Posjeta Kini važna u trenucima koji nisu nimalo laki

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije danas putuju u Kinu gde će učestvovati na trećem Forumu "Pojas i put", koji sutra počinje u Pekingu. 

Srbija 16.10.2023 | 07:21
Posjeta Kini važna u trenucima koji nisu nimalo laki
Predsednik Srbije izjavio je da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki. 
 
Vučić je najavio važne susrete i potpisivanje važnih sporazuma sa Kinom, ali i bilateralne susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Van Hu Ningom, "kineskim Kisindžerom".
 
"Potpisaćemo dokumente o sveukupnoj saradnji, slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju i kliring juan za naše banke. To su temeljni sporazumi, a biće važnih saobraćajnih i infrastrukturnih sporazuma", objasnio je Vučić  u nedelju veče na svečanoj akademiji povodom 70 godina "Večernjih novosti".
 
Treći međunarodni stateški forum “Pojas i put” biće održan 17. i 18. oktobra u Pekingu, gde će učestvovati zvaničnici iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.
 
Kineski predsednik Si Đinping održaće uvodni govor na Forumu na kojem će učestovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. 
 
Nakon toga, na skupu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative “Pojas i put”, koju nazivaju i Sijevim “lendmark projektom za proširenje uticaja Kine u svetu”, a koji je između ostalog iz siromaštva izvukao 40 miliona ljudi, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.
 
Takođe biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.
 
Očekuje se da će među zvaničnicima na Forumu biti i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednici Egipta El Sisi, UAE šeik Mihamed bin Zajed Al Nahjan, zvaničnici Francuske, Grčke, mađarksi premijer Vikor Orban...
 
Forum pod nazivom "Kvalitetna saradnja na Pojasu i putu: Zajedno za zajednički razvoj i prosperitet" prvi je forum na visokom nivou koji se održava od 2019. godine, kada je predsednik Vučić imao priliku da bude jedan od tri svetska lidera kojem je povereno da održe završno obraćanje i kada je sa Sijem, između ostalog, razgovarao o načinima kako da se još brže dovede do sprege Inicijative “Pojas i put” sa strategijom reindustrijalizacije Srbije.
 
Dvojica predsednika sastaće se i na ovom Forumu, na čijim marginama bi kako se očekuje, trebalo da se održi i konferencija preduzetnika.
 
Srbija je važan partner inicijative “Pojas i put”, a koja je inspirisana drevnim Putem svile i među prvim je potpisnicima Sporazuma o saradnji širom Evrope.
 
(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rade

16.10.2023 07:38

Ti ces da putujes i da se vratis a Problemi ostaju ist za mene si isti kao ovi lopovi jer ih podrzajes i ti i dodik ste nasa tragedija srpskog Naroda.

ODGOVORITE
Name

BOY

16.10.2023 10:39

Rade 100% si u prvu

Name

Savaa

16.10.2023 12:38

Emoj Rade kakvi si ti komad budale pod hitno trazi doktora

Name

Divna stara vremena

16.10.2023 08:00

Kada nisi gledo lice vladara, sad te ubija pojavom zla celi dan njegova slika ti pred ocima

ODGOVORITE
Name

Nije nego

16.10.2023 08:14

Tišao da prosi pare, da još više zavali Srbiju u propast.

ODGOVORITE
Name

niko kao on.

16.10.2023 08:16

Ne mogu da verujem,o Dodiku ni reči,danas kada brani Republiku Srpsku.I kopanje šljunka je tema?

ODGOVORITE
Name

Milan

16.10.2023 09:29

On nikada nije branio RS. Da je branio ne bi izbore pokrao i raselio narod. On zastupa hrvatske interese.

Name

C.Vila

16.10.2023 08:28

Vučić svjetski lider. Ha ha ha ha Kad se samo sjetim kako je sjedio *svjetski lider* ispred Trampa na onoj dječijoj stolici. Možda lider u paralelnom svijetu. Cccccc

ODGOVORITE
Name

Србо

16.10.2023 09:32

Човјек само кука, дај ти Србима пара из кредита и онда подигни све цјене па врати дупло у буџет, они то и онако неразумију нити примјећују а дуг од 16 милијарди еура од доласка на власт је посебна прича а тек кад дођу на наплату паре за силне ауто путеве који се не исплате онда ће бити посебно кукање, умјесто да се направи један ауто пут јер је Србија таква и онда од тог пута брзе цесте јер су јефтиније, он прави мрежу ауто путеве беспотребно.

ODGOVORITE