У УКЦ-у и сада као и раније користе исти кисеоник

Након што је у јуну ове године тихо и готово потајно Окружно јавно тужилаштво Бањалука обуставило истрагу за аферу "кисеоник" реаговали су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Тврде да је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, који је покренуо ову аферу, нанио штету здравству али да квалитет лијечења није био угрожен. 

Република Српска 17.10.2023 | 12:47
У УКЦ-у и сада као и раније користе исти кисеоник

Без обзира на све љекари из УКЦ-а оцјењују да су прошли кроз тежак период И да су морали убјеђивати пацијенете да је све у реду. Зато су данас изашли на конференцију за медије И стали у одбрану директора ове здравствене установе, против кога је била подигнута оптужница. 

За Владу Ђајића, кажу, ово је побједа. Навели да се и данас исти, индустријски, кисеоник даје пацијентима. 

Подсјећамо, афера „кисеоник“, друга је највећа у пандемији након афере „респиратори“ а тресла је мјесецима цијелу БиХ. 

Окружно јавно тужилаштво Бањалука у јуну ове године, тихо и готово у потаји, обуставило истрагу против директора УКЦ РС Владе Ђајића, министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића и директора ТГТ-Техногас а.д. Лакташи и бившег министра унутрашњих послова РС Станислава Чађе, 

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против Чађе, Шеранића, Ђајића и премијера РС Радована Вишковића „због фалсификовања исправа и угрожавања здравља становништва“ у септембру 2021.

Неколико дана прије подношења пријаве, Станивуковић је алармирао јавност информацијом да је УКЦ РС исплатио 1,3 милиона КМ фирми ТГТ Техногас д.д. из Лакташа за испоруку немедицинског, техничког кисика.

Непосредно након тога, тадашњи директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак изјавио је да ТГТ Техногас није регистрован као велепрометник за продају лијекова.

(БН) Фото: БН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Младен

17.10.2023 13:08

Ста сад казе Драскиц,ваљали тај индустриски,постоје сад под скутима црвене секте,бице занимљиво цути ста мисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.10.2023 16:22

Па,се цудимо сто нам је највеца смртност.

Name

!!!

17.10.2023 13:11

Владо треба да се промовиŝе за Нобелову награду, јер ето мефицински и индустријски кисеоник је једно те исто, а овој први 5 x јефтинији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само размисљам

17.10.2023 14:41

Тај "техницки" се убио за тендера

Name

Истина

17.10.2023 13:37

Само име фирме говори да је ријец о техницким гасовима.Ту се техницки гасови,углавном ЦО2,кисеоник и ацетилен, довозе цистернама а та фирма их претаце у боце и продаје грађевинским фирмама,болници,занатлијама који се баве заваривањем.Та фирма не производи гасове него је само пунионица.Тако је било прије рата,тако је и сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.10.2023 13:48

Шта се ради...... Ово је Апсурдистан.... Гаси светло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

17.10.2023 13:53

Зао ми нас је као народа сто нисмо у стању ни да примијетимо када плацамо сопствене греске тако скупо, понекад и зивотима сопствене дјеце. Залосно мој добри народе да залосније немозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

17.10.2023 14:30

Значи читав свијет је у криву и користи накав Медицински кисеоник???ето измислили да он постојиОва изјава је за јавног тужиоца да одма ухапси овога и отвори предмет КИСЕОНИК...Људи индустријски кисеоник има шкодљиве супстанце које не реагују одма на организам нико луд у свијету ово не би изјавио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

17.10.2023 14:31

Ста користе остале болнице,ако УКЦ користи индустриски кисеоник? Ако је ова прица тацна, а тегли се дузе времена, питам се ста је са струком, сто цуте? Цутати знаци одобравати, струка мора реци, па ваљда знају ста употребљавајз у процедури. Како да цовек има поверење, а оно је врло вазно, код лецења, ако је ова прица тацна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

17.10.2023 19:53

Питање је кога сматрас струком и какви струцњаци обављају посао "љекара". А вјероватно цуте због ораха у дзеповима, сигурно су бирани конкурсом :), цаст изузецима.

Name

Идеално

17.10.2023 23:10

Па цовјеце и данас се проваљујес... Ста теби није јасно да је прица тацна? Како то да све сто иде против власти...теби нејасно...

Name

Попај!

17.10.2023 14:32

Поштовани сународници! Нећу се уопште укључивати у ову бизарну полемику ,,о кисеонику,,, ,зашто??? Да ли у опште тако нешто може и смије пасти на ум, ...а ако јесте !!!! Ваљда по приоритету надлежне судске и истражне институције морају без икаквих услова и застоја,Хитно, истражити и казнити починиоца и наредбодавци,...овако се прича вуче од времена Шкрбића,Чађе и сличних Лутера који као и информациони систем у КЦ Бања лука ....ради са бројним проблемима и прекидима ....ваљда ће се више Варга и лопови намирити новаца???? У исто вријеме људи,већина, која поштено ради у овом КЦ су дивни људи,жељни да помогну и учине све да систем функционише! Проблем лежи и у нама који смо ,,мудри ем' полуписмени, а " сви ,већина...борци" који су за државу "дали-узели" што су успјели-могли,... попут напред наведених....Проблем и нервоза лежи у чињеници да не постоји "Адекватно-ефикасан систем "пријема пацијената "јер смо навикли НЕ да читамо-питамо" .... Него да имамо ,,везу,, и да преко реда и одмах ријешимо свој проблем па и плаћање Партиципације....! Чему толики бијес, погледајте већину марљивих медицинских ентузијаста који се истински труде, а јесу ли адекватно плаћени....???? Бригу о Ђајићима мора систем да ријеши законским регулативама, али начин решавања проблема може и мора да рјеше експерти организационих наука, а не да УКЦ буде као жељезничка станица на којој касне возови ! За крађе и марифетлуке само закон и суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

17.10.2023 15:56

За Попаја.заборавио си да кажеш да је тужилаштво,суд и полиција под шапом власти.дружина ради по свом.

Name

ре

18.10.2023 10:21

Према Свјетској здравственој организацији (СЗО) кисик за медицинску употребу се по чистоћи и квалитети разликује од индустријског кисика, односно Индустријски кисик није намјењен за људску употребу.Ваљда и Министар здравља има "нека муда"... или само гледају за приватне клинике.

Name

КВ Ауто-Лимар

17.10.2023 15:00

Кисик је екстра квалитета, нема шансе да вар пукне, будите без бриге !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

17.10.2023 16:34

Било је индустијског кисеоника и 1992 године али оним докторима није пало на памет да га користе,е сад дали су они били не стручни а ови стручни ја би волио да нам неко објасни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

17.10.2023 16:46

А засто тај индустријиски кисеоник није ваљао за време рата,да се спасу зивоти оних бебица сто страдаше због недостатка медецинског кисеоника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.10.2023 12:09

Лупате као отворен прозор, исти кисеоник користе и бебе недоншчад и дјечија интензивна, имате ли податке о штетном утицају на њих, ваљда су то најосјетљивији пацијенти, односно они код којих би негативне посљедице се прве појавиле

Name

Бања Лука

17.10.2023 17:28

А засто нисте питали љекаре са УКЦ-а којих није мали број, а који су потписали папир на коме се казе у слуцају да им се несто деси да не зеле да се лијеце на УКЦ-у, поготово у сок соби…..паметноме доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

18.10.2023 10:13

Па Дзајиц набавља у тендеруко је јефтинији а није битно квалитет .Ма вазно је да га има рекли би они.

Name

Мејдан

18.10.2023 11:27

Хахахаааааааа, нисам ни сумњала да струцњаци у коментарима све знају о кисику, хахахааха. Кисику. Хахаха. Оооо ма за кога вијест, за њих то није никаква вијест јос у априлу је било нисте угрозили никог, у јуну нема користи, а тек сад новинари врли преносе вијести. Дакле, висе цитају "уњемацкама" неписмени, гусе нас и убијају кисиком за варење јер и о њему све знају, не само о о "медициском". Вако сте закаснили, специјалисти свих специјалности заједно са новинарима су вец судили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГО НАМА С ЊИМА...

18.10.2023 19:20

Не знам зашто нападате властодршце? Ено Радован ''Прејаки'' изјави да су измишљене афере у вези са набавком кисеоника и иконом. Вероватно је монтирана и афера са свадбеним шатором, пардон тзв. покретном болницом. Режим брине о народу, а ви тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокили

19.10.2023 09:24

Јадна мајко јадних доктора,јадног суда и јадног ентитета

ОДГОВОРИТЕ