво подигло 31.12.2021. године у вези са незаконитом додјелом кредита Инвестиционо-развојне банке Републике Српске правном лицу "Енерголинија" д.о.о. Зворник 2012. године.

Како се наводи у измијењеној оптужници, 10. новембра 2011. Кредитни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) одбио је захтјев "Енерголиније" Зворник за додјелу кредита у оквиру Пројекта кредитирања малих и средњих предузећа из средстава зајма Европске инвестиционе банке (ЕИБ) - директним пласманом средстава преко Фонда за развој и запошљавање РС.

Захтјев је, како је истакнуто, одбијен јер је "Енерголинија" била презадужена и имала је проблема у извршавању обавеза према повјериоцима јер су њене укупне обавезе 30. септембра 2011. износиле 35.559.623 КМ.

У оптужници се наводи да је на презадуженост указивао и коефицијент дуг/капитал који је на основу достављених финансијских извјештаја на крају 2010. године износио 19,96, а 30. јуна 2011. године 26,65, због тога што је "Алусил" Зворник као јемац на крају 2010. остварило губитак од 246.221 КМ, док му је губитак за првих шест мјесеци 2011. године повећан.

У оптужници је истакнута и висока зависност клијента "Енерголинија" Зворник од једног купца и једног добављача.

"То све је јасно указивало да постоји висок ризик да 'Енерголинија' Зворник неће бити у стању да уредно враћа кредит", наводи се у оптужници.

Џомбића терете да је као предсједник Владе Републике Српске позвао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића у просторије Владе Републике Српске на разговор ради убјеђивања да захтјев за кредит "Енерголиније" треба прихватити.

На то, истакнуто је, Миленко Павловић није желио да пристане, већ је поднио оставку на мјесто директора ИРБ РС.

"Након тога је 'Енерголинија' Зворник 18. јануара 2012. године поново поднијела захтјев за кредит ИРБ РС од 19.476.650 КМ, да би Џомбић 26. јануара 2012. потписао Закључак Владе којим се задужује ИРБ РС да поново обради захтјев за кредит 'Енерголиније' и да се он упути у процес одлучивања, што је био притисак да се захтјев за кредит 'Енерголиније' који је претходно основано одбијен поново разматра и усвоји", наводи се у оптужници.

То је, додаје се, и учињено, па је Одјељење за пласмане правним лицима ИРБ РС у својој кредитној анализи 10. фебруара 2012. године дало мишљење по коме се "Енерголинији" може одобрити кредит до износа од два милиона КМ, при чему је Одјељење за пласмане правним лицима навело и да је власник "Енерголиније" у проценту од 100 одсто "Индустриа Адриа" Сарајево, чији су власници "ТеамФронт инц. Сеyцхеллес" и да није било могућности на основу достављене документације одредити стварног власника предузећа "ТеамФронт инц. Сеyцхеллес".

"Након тога је 13. фебруара 2012. године Кредитни одбор ИРБ РС усвојио приједлог по којем се Кредитном одбору Скупштине акционара ИРБ РС предлаже да 'Енерголинији', руководећи се финансијским извјештајима и кредитним потенцијалом клијента, условљавајући то и доношењем одлуке Гарантног фонда Републике Српске о давању гаранције од 1.500.000 КМ, одобри кредит максимално до 6.240.000 КМ", наводи се у измијењеној оптужници.

Након тога је, додаје се, Џомбић као предсједник Владе и предсједник Кредитног одбора Скупштине акционара ИРБ РС, у намјери да "Енерголинији" и њеним власницима прибави имовинску корист искористио свој положај и овлашћења, кршећи одредбу члана 9. став 3. Упутства о директном пласману средстава Пројекта кредитирања малих и средњих предузећа из средстава зајма ЕИБ које је донијела Управа ИРБ РС.

По тој одредби је, истакнуто је, ИРБ РС једина овлаштена да у складу са својом пословном политиком врши оцјену кредитне способности подносиоца захтјева за кредит и процјену захтјева за кредит.

Занемарио је, истакнуто је, да "Енерголинија" због лоших економских показатеља није ни успуњавала услове за добијање овог кредита, али и процјену кредитне способности "Енерголиније" коју је сачинио Сектор за пласмане ИРБ РС, као и мишљење Центра за управаљање ризицима ИРБ РС по којем су постојали значајни проблеми у пословању "Енерголиније".

Терете га да је занемарио и чињеницу да претходно нису били утврђенини стварни власници "Енерголиније".

"Џомбић је 16. фебруара 2012. потписао одлуку коју је донио Кредитни одбор Скупштине акционара ИРБ РС чији је предсједник био, пошто је претходно лично предложио члановима овог одбора да се таква одлука и донесе, којом се 'Енерголинији' одобрава кредит од 19.400.000 КМ", наводи се у оптужници.

При томе је, додаје се, оптужени био свјестан да је корисник кредита кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства.

"Том одлуком је Снежана Вујнић, тадашњи директор ИРБ РС, обавезана да у име Фонда за развој и запошљавање Републике Српске закључи Уговор о просљеђивању средстава по Пројекту кредитирања малих и средњих предузећа из средстава зајма ЕИБ са Викторасом Заревичијусом, директором 'Енерголиније' д. о. о. Зворник и јемцима 'Алумина' д. о. о. Зворник заступано по директору (Миндаугас Казакевичиус) и 'Алусил' Зворник, чији је већински власник од 51 одсто 'Индустриа Адриа' Сарајево", наводи се у оптужници.

Вујнићева је, наглашено, то и урадила, потписујући уговор 10. маја 2012. године, након чега су сва средства у износу од 19.400.000 КМ исплаћена кориснику кредита "Енерголинији" 31. маја 2012. године.

"Та кредитна средства су само дјелимично била употријебљена за инвестицију за коју су тражена реконструкцију котла број четири за прелазак са течно-плинског на чврсто гориво - угаљ и то у износу од 10.654.878,68 КМ, док је дио средстава добијеног кредита различитим трансакцијама изнесен из БиХ", наведено је у оптужници.

Тиме су, додаје се, у преосталом износу до висине добијеног кредита од 8.745.121,32 КМ "Енерголинија" и његови власници прибавили противправну имовинску корист, да би "Енерголинија" као корисник кредита из властитих извора измиривала обавезе по кредиту доспјеле само до 31. октобра 2013. године у укупном износу од 518.474,84 КМ, што се односи само на камате.

"Након тога је обавезу враћања кредита преузела као јемац "Алумина" која је ту обавезу извршавала само до 31. децембра 2017. године у укупном износу од 6.194.870,65 КМ", наводи се у оптужници.

Како је истакнуто, нанесена је штега у износу невраћеног кредита Инвестиционо развојној банци РС од 19.400.000 КМ што је заједно са каматама и накнадом за ненамјенску употребу кредита, 21. јануара 2022. године, износило 24.170.510 КМ.

"У  том износу је и 'Енерголинији' прибављена имовинска корист", истакнуто је у оптужници.

Џомбићу ће се у наставку судског процеса судити по измијењеној оптужници.

(БН/Независне) Фото: Архива/Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

+

18.10.2023 11:36

Како то. Прави докази се ваљда одмах знају. Већ, окрени, обрни, плати и све се мијења. Да буде ослобођен. И Велики су сигурно умијешани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2023 13:53

Литванци, ха, ха, ха...

Name

АНЕСТЕЗИОЛОГ

18.10.2023 11:55

300.000 и кући

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

18.10.2023 12:06

Лопов хроницни накро се сад узива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех такооо

18.10.2023 13:58

Се то ради! Јос це тузити и одстету грдну добити! Да се намири! До 9 кољена обезбедили паразите пионире мслене јос ако дјецу утрпа на будзет теке стрине снајке и ојјјј ха! Слободна територија партијасааа корумпираних и њихових прљавих приватника израбљивацааа радникаа од 1990 године траје пљацка народа и дрзаве

Name

Арса

18.10.2023 13:03

Њега и Вујиницку треба стрпати иза браве јасно ко дан да је муцка или да врате паре ИРБ-у и пустити их на слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ко

18.10.2023 13:38

За крадју 100КМ судјење зачас почне и заврши ал кад мазнес милионе е онда процес иде док не застари. Јер није могао сам ништа а и није само себи трпао у џеп. Е ти други који су на слободи и још краду неће дозволити да пуно прича јер …..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2023 13:49

Нека из лицних средстава надокнади стету. Стам вас било лопови, отимали сте од ове дрзаве колико сте могли. И та Ињац треба да надокнади стету. Па доста је висе лоповлука. Треба конфисковати имововину свим политицарима, оставити им оно основно, сто су могли прибавити од званицних прихода. И њиховим потомцима наравно треба конфискоати имововину. Фуј бандо лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИшо

18.10.2023 19:30

Кад суде неком бједнику одмах га притворе да не утиче на свједоке и даљи ток суђења тога лопова СНСДе секте и ако га осуде ,нека добије годину затвора он то плати и ником ништа нема суда као ни државе.