Zakon kaže: Za šank i tacnu ipak treba diploma

Struka treba da ima prednost. 

Republika Srpska 14.10.2023 | 19:45
Zakon kaže: Za šank i tacnu ipak treba diploma

Nakon što je u nacrtu izmjena Zakona o ugostiteljstvu, koji je nedavno usvojen u Parlamentu Srpske, obrisan član 9. kojim se propisuje da konobar u hotelima i restoranima mora da ima odgovarajuću stručnu spremu ili da posjeduje diplomu prekvalifikacije za taj posao, škole koje obrazuju ugostiteljsko-turistički kadar su se pobunile. Kompromis je ipak postignut, a u narednom periodu ovaj Nacrt zakona biće korigovan.

Konobari, kuvari, poslastičari i drugi radnici ugostiteljske struke imaće prednost pri zapošljavanju u restoranima i hotelima u Srpskoj, a u slučaju deficita tog kadra, poslodavci će imati odriješene ruke da angažuju i ljude drugih zanimanja. Ovo je konačan dogovor predstavnika resornog ministarstva, škola i poslovne zajednice. 

“Negdje je zajednički zaključak svih strana da je struka broj 1 i da struku moramo da zaštitimo. Jeste sad situacija u kojoj je pomenuto zanimanje deficitarno međutim mora se izanaći neki način da ne trpi turizam i ugostitzeljstvo u Srpskoj”, izjavila je direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru,  Dražena Mršić.

Obim ugostiteljskog i turističkog posla raste što svjedoče radnici u ugostiteljstvu. Smatraju da struka treba da ima prednost. 

“Ta odluka da je donesena prije nekoliko godina ovaj problem bi u velikoj mjeri bio riješen. Vrijeme će pokazati da li je ta odluka dobra ili nije, u svakom slučaju ja očekujem od nadležnih da ugostiteljski kadar zaštite i da taj problem riješimo”, ističe Vojislav Ilić, ugostiteljski radnik iz Doboja.

Poslodavci uvjeravaju da nisu protiv školovanog kadra već da upravo prednost daju radnicima ugostiteljske struke ali da su primorani da zapošljavaju i nekvalifikovanu radnu snagu.

“ Jer da smo bili prinuđeni da u ugostiteljskim objektima može raditi samo školovani kadar mi bismo bili u ozbiljnom problemu već i ovako sada zapošljavamo kadar koji nije stručan, a ni takav više ne možemo da pronađemo dovoljan broj. To govori i sama činjenica da imamo skraćenje radnog vremena u određenim objektima”, kaže Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostitelja i turizma "Horeka".

Ipak, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Srpske u avgustu ove godine na birou je bilo 1.987 nezaposlenih iz ugostiteljske i srodnih struka.

Pitanje je ko su ovi nezaposleni ako ugostitelji vape za radnom snagom ili im nisu tako primaljive plate i uslovi koji se nude?

(BN) Foto: BN

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

A zašto

14.10.2023 20:00

A zašto poslodavci ne mogu da pronađu čak ni nekvalifikovan stručni kadar? Zato što svi bježe a tek će bježati najviše zbog prokletstva poslodavaca.Zato što se brutalno krše radnička prava.

ODGOVORITE
Name

Mujaga

14.10.2023 20:42

Za šank i tacnu treba zaposlenje,dzaba diplome kad nema firmi,puno njih sa diplomama na birou godinama...

ODGOVORITE
Name

STRUKA?!

14.10.2023 20:44

Ako je ovo sturka SVAKA ČAST... U Prijedoru sad na pojedinim mjestima konobar ima 1300 KM patu PLUS BAKŠIŠ, a mladi ljekar opšte prakse ima 1500... ma SVAKA ČAST!!!

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2023 21:54

BRAVO ZA KOMENTAR.

Name

Miroslav

14.10.2023 23:35

Svakom zanimanju postovanje, svi moraju biti adekvatno placeni. Ali ovo sa lekarima je bas bedno. Pa da spomenem, 8 godina OS, 4 godine gimnazije, 6 godina studirana na MF, pa od 4 do 6 godina specijalizacija.Dakle obrazovanje traje od 22 do 24 godine.Pa onda rintacenje dan, noc, vikend, praznik, pa jos sve to izmedju ostalog, u urgentnom centru. Bedno je placeno to rintacenje. Mislim samo na one lekare, sto posteno, korektno, i odgovorno rade svoj posao, bez mita i korupcija, a takvih je ipak velika vecina. Neko moze reci, nesto drugo je unosnije, ali covek ipak bira ono sto voli, ako ima mogucnost.

Name

Clo

14.10.2023 23:54

Zakon ponude i potražnje. Doktora "opšte prakse" ima na birou, kvalitetnih konobara nema. To im diže cijenu. Isto i nekim profilima majstora. Jednostavno, ljekar bez specijalizacije koja je traženа na tržištu rada ne može očekivati veću platu.

Name

Re; Struka

15.10.2023 08:21

Kada vec podcjenjujes neciju struku mladi ljekari kod Djajica ni andol neznaju sta je.

Name

Anda

15.10.2023 09:53

Ja radim kao konobar u Zvorniku imam platu 850 km u to mi je uracunat i prevoz i u svakom ugostiteljskom objektu je tako bar ovdje bakšiš mizeran to poslodavci znaju pa kazu imas baksis za prevoz čist bezobrazluk kod nas ni u Alumini nemaš pkatu 1300 km .

Name

Re

16.10.2023 06:06

Konobar radi svoj posao 8 sati i časno zaradi. Kojeg doktora znaš da ima ta primanja? I koliko rade i gdje.

Name

A, zašto,

14.10.2023 21:17

Čovjek sa završenom bilo kojom srednjom školom može biti gradonačelnik, a ne može konobar, konobar sedam dana obuke, o kulturi na radnom mjestu, računati ne mora znati tu su fiskalni računi, valjda je dovoljno pismen da piše narudžbu, nije lud da pamti, da kulturno pozdravi prilikom dolaska i odlaska gosta, zahvali se na posjeti i sva mudrost u tome, a za onog gradonačelnika nema pomoći ni sa 16 savetnika, ako ništa sam ne zna jer za to trebaju vijuge pored znanja,.

ODGOVORITE
Name

Kiko

14.10.2023 22:24

U svakom poslu treba naklonost i sposobnost prema radnom mjestu, skola je formalnost, nabuba par lekcija i eto prolaznost, al ako nema motor u glavi sve dzaba

Name

RE KIKO

15.10.2023 07:29

JE SKOLA JE FORMALNOST. NABALKANU. ZATO I JESMO NAJGORI NA SVIJETU. I U SVEMU. IDI PA TO RECI U SINGAPURU ILI JAPANU ILI U KINI. PA DA VIDIS STA CE TI RECI. OD BALKANSKE SELJACIJE I KRKADIJE GORE NEMA. STRASNO. PRESTRASNO.

Name

điđi miđi

14.10.2023 22:05

Gazde kafića svećom traže konobara, ali mrka kapa. Može i šepav, sa koronom, nepismen, u peMziji... Ko te pita, samo da može da nosi tacnu. Gazde počele konobariti, stislo sa svih strana, hehe... A biće i gore! Zakon, diploma... Hahahahaha, dobar vic!

ODGOVORITE
Name

Agronom

14.10.2023 22:43

Za sve treba diploma. Samo za poljoprivredu ne. Hranu može svako da proizvodi. I da uzima subvencije. I da nas truje. Tu niko ne traži dokaz struke. Tužno. Zato i i imamo toliko bolesnih . Hranu treba da proizvode stručnjaci, inžinjeri poljoprivrede. A ugostiteljastvom zaista treba da se bave ugostitelji i kuvari, to je tako normalno.

ODGOVORITE
Name

ZA AGRONOMA

15.10.2023 07:48

AGRONOME BUDI SRETAN DOK MOZES JOS UZETI HRANU KOD SELJAKA,SELJAK SE TRUDI DABI PROIZVEO STO KVALITETNIJE, NECU RECI DA NEMA I NJI NESAVJESNI ALI U MALOM BROJU. NAS POUBIJA SMECE IZ UVOZA.

Name

Dokle bezakonje???

15.10.2023 01:18

Kad smo vec kod ugostiteljstva kada ce se poceti da se postuje zakon o zabrani cujnosti muzike izvan ugostiteljskih objekata? Po kom to zakonu su ugostitelji iznad zakona? Zakon jasno kaze da nije dozvojena cujnost muzike izvan ugostiteljskih objekata!!! Ne daj Boze da nekome ko trpi maltretiranje muzikom od strane ugostiteljskih objekata pukne film i uzme zakon u svoje ruke... Ugostitelji nemaju pravo da kace zvunike izvan objekta i da nezeljenim zvukom nekome ko zivi nadomak remete zivot!

ODGOVORITE
Name

Maja

15.10.2023 03:13

Trebalo bih. za svako radno mjesto odgovarajuca skola, npr hemijski tehnicar u elektrotistribuciji, ili profesor fizickog, geografije itd. Je li profesija u elektrodistribuciji snimanje Tik- Toka , mal licni dohodak , dodatna zarada na poslu

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

15.10.2023 05:18

Široki Brijeg radi 24h dnevno. Uplatite i diploma stiže na adresu. Pa kakvu to diplomu ima Klošarac gljivar i Vrhovac poštar. Pitanje znaju li tablicu množenja napamet. Ali eto takvi su podobni.

ODGOVORITE
Name

T39842288

15.10.2023 08:29

A u medicinskim ustanovama nas liječe kursadžije

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.10.2023 09:18

SVE SKOLE KOJE NEMAJU PO ZAVRSETKU POSAO UKINUTI.JEDNA OD IZMISLJENIH SKOLA JE CARINSKA GDJE NIKAD NIKO SA TOM SKOLOM SE NIJE ZAPOSLIO.TAKODJE EKONOMSKO- UGOSTITELJSKOM.U UGOSTITELJSTVU RADE FRIZERI, DRVOPRERADJIVACI VARIOCI,TRGOVCI, SOFERI I TAKO DALJE.PAPIR JE JEDNO STVARNOST JE SASVIM NESTO DRUGO.SKOLE SU POSTALE SPRDNJA.U OBAVEZI DA JE ZAVRSIS A POSLIJE NE ZNAS NI KO SI NI STA SI.ZATO SVERC, PREVARE, LAZI SU NAJBOLJE SKOLE I NEMA PROBLEMA.NAROD BOLJE ZIVI OD SVERCA NEGO OD SKOLE TO JE DOKAZANO A DRZAVA SE NE OMETA.DOBRO SE ZIVI STO KAZE DODIK.COVJEK JE U PRAVU TO SE VIDI PO SVEMU I SVACEMU.ZA TU IZGOVORENU RIJEC CISTA DESETKA ALI SVI SU KRIVI I NA KRAJU NIKO NIJE KRIV.

ODGOVORITE
Name

Mira

15.10.2023 09:49

Poslodavci krse radnička prava ne placaju godišnji ne placaju prekovremeni ne daju regres drze radnike bez prava na slobidan dan u sedmici tjeraju radnike da rade i nedelju sa prijetnjom otkaza odreduju ti on broj dana gidisnjeg i drznu se da ga prekinu kad njima treba odavde treba ici kad drzava ne stitu radnika i radnicka prava poslodavci su uvijek u pravu i za platu od 850 km vade dušu.

ODGOVORITE
Name

Kole

15.10.2023 09:57

Zaposljavace oni babe od 70 moja zena radi u Zvorniku u pužari gdje ih tjera gazda i nedeljom da rade platu izade 850 km jedva naravno da mu nece doc niko mlad da radi bez placenog godisnheg slobodnog dana jis mu krivo trebalo bi se raditi po 12 sati bogati bezobrazni radnici ccc.Zatvorice oni polako svoje logore ako vako nastave.

ODGOVORITE
Name

Praseci

15.10.2023 11:53

Molicete sve redom da vam rade, i za vise novca nego sto vrijede, samo se pravite glupi i krijte se iza zakona… Isto tako, svercer cigareta i vlasnik ukradene ikone ne bih mogao da bude predsjednik ali eto…

ODGOVORITE
Name

Maja

15.10.2023 14:31

Doktori koji pojma nemaju; a stalno traze vece plate.Ovi crkose radeci i treba ih platiti.Djaca doktora najgluplja; a ovi ih guraju .Uzas

ODGOVORITE