Израел покреће лов на шефа Хамаса, свог Бин Ладена

Израелске трупе у суботу су ловиле команданта Хамаса којег описују као палестинског Осаму бин Ладена. Обећавају да ће га пронаћи гдје год се скривао и истичу да су му дани одбројани, а у питању је Јахја Синвар.

Свијет 15.10.2023 | 11:31
Израел покреће лов на шефа Хамаса, свог Бин Ладена

Јахја Синвар (60) тренутно је шеф Хамаса у Појасу Газе.

Израел га је више пута хапсио, а у израелским затворима је провео 24 године. Ослобођен је 2011. у склопу размјене заробљеника у замјену за израелског војника Гилада Шалита.

Управо  Синвар сматрају у Израелу одговорним за убиство 1.300 Израелаца у нападу 7. октобра.

„Јахја Синвар је лице зла. Он је главни мозак овога, баш као што је био и бин Ладен. Своју каријеру је изградио на убијању Палестинаца када је схватио да су колаборационисти. Тако је постао познат као кољач из Кан Јуниса“, рекао је портпарол Израелских обрамбених снага Ричард Хехт.

Хехт је рекао да се израелске трупе неће смирити док год Синвар не буде пронађен и убијен.

Синвара су и Сједињене Државе прогласиле терористом 2015. године.

Главни портпарол ИДФ-а, контраадмирал Хагари, обећао је да ће на Синвара покренут лов какав није виђен у хисторији Израела.

(Н1) Фото: асхраф амра/Авалон/Профимедиа/Геттy Имагес

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ово су њихове вође значи

15.10.2023 12:09

Убијао је своје. Тако је и Хитлер прво своје убијао, гасне коморе градио док их није "перфекционирао". Због оваквих гину палестинска дјеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

??????

15.10.2023 13:04

Крви до колена а за шта и за кога.

Name

БЛ

15.10.2023 12:51

А до 2019 је бас Израел јацао Хамас. Како је Биби говорио, сви који хоце да спријеце Палестинску дрзаву требају јацати Хамас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако је и Европа

15.10.2023 21:05

Била поприште највећих ратова у прошлости док се нису демократизицвали и постали сви пријатељи, политика се гради на партнерству и повјерењу. Чак из тога европска унија настала. Ови Арапи док не буду имали свјетски рат они се неће опаметити и радити на идеји мирног живота као у Европи. Руси исто тако.

ОДГОВОРИТЕ