Циљ је опстати на власти: Додик једно прича, друго ради

Од оштре љевице до строге деснице – тако се годинама мијењала политичка реторика Милорада Додика. Али коначни циљ је исти - опстанак на власти по сваку цијену.

Република Српска 17.10.2023 | 20:17
Циљ је опстати на власти: Додик једно прича, друго ради

Када је требало преузети политичко кормило Републике Српске, почетком двијехиљадитих година, Додикови људи су здушно подржавали формирање Суда и Тужилаштва БиХ, а када је потребно задржати уздрману политичку фотељу, напрасно су исте те институције постале омражене. Ипак, у посљедњем тренутку, Додик је подвио политички реп и самим одласком пред судије БиХ признао њихов рад. Упућени кажу, из страха за власт. Или из борбе за све оно што се годинама стицало током те исте власти. 

У јавности није непознато да Милорад Додик мијења ставове. Тако се по ко зна који пут повукао јуче и био главни миротворац на састанку са коалиционим партнерима из њему мрског политичког Сарајева.

 „Оно што се заправо десило након састанка коалиционих партнера јуче на државном нивоу, јесте показало једну тенденцију коју је мало ко очекивао. Био је јасно постављен услов да се ни о чему неће расправљати и да се неће усвајати закони док се не усвоји Закон о уставном суду Босне и Херцеговине. Видјели смо опет да је Додик повукао ручну и да су прошла два нова Закона“, поручује политички аналитичар Тања Топић.

А умјесто Закона о уставном суду БиХ, Додик је најавио формирање Апелационог одјељења при Суду БиХ. Одјељења које би требало да разматра жалбе на одлуке Суда БиХ.

„Ми смо одабрали два питања, то је питање Суда Босне и Херцеговине, односно Апелационог одјељења, бошњачка страна има проблем с тим да сједиште буде у Бањалуци. И питање око прања новца, то је европски Закон који не би требало да буде дио агенде око испуњавања 14 приоритета, већ спрјечавање да Босна и Херцеговина иде на црну листу“, најавио је јуче Милорад Додик.

А зашто би неко разматрао жалбе Суда којег не признаје, Милорад Додик није одговорио. Сам одлазак у правосудне институције Босне и Херцеговине опет је приказао праву трасу Додиковог политичког пута, јер су исти тај Суд и Тужилаштво БиХ били пожељне институције, када је требало пригрлити власт и у БиХ и у РС. Управо тада су оне легализоване уз Додикову сагласност, када су посланици његовог СНСД - а, у оба дома Парламента БиХ, подигли руку ЗА Законе о Суду 2002. године, односно Закон о Тужилаштву БиХ 2003. године.

„Чини се да је дошло вријеме да је он сад на ивици понора да упадне у рупу коју је сам ископао. С једне стране прича како не признаје Суд БиХ, а с друге се редовно одазива на њихове позиве. Овдје нема никакве принципијелности, овдје је све могуће, односно могуће је оно што Милорад Додик то јутро одлучи да буде политика“, рекао је Младен Босић, посланик СДС - а у Представничком дому Парлемнтарне скупштине БиХ.

Након стрмоглавног губитка популарности у народу, политичка каријера Милорада Додика је кренула правцем строге деснице што је подразумијевало и непризнавању институција и одлука на БХ нивоу, у шта је Додик помоћу својих коалиционих партнера у Републици Српској уплео и Народну скупштину.

„Прекршен је и заједнички став свих српских политичких партија да ће се, када оду та три страна суца, један од њих бирати Одлуком НСРС. Откуд њима идеја да једном реченицом то пренесу на Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине. Чисти пренос надлежноости“, каже Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП - а у НСРС.

Додиково поновно повлачење и одлазак пред судије Босне и Херцеговине које наводно на признаје показује његов страх од губитка власти. Али и страх од губитка свега онога што се годинама стицало захваљујући ттој истој власти, поручује Небојша Вукановић.

„Види се да је Додик уплашен, покушава да се врати два корака уназад, јер мисли да је прешао црвену линију. Сматрам да је овај судски процес у низу фарси, ништа никад није било од силних предмета криминала. Мислим да му странци опет шаљу сламку спаса, коју он користи глумећи неку жртву и великог страдалника. А он је на муци овог народа створио милијарде“, каже Вукановић.

Да су неке закулисне радње у питању, види се и по томе, што Милорад Додик у посљедње вријеме на званичне састанке и сусрете води и сина Игора, кога, како тврде наши саговорници, уводи, поред пословних, и у политичке воде.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Није чудно

17.10.2023 20:32

ШТА ДОДИК РАДИ, ПА САДА И МУСАВИ СИН. НЕГО, КАКО ТО ГЛАДНИ НАРОД ДА ПРОМИЈЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти си ти

17.10.2023 21:20

А како си ти Милораде дошао на власт за предсједника Владе? Јеси ли ти дошао легитимним путем? И ти си дошао против законито као и Шмит. То сви знамо.

Name

Бл

17.10.2023 21:23

Иди и ти и Цовиц, затровали сте атмосферу. Ниси ти Република Српска. Сад цес ти разумјети све насд борце и људе којима се судило у Сарајеву а тебе је било бас брига. И Зељки је било бас брига. Тај суд си ти подрзао и дао им будзет.

Name

Змај

17.10.2023 21:50

Откриће топле воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.10.2023 21:57

Па сеоска битанга и пијацар и не зна другације, некада је варао народ на пијаци сада вара комплетан народ…..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

17.10.2023 22:04

Циркусант обицни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2023 22:06

Ова је бласача А класе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

17.10.2023 22:32

Па Додик је мање зло од Тривићке или оног шугавца Станивуковића који само лаје и прича неповезано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјокица

18.10.2023 01:10

Води Бају кући ако ти је добар. За остале је све упитно. Али Баја је највеће зло.

Name

Реалан

18.10.2023 09:25

Добро ово Додик ради и добро је истрениран за глупи народ који га подржава и који појма нема какве су његове игре са Шмитом и међународном заједницом. Ако народ буде паметан за сљедеће изборе он не бих требао да има нити један глас на изборима за било коју позицији у политици РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

18.10.2023 12:04

Е да се нама рјешити и Додика и Шмита било би нам олакшање исти су они лопови и преваранти Додо пљачка ову бједу а Шмит да је ваљо осто би тамо одакле је дошо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимни

18.10.2023 13:54

Веровао је у правду и правосудје изгледа да то није оно сто је он мислио и хтео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

18.10.2023 16:53

Хахахахаха,анонимни,ал ме насмија,био је наиван,јел да,хахаха!

Name

Саггитариус

18.10.2023 16:02

Као политићки камелеон! Став у датом моменту зависи од тренутно актуелног интереса којега треба реализовати! Нема ту никакве принципијелности, нити неких непромјењљивих постулата! Ћисти интерес, и јефтини политићки популизам, којим се може трговати!! Знаћи основно правило је да уствари нема никаквих правила!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалноо

18.10.2023 18:37

Њему је циљ да остане а други се боре да дођу. И шта је ту чудно и ново? Чудно је само што у коментарима причате да он не ваља а други као ваљају. Ма није ваљда... Ваља свако када ради у интересу народа јер због тога постоје. У чијем је интересу било пјешачење до Бањалуке? Шта је народ од тога добио? Објективно...

ОДГОВОРИТЕ