Посјета Кини важна у тренуцима који нису нимало лаки

- Председник Србије Александар Вучић и делегација Владе Србије данас путују у Кину где ће учествовати на трећем Форуму "Појас и пут", који сутра почиње у Пекингу. 

Србија 16.10.2023 | 07:21
Посјета Кини важна у тренуцима који нису нимало лаки
Председник Србије изјавио је да је посета Кини веома важна у тренуцима који нису нимало лаки. 
 
Вучић је најавио важне сусрете и потписивање важних споразума са Кином, али и билатералне сусрете са председником Кине Си Ђинпингом и Ван Ху Нингом, "кинеским Кисинџером".
 
"Потписаћемо документе о свеукупној сарадњи, слободној трговини, што је од посебног значаја за нашу земљу и клиринг јуан за наше банке. То су темељни споразуми, а биће важних саобраћајних и инфраструктурних споразума", објаснио је Вучић  у недељу вече на свечаној академији поводом 70 година "Вечерњих новости".
 
Трећи међународни статешки форум “Појас и пут” биће одржан 17. и 18. октобра у Пекингу, где ће учествовати званичници из више од 130 земаља и 30 међународних организација.
 
Кинески председник Си Ђинпинг одржац́е уводни говор на Форуму на којем ће учестовати и генерални секретар УН Антонио Гутереш. 
 
Након тога, на скупу који се одржава у светлу десетогодишњице Инцијативе “Појас и пут”, коју називају и Сијевим “лендмарк пројектом за проширење утицаја Кине у свету”, а који је између осталог из сиромаштва извукао 40 милиона људи, биће одржана три форума на високом нивоу о повезивању, зеленом развоју и дигиталној економији.
 
Такође биће одржано шест тематских семинара о несметаној трговини, духовној повезаности, размени између стручних институција, чистом Путу свиле, локалној и поморској сарадњи.
 
Очекује се да ће међу званичницима на Форуму бити и председник Русије Владимир Путин, председници Египта Ел Сиси, УАЕ шеик Михамед бин Зајед Ал Нахјан, званичници Француске, Грчке, мађаркси премијер Викор Орбан...
 
Форум под називом "Квалитетна сарадња на Појасу и путу: Заједно за заједнички развој и просперитет" први је форум на високом нивоу који се одржава од 2019. године, када је председник Вучић имао прилику да буде један од три светска лидера којем је поверено да одрже завршно обраћање и када је са Сијем, између осталог, разговарао о начинима како да се још брже доведе до спреге Иницијативе “Појас и пут” са стратегијом реиндустријализације Србије.
 
Двојица председника састаће се и на овом Форуму, на чијим маргинама би како се очекује, требало да се одржи и конференција предузетника.
 
Србија је важан партнер иницијативе “Појас и пут”, а која је инспирисана древним Путем свиле и међу првим је потписницима Споразума о сарадњи широм Европе.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Раде

16.10.2023 07:38

Ти цес да путујес и да се вратис а Проблеми остају ист за мене си исти као ови лопови јер их подрзајес и ти и додик сте наса трагедија српског Народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

16.10.2023 10:39

Раде 100% си у прву

Name

Саваа

16.10.2023 12:38

Емој Раде какви си ти комад будале под хитно трази доктора

Name

Дивна стара времена

16.10.2023 08:00

Када ниси гледо лице владара, сад те убија појавом зла цели дан његова слика ти пред оцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

16.10.2023 08:14

Тишао да проси паре, да још више завали Србију у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

16.10.2023 08:16

Не могу да верујем,о Додику ни речи,данас када брани Републику Српску.И копање шљунка је тема?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.10.2023 09:29

Он никада није бранио РС. Да је бранио не би изборе покрао и раселио народ. Он заступа хрватске интересе.

Name

Ц.Вила

16.10.2023 08:28

Вучић свјетски лидер. Ха ха ха ха Кад се само сјетим како је сједио *свјетски лидер* испред Трампа на оној дјечијој столици. Можда лидер у паралелном свијету. Цццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

16.10.2023 09:32

Човјек само кука, дај ти Србима пара из кредита и онда подигни све цјене па врати дупло у буџет, они то и онако неразумију нити примјећују а дуг од 16 милијарди еура од доласка на власт је посебна прича а тек кад дођу на наплату паре за силне ауто путеве који се не исплате онда ће бити посебно кукање, умјесто да се направи један ауто пут јер је Србија таква и онда од тог пута брзе цесте јер су јефтиније, он прави мрежу ауто путеве беспотребно.

ОДГОВОРИТЕ