Cilj je opstati na vlasti: Dodik jedno priča, drugo radi

Od oštre ljevice do stroge desnice – tako se godinama mijenjala politička retorika Milorada Dodika. Ali konačni cilj je isti - opstanak na vlasti po svaku cijenu.

Republika Srpska 17.10.2023 | 20:17
Cilj je opstati na vlasti: Dodik jedno priča, drugo radi

Kada je trebalo preuzeti političko kormilo Republike Srpske, početkom dvijehiljaditih godina, Dodikovi ljudi su zdušno podržavali formiranje Suda i Tužilaštva BiH, a kada je potrebno zadržati uzdrmanu političku fotelju, naprasno su iste te institucije postale omražene. Ipak, u posljednjem trenutku, Dodik je podvio politički rep i samim odlaskom pred sudije BiH priznao njihov rad. Upućeni kažu, iz straha za vlast. Ili iz borbe za sve ono što se godinama sticalo tokom te iste vlasti. 

U javnosti nije nepoznato da Milorad Dodik mijenja stavove. Tako se po ko zna koji put povukao juče i bio glavni mirotvorac na sastanku sa koalicionim partnerima iz njemu mrskog političkog Sarajeva.

 „Ono što se zapravo desilo nakon sastanka koalicionih partnera juče na državnom nivou, jeste pokazalo jednu tendenciju koju je malo ko očekivao. Bio je jasno postavljen uslov da se ni o čemu neće raspravljati i da se neće usvajati zakoni dok se ne usvoji Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Vidjeli smo opet da je Dodik povukao ručnu i da su prošla dva nova Zakona“, poručuje politički analitičar Tanja Topić.

A umjesto Zakona o ustavnom sudu BiH, Dodik je najavio formiranje Apelacionog odjeljenja pri Sudu BiH. Odjeljenja koje bi trebalo da razmatra žalbe na odluke Suda BiH.

„Mi smo odabrali dva pitanja, to je pitanje Suda Bosne i Hercegovine, odnosno Apelacionog odjeljenja, bošnjačka strana ima problem s tim da sjedište bude u Banjaluci. I pitanje oko pranja novca, to je evropski Zakon koji ne bi trebalo da bude dio agende oko ispunjavanja 14 prioriteta, već sprječavanje da Bosna i Hercegovina ide na crnu listu“, najavio je juče Milorad Dodik.

A zašto bi neko razmatrao žalbe Suda kojeg ne priznaje, Milorad Dodik nije odgovorio. Sam odlazak u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine opet je prikazao pravu trasu Dodikovog političkog puta, jer su isti taj Sud i Tužilaštvo BiH bili poželjne institucije, kada je trebalo prigrliti vlast i u BiH i u RS. Upravo tada su one legalizovane uz Dodikovu saglasnost, kada su poslanici njegovog SNSD - a, u oba doma Parlamenta BiH, podigli ruku ZA Zakone o Sudu 2002. godine, odnosno Zakon o Tužilaštvu BiH 2003. godine.

„Čini se da je došlo vrijeme da je on sad na ivici ponora da upadne u rupu koju je sam iskopao. S jedne strane priča kako ne priznaje Sud BiH, a s druge se redovno odaziva na njihove pozive. Ovdje nema nikakve principijelnosti, ovdje je sve moguće, odnosno moguće je ono što Milorad Dodik to jutro odluči da bude politika“, rekao je Mladen Bosić, poslanik SDS - a u Predstavničkom domu Parlemntarne skupštine BiH.

Nakon strmoglavnog gubitka popularnosti u narodu, politička karijera Milorada Dodika je krenula pravcem stroge desnice što je podrazumijevalo i nepriznavanju institucija i odluka na BH nivou, u šta je Dodik pomoću svojih koalicionih partnera u Republici Srpskoj upleo i Narodnu skupštinu.

„Prekršen je i zajednički stav svih srpskih političkih partija da će se, kada odu ta tri strana suca, jedan od njih birati Odlukom NSRS. Otkud njima ideja da jednom rečenicom to prenesu na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Čisti prenos nadležnoosti“, kaže Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP - a u NSRS.

Dodikovo ponovno povlačenje i odlazak pred sudije Bosne i Hercegovine koje navodno na priznaje pokazuje njegov strah od gubitka vlasti. Ali i strah od gubitka svega onoga što se godinama sticalo zahvaljujući ttoj istoj vlasti, poručuje Nebojša Vukanović.

„Vidi se da je Dodik uplašen, pokušava da se vrati dva koraka unazad, jer misli da je prešao crvenu liniju. Smatram da je ovaj sudski proces u nizu farsi, ništa nikad nije bilo od silnih predmeta kriminala. Mislim da mu stranci opet šalju slamku spasa, koju on koristi glumeći neku žrtvu i velikog stradalnika. A on je na muci ovog naroda stvorio milijarde“, kaže Vukanović.

Da su neke zakulisne radnje u pitanju, vidi se i po tome, što Milorad Dodik u posljednje vrijeme na zvanične sastanke i susrete vodi i sina Igora, koga, kako tvrde naši sagovornici, uvodi, pored poslovnih, i u političke vode.

(BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nije čudno

17.10.2023 20:32

ŠTA DODIK RADI, PA SADA I MUSAVI SIN. NEGO, KAKO TO GLADNI NAROD DA PROMIJENI.

ODGOVORITE
Name

Isti si ti

17.10.2023 21:20

A kako si ti Milorade došao na vlast za predsjednika Vlade? Jesi li ti došao legitimnim putem? I ti si došao protiv zakonito kao i Šmit. To svi znamo.

Name

Bl

17.10.2023 21:23

Idi i ti i Covic, zatrovali ste atmosferu. Nisi ti Republika Srpska. Sad ces ti razumjeti sve nasd borce i ljude kojima se sudilo u Sarajevu a tebe je bilo bas briga. I Zeljki je bilo bas briga. Taj sud si ti podrzao i dao im budzet.

Name

Zmaj

17.10.2023 21:50

Otkriće tople vode.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

17.10.2023 21:57

Pa seoska bitanga i pijacar i ne zna drugacije, nekada je varao narod na pijaci sada vara kompletan narod…..

ODGOVORITE
Name

Sl

17.10.2023 22:04

Cirkusant obicni

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2023 22:06

Ova je blasača A klase!

ODGOVORITE
Name

Patriota

17.10.2023 22:32

Pa Dodik je manje zlo od Trivićke ili onog šugavca Stanivukovića koji samo laje i priča nepovezano.

ODGOVORITE
Name

djokica

18.10.2023 01:10

Vodi Baju kući ako ti je dobar. Za ostale je sve upitno. Ali Baja je najveće zlo.

Name

Realan

18.10.2023 09:25

Dobro ovo Dodik radi i dobro je istreniran za glupi narod koji ga podržava i koji pojma nema kakve su njegove igre sa Šmitom i međunarodnom zajednicom. Ako narod bude pametan za sljedeće izbore on ne bih trebao da ima niti jedan glas na izborima za bilo koju poziciji u politici RS.

ODGOVORITE
Name

ćorak

18.10.2023 12:04

E da se nama rješiti i Dodika i Šmita bilo bi nam olakšanje isti su oni lopovi i prevaranti Dodo pljačka ovu bjedu a Šmit da je valjo osto bi tamo odakle je došo.

ODGOVORITE
Name

Anonimni

18.10.2023 13:54

Verovao je u pravdu i pravosudje izgleda da to nije ono sto je on mislio i hteo

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

18.10.2023 16:53

Hahahahaha,anonimni,al me nasmija,bio je naivan,jel da,hahaha!

Name

Saggitarius

18.10.2023 16:02

Kao politićki kameleon! Stav u datom momentu zavisi od trenutno aktuelnog interesa kojega treba realizovati! Nema tu nikakve principijelnosti, niti nekih nepromjenjljivih postulata! Ćisti interes, i jeftini politićki populizam, kojim se može trgovati!! Znaći osnovno pravilo je da ustvari nema nikakvih pravila!!

ODGOVORITE
Name

Realnoo

18.10.2023 18:37

Njemu je cilj da ostane a drugi se bore da dođu. I šta je tu čudno i novo? Čudno je samo što u komentarima pričate da on ne valja a drugi kao valjaju. Ma nije valjda... Valja svako kada radi u interesu naroda jer zbog toga postoje. U čijem je interesu bilo pješačenje do Banjaluke? Šta je narod od toga dobio? Objektivno...

ODGOVORITE