Izrael pokreće lov na šefa Hamasa, svog Bin Ladena

Izraelske trupe u subotu su lovile komandanta Hamasa kojeg opisuju kao palestinskog Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gdje god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani, a u pitanju je Jahja Sinvar.

Svijet 15.10.2023 | 11:31
Izrael pokreće lov na šefa Hamasa, svog Bin Ladena

Jahja Sinvar (60) trenutno je šef Hamasa u Pojasu Gaze.

Izrael ga je više puta hapsio, a u izraelskim zatvorima je proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Upravo  Sinvar smatraju u Izraelu odgovornim za ubistvo 1.300 Izraelaca u napadu 7. oktobra.

„Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni mozak ovoga, baš kao što je bio i bin Laden. Svoju karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao koljač iz Kan Junisa“, rekao je portparol Izraelskih obrambenih snaga Ričard Heht.

Heht je rekao da se izraelske trupe neće smiriti dok god Sinvar ne bude pronađen i ubijen.

Sinvara su i Sjedinjene Države proglasile teroristom 2015. godine.

Glavni portparol IDF-a, kontraadmiral Hagari, obećao je da će na Sinvara pokrenut lov kakav nije viđen u historiji Izraela.

(N1) Foto: ashraf amra/Avalon/Profimedia/Getty Images

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ovo su njihove vođe znači

15.10.2023 12:09

Ubijao je svoje. Tako je i Hitler prvo svoje ubijao, gasne komore gradio dok ih nije "perfekcionirao". Zbog ovakvih ginu palestinska djeca

ODGOVORITE
Name

??????

15.10.2023 13:04

Krvi do kolena a za šta i za koga.

Name

BL

15.10.2023 12:51

A do 2019 je bas Izrael jacao Hamas. Kako je Bibi govorio, svi koji hoce da sprijece Palestinsku drzavu trebaju jacati Hamas.

ODGOVORITE
Name

Ovako je i Evropa

15.10.2023 21:05

Bila poprište najvećih ratova u prošlosti dok se nisu demokratizicvali i postali svi prijatelji, politika se gradi na partnerstvu i povjerenju. Čak iz toga evropska unija nastala. Ovi Arapi dok ne budu imali svjetski rat oni se neće opametiti i raditi na ideji mirnog života kao u Evropi. Rusi isto tako.

ODGOVORITE