U UKC-u i sada kao i ranije koriste isti kiseonik

Nakon što je u junu ove godine tiho i gotovo potajno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo istragu za aferu "kiseonik" reagovali su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Tvrde da je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji je pokrenuo ovu aferu, nanio štetu zdravstvu ali da kvalitet liječenja nije bio ugrožen. 

Republika Srpska 17.10.2023 | 12:47
U UKC-u i sada kao i ranije koriste isti kiseonik

Bez obzira na sve ljekari iz UKC-a ocjenjuju da su prošli kroz težak period I da su morali ubjeđivati pacijenete da je sve u redu. Zato su danas izašli na konferenciju za medije I stali u odbranu direktora ove zdravstvene ustanove, protiv koga je bila podignuta optužnica. 

Za Vladu Đajića, kažu, ovo je pobjeda. Naveli da se i danas isti, industrijski, kiseonik daje pacijentima. 

Podsjećamo, afera „kiseonik“, druga je najveća u pandemiji nakon afere „respiratori“ a tresla je mjesecima cijelu BiH. 

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u junu ove godine, tiho i gotovo u potaji, obustavilo istragu protiv direktora UKC RS Vlade Đajića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića i direktora TGT-Tehnogas a.d. Laktaši i bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe, 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivične prijave protiv Čađe, Šeranića, Đajića i premijera RS Radovana Viškovića „zbog falsifikovanja isprava i ugrožavanja zdravlja stanovništva“ u septembru 2021.

Nekoliko dana prije podnošenja prijave, Stanivuković je alarmirao javnost informacijom da je UKC RS isplatio 1,3 miliona KM firmi TGT Tehnogas d.d. iz Laktaša za isporuku nemedicinskog, tehničkog kisika.

Neposredno nakon toga, tadašnji direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak izjavio je da TGT Tehnogas nije registrovan kao veleprometnik za prodaju lijekova.

(BN) Foto: BN

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Mladen

17.10.2023 13:08

Sta sad kaze Draskic,valjali taj industriski,postoje sad pod skutima crvene sekte,bice zanimljivo cuti sta misli

ODGOVORITE
Name

Borac

17.10.2023 16:22

Pa,se cudimo sto nam je najveca smrtnost.

Name

!!!

17.10.2023 13:11

Vlado treba da se promoviŝe za Nobelovu nagradu, jer eto meficinski i industrijski kiseonik je jedno te isto, a ovoj prvi 5 x jeftiniji.

ODGOVORITE
Name

Samo razmisljam

17.10.2023 14:41

Taj "tehnicki" se ubio za tendera

Name

Istina

17.10.2023 13:37

Samo ime firme govori da je rijec o tehnickim gasovima.Tu se tehnicki gasovi,uglavnom CO2,kiseonik i acetilen, dovoze cisternama a ta firma ih pretace u boce i prodaje građevinskim firmama,bolnici,zanatlijama koji se bave zavarivanjem.Ta firma ne proizvodi gasove nego je samo punionica.Tako je bilo prije rata,tako je i sada.

ODGOVORITE
Name

Hm

17.10.2023 13:48

Šta se radi...... Ovo je Apsurdistan.... Gasi svetlo

ODGOVORITE
Name

Semberac

17.10.2023 13:53

Zao mi nas je kao naroda sto nismo u stanju ni da primijetimo kada placamo sopstvene greske tako skupo, ponekad i zivotima sopstvene djece. Zalosno moj dobri narode da zalosnije nemoze biti.

ODGOVORITE
Name

Dušan

17.10.2023 14:30

Znači čitav svijet je u krivu i koristi nakav Medicinski kiseonik???eto izmislili da on postojiOva izjava je za javnog tužioca da odma uhapsi ovoga i otvori predmet KISEONIK...Ljudi industrijski kiseonik ima škodljive supstance koje ne reaguju odma na organizam niko lud u svijetu ovo ne bi izjavio....

ODGOVORITE
Name

Miroslav

17.10.2023 14:31

Sta koriste ostale bolnice,ako UKC koristi industriski kiseonik? Ako je ova prica tacna, a tegli se duze vremena, pitam se sta je sa strukom, sto cute? Cutati znaci odobravati, struka mora reci, pa valjda znaju sta upotrebljavajz u proceduri. Kako da covek ima poverenje, a ono je vrlo vazno, kod lecenja, ako je ova prica tacna?

ODGOVORITE
Name

Drago

17.10.2023 19:53

Pitanje je koga smatras strukom i kakvi strucnjaci obavljaju posao "ljekara". A vjerovatno cute zbog oraha u dzepovima, sigurno su birani konkursom :), cast izuzecima.

Name

Idealno

17.10.2023 23:10

Pa covjece i danas se provaljujes... Sta tebi nije jasno da je prica tacna? Kako to da sve sto ide protiv vlasti...tebi nejasno...

Name

Popaj!

17.10.2023 14:32

Poštovani sunarodnici! Neću se uopšte uključivati u ovu bizarnu polemiku ,,o kiseoniku,,, ,zašto??? Da li u opšte tako nešto može i smije pasti na um, ...a ako jeste !!!! Valjda po prioritetu nadležne sudske i istražne institucije moraju bez ikakvih uslova i zastoja,Hitno, istražiti i kazniti počinioca i naredbodavci,...ovako se priča vuče od vremena Škrbića,Čađe i sličnih Lutera koji kao i informacioni sistem u KC Banja luka ....radi sa brojnim problemima i prekidima ....valjda će se više Varga i lopovi namiriti novaca???? U isto vrijeme ljudi,većina, koja pošteno radi u ovom KC su divni ljudi,željni da pomognu i učine sve da sistem funkcioniše! Problem leži i u nama koji smo ,,mudri em' polupismeni, a " svi ,većina...borci" koji su za državu "dali-uzeli" što su uspjeli-mogli,... poput napred navedenih....Problem i nervoza leži u činjenici da ne postoji "Adekvatno-efikasan sistem "prijema pacijenata "jer smo navikli NE da čitamo-pitamo" .... Nego da imamo ,,vezu,, i da preko reda i odmah riješimo svoj problem pa i plaćanje Participacije....! Čemu toliki bijes, pogledajte većinu marljivih medicinskih entuzijasta koji se istinski trude, a jesu li adekvatno plaćeni....???? Brigu o Đajićima mora sistem da riješi zakonskim regulativama, ali način rešavanja problema može i mora da rješe eksperti organizacionih nauka, a ne da UKC bude kao željeznička stanica na kojoj kasne vozovi ! Za krađe i marifetluke samo zakon i sud.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

17.10.2023 15:56

Za Popaja.zaboravio si da kažeš da je tužilaštvo,sud i policija pod šapom vlasti.družina radi po svom.

Name

re

18.10.2023 10:21

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kisik za medicinsku upotrebu se po čistoći i kvaliteti razlikuje od industrijskog kisika, odnosno Industrijski kisik nije namjenjen za ljudsku upotrebu.Valjda i Ministar zdravlja ima "neka muda"... ili samo gledaju za privatne klinike.

Name

KV Auto-Limar

17.10.2023 15:00

Kisik je ekstra kvaliteta, nema šanse da var pukne, budite bez brige !

ODGOVORITE
Name

Pera

17.10.2023 16:34

Bilo je industijskog kiseonika i 1992 godine ali onim doktorima nije palo na pamet da ga koriste,e sad dali su oni bili ne stručni a ovi stručni ja bi volio da nam neko objasni!

ODGOVORITE
Name

Jana

17.10.2023 16:46

A zasto taj industrijiski kiseonik nije valjao za vreme rata,da se spasu zivoti onih bebica sto stradaše zbog nedostatka medecinskog kiseonika

ODGOVORITE
Name

Pero

18.10.2023 12:09

Lupate kao otvoren prozor, isti kiseonik koriste i bebe nedonščad i dječija intenzivna, imate li podatke o štetnom uticaju na njih, valjda su to najosjetljiviji pacijenti, odnosno oni kod kojih bi negativne posljedice se prve pojavile

Name

Banja Luka

17.10.2023 17:28

A zasto niste pitali ljekare sa UKC-a kojih nije mali broj, a koji su potpisali papir na kome se kaze u slucaju da im se nesto desi da ne zele da se lijece na UKC-u, pogotovo u sok sobi…..pametnome dosta!

ODGOVORITE
Name

Bojan

18.10.2023 10:13

Pa Dzajic nabavlja u tenderuko je jeftiniji a nije bitno kvalitet .Ma vazno je da ga ima rekli bi oni.

Name

Mejdan

18.10.2023 11:27

Hahahaaaaaaaa, nisam ni sumnjala da strucnjaci u komentarima sve znaju o kisiku, hahahaaha. Kisiku. Hahaha. Oooo ma za koga vijest, za njih to nije nikakva vijest jos u aprilu je bilo niste ugrozili nikog, u junu nema koristi, a tek sad novinari vrli prenose vijesti. Dakle, vise citaju "unjemackama" nepismeni, guse nas i ubijaju kisikom za varenje jer i o njemu sve znaju, ne samo o o "mediciskom". Vako ste zakasnili, specijalisti svih specijalnosti zajedno sa novinarima su vec sudili.

ODGOVORITE
Name

БЛАГО НАМА С ЊИМА...

18.10.2023 19:20

Не знам зашто нападате властодршце? Ено Радован ''Прејаки'' изјави да су измишљене афере у вези са набавком кисеоника и иконом. Вероватно је монтирана и афера са свадбеним шатором, пардон тзв. покретном болницом. Режим брине о народу, а ви тако.

ODGOVORITE
Name

Bokili

19.10.2023 09:24

Jadna majko jadnih doktora,jadnog suda i jadnog entiteta

ODGOVORITE