Закон каже: За шанк и тацну ипак треба диплома

Струка треба да има предност. 

Република Српска 14.10.2023 | 19:45
Закон каже: За шанк и тацну ипак треба диплома

Након што је у нацрту измјена Закона о угоститељству, који је недавно усвојен у Парламенту Српске, обрисан члан 9. којим се прописује да конобар у хотелима и ресторанима мора да има одговарајућу стручну спрему или да посједује диплому преквалификације за тај посао, школе које образују угоститељско-туристички кадар су се побуниле. Компромис је ипак постигнут, а у наредном периоду овај Нацрт закона биће коригован.

Конобари, кувари, посластичари и други радници угоститељске струке имаће предност при запошљавању у ресторанима и хотелима у Српској, а у случају дефицита тог кадра, послодавци ће имати одријешене руке да ангажују и људе других занимања. Ово је коначан договор представника ресорног министарства, школа и пословне заједнице. 

“Негдје је заједнички закључак свих страна да је струка број 1 и да струку морамо да заштитимо. Јесте сад ситуација у којој је поменуто занимање дефицитарно међутим мора се изанаћи неки начин да не трпи туризам и угоститзељство у Српској”, изјавила је директорица Угоститељско-економске школе у Приједору,  Дражена Мршић.

Обим угоститељског и туристичког посла расте што свједоче радници у угоститељству. Сматрају да струка треба да има предност. 

“Та одлука да је донесена прије неколико година овај проблем би у великој мјери био ријешен. Вријеме ће показати да ли је та одлука добра или није, у сваком случају ја очекујем од надлежних да угоститељски кадар заштите и да тај проблем ријешимо”, истиче Војислав Илић, угоститељски радник из Добоја.

Послодавци увјеравају да нису против школованог кадра већ да управо предност дају радницима угоститељске струке али да су приморани да запошљавају и неквалификовану радну снагу.

“ Јер да смо били принуђени да у угоститељским објектима може радити само школовани кадар ми бисмо били у озбиљном проблему већ и овако сада запошљавамо кадар који није стручан, а ни такав више не можемо да пронађемо довољан број. То говори и сама чињеница да имамо скраћење радног времена у одређеним објектима”, каже Владан Шурлан из Удружења послодаваца угоститеља и туризма "Хорека".

Ипак, према подацима Завода за запошљавање Српске у августу ове године на бироу је било 1.987 незапослених из угоститељске и сродних струка.

Питање је ко су ови незапослени ако угоститељи вапе за радном снагом или им нису тако примаљиве плате и услови који се нуде?

(БН) Фото: БН

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

А зашто

14.10.2023 20:00

А зашто послодавци не могу да пронађу чак ни неквалификован стручни кадар? Зато што сви бјеже а тек ће бјежати највише због проклетства послодаваца.Зато што се брутално крше радничка права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујага

14.10.2023 20:42

За шанк и тацну треба запослење,дзаба дипломе кад нема фирми,пуно њих са дипломама на бироу годинама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУКА?!

14.10.2023 20:44

Ако је ово стурка СВАКА ЧАСТ... У Приједору сад на појединим мјестима конобар има 1300 КМ пату ПЛУС БАКШИШ, а млади љекар опште праксе има 1500... ма СВАКА ЧАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2023 21:54

БРАВО ЗА КОМЕНТАР.

Name

Мирослав

14.10.2023 23:35

Сваком занимању постовање, сви морају бити адекватно плацени. Али ово са лекарима је бас бедно. Па да споменем, 8 година ОС, 4 године гимназије, 6 година студирана на МФ, па од 4 до 6 година специјализација.Дакле образовање траје од 22 до 24 године.Па онда ринтацење дан, ноц, викенд, празник, па јос све то измедју осталог, у ургентном центру. Бедно је плацено то ринтацење. Мислим само на оне лекаре, сто постено, коректно, и одговорно раде свој посао, без мита и корупција, а таквих је ипак велика вецина. Неко мозе реци, несто друго је уносније, али цовек ипак бира оно сто воли, ако има могуцност.

Name

Цло

14.10.2023 23:54

Закон понуде и потражње. Доктора "опште праксе" има на бироу, квалитетних конобара нема. То им диже цијену. Исто и неким профилима мајстора. Једноставно, љекар без специјализације која је тражена на тржишту рада не може очекивати већу плату.

Name

Ре; Струка

15.10.2023 08:21

Када вец подцјењујес нецију струку млади љекари код Дјајица ни андол незнају ста је.

Name

Анда

15.10.2023 09:53

Ја радим као конобар у Зворнику имам плату 850 км у то ми је урацунат и превоз и у сваком угоститељском објекту је тако бар овдје бакшиш мизеран то послодавци знају па казу имас баксис за превоз чист безобразлук код нас ни у Алумини немаш пкату 1300 км .

Name

Ре

16.10.2023 06:06

Конобар ради свој посао 8 сати и часно заради. Којег доктора знаш да има та примања? И колико раде и гдје.

Name

А, зашто,

14.10.2023 21:17

Човјек са завршеном било којом средњом школом може бити градоначелник, а не може конобар, конобар седам дана обуке, о култури на радном мјесту, рачунати не мора знати ту су фискални рачуни, ваљда је довољно писмен да пише наруџбу, није луд да памти, да културно поздрави приликом доласка и одласка госта, захвали се на посјети и сва мудрост у томе, а за оног градоначелника нема помоћи ни са 16 саветника, ако ништа сам не зна јер за то требају вијуге поред знања,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

14.10.2023 22:24

У сваком послу треба наклоност и способност према радном мјесту, скола је формалност, набуба пар лекција и ето пролазност, ал ако нема мотор у глави све дзаба

Name

РЕ КИКО

15.10.2023 07:29

ЈЕ СКОЛА ЈЕ ФОРМАЛНОСТ. НАБАЛКАНУ. ЗАТО И ЈЕСМО НАЈГОРИ НА СВИЈЕТУ. И У СВЕМУ. ИДИ ПА ТО РЕЦИ У СИНГАПУРУ ИЛИ ЈАПАНУ ИЛИ У КИНИ. ПА ДА ВИДИС СТА ЦЕ ТИ РЕЦИ. ОД БАЛКАНСКЕ СЕЉАЦИЈЕ И КРКАДИЈЕ ГОРЕ НЕМА. СТРАСНО. ПРЕСТРАСНО.

Name

ђиђи миђи

14.10.2023 22:05

Газде кафића свећом траже конобара, али мрка капа. Може и шепав, са короном, неписмен, у пеМзији... Ко те пита, само да може да носи тацну. Газде почеле конобарити, стисло са свих страна, хехе... А биће и горе! Закон, диплома... Хахахахаха, добар виц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агроном

14.10.2023 22:43

За све треба диплома. Само за пољопривреду не. Храну може свако да производи. И да узима субвенције. И да нас трује. Ту нико не тражи доказ струке. Тужно. Зато и и имамо толико болесних . Храну треба да производе стручњаци, инжињери пољопривреде. А угоститељаством заиста треба да се баве угоститељи и кувари, то је тако нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА АГРОНОМА

15.10.2023 07:48

АГРОНОМЕ БУДИ СРЕТАН ДОК МОЗЕС ЈОС УЗЕТИ ХРАНУ КОД СЕЉАКА,СЕЉАК СЕ ТРУДИ ДАБИ ПРОИЗВЕО СТО КВАЛИТЕТНИЈЕ, НЕЦУ РЕЦИ ДА НЕМА И ЊИ НЕСАВЈЕСНИ АЛИ У МАЛОМ БРОЈУ. НАС ПОУБИЈА СМЕЦЕ ИЗ УВОЗА.

Name

Докле безакоње???

15.10.2023 01:18

Кад смо вец код угоститељства када це се поцети да се постује закон о забрани цујности музике изван угоститељских објеката? По ком то закону су угоститељи изнад закона? Закон јасно казе да није дозвојена цујност музике изван угоститељских објеката!!! Не дај Бозе да некоме ко трпи малтретирање музиком од стране угоститељских објеката пукне филм и узме закон у своје руке... Угоститељи немају право да каце звунике изван објекта и да незељеним звуком некоме ко зиви надомак ремете зивот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

15.10.2023 03:13

Требало бих. за свако радно мјесто одговарајуца скола, нпр хемијски техницар у електротистрибуцији, или професор физицког, географије итд. Је ли професија у електродистрибуцији снимање Тик- Тока , мал лицни доходак , додатна зарада на послу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

15.10.2023 05:18

Широки Бријег ради 24х дневно. Уплатите и диплома стиже на адресу. Па какву то диплому има Клошарац гљивар и Врховац поштар. Питање знају ли таблицу множења напамет. Али ето такви су подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

15.10.2023 08:29

А у медицинским установама нас лијече курсаџије

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.10.2023 09:18

СВЕ СКОЛЕ КОЈЕ НЕМАЈУ ПО ЗАВРСЕТКУ ПОСАО УКИНУТИ.ЈЕДНА ОД ИЗМИСЉЕНИХ СКОЛА ЈЕ ЦАРИНСКА ГДЈЕ НИКАД НИКО СА ТОМ СКОЛОМ СЕ НИЈЕ ЗАПОСЛИО.ТАКОДЈЕ ЕКОНОМСКО- УГОСТИТЕЉСКОМ.У УГОСТИТЕЉСТВУ РАДЕ ФРИЗЕРИ, ДРВОПРЕРАДЈИВАЦИ ВАРИОЦИ,ТРГОВЦИ, СОФЕРИ И ТАКО ДАЉЕ.ПАПИР ЈЕ ЈЕДНО СТВАРНОСТ ЈЕ САСВИМ НЕСТО ДРУГО.СКОЛЕ СУ ПОСТАЛЕ СПРДЊА.У ОБАВЕЗИ ДА ЈЕ ЗАВРСИС А ПОСЛИЈЕ НЕ ЗНАС НИ КО СИ НИ СТА СИ.ЗАТО СВЕРЦ, ПРЕВАРЕ, ЛАЗИ СУ НАЈБОЉЕ СКОЛЕ И НЕМА ПРОБЛЕМА.НАРОД БОЉЕ ЗИВИ ОД СВЕРЦА НЕГО ОД СКОЛЕ ТО ЈЕ ДОКАЗАНО А ДРЗАВА СЕ НЕ ОМЕТА.ДОБРО СЕ ЗИВИ СТО КАЗЕ ДОДИК.ЦОВЈЕК ЈЕ У ПРАВУ ТО СЕ ВИДИ ПО СВЕМУ И СВАЦЕМУ.ЗА ТУ ИЗГОВОРЕНУ РИЈЕЦ ЦИСТА ДЕСЕТКА АЛИ СВИ СУ КРИВИ И НА КРАЈУ НИКО НИЈЕ КРИВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

15.10.2023 09:49

Послодавци крсе радничка права не плацају годишњи не плацају прековремени не дају регрес дрзе раднике без права на слобидан дан у седмици тјерају раднике да раде и недељу са пријетњом отказа одредују ти он број дана гидисњег и дрзну се да га прекину кад њима треба одавде треба ици кад дрзава не ститу радника и радницка права послодавци су увијек у праву и за плату од 850 км ваде душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

15.10.2023 09:57

Запосљаваце они бабе од 70 моја зена ради у Зворнику у пужари гдје их тјера газда и недељом да раде плату изаде 850 км једва наравно да му неце доц нико млад да ради без плаценог годиснхег слободног дана јис му криво требало би се радити по 12 сати богати безобразни радници ццц.Затворице они полако своје логоре ако вако наставе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

15.10.2023 11:53

Молицете све редом да вам раде, и за висе новца него сто вриједе, само се правите глупи и кријте се иза закона… Исто тако, сверцер цигарета и власник украдене иконе не бих могао да буде предсједник али ето…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

15.10.2023 14:31

Доктори који појма немају; а стално тразе веце плате.Ови цркосе радеци и треба их платити.Дјаца доктора најглупља; а ови их гурају .Узас

ОДГОВОРИТЕ