Умјесто казни награда за корона уговоре у Српској

Умјесто да буду адекватно кажњени, многи од њих и даље остварују огромне добити кроз вриједне уговоре које им додјељују јавне институције. Ово намеће питање: да ли их је на овај начин држава заправо наградила за корона криминал?

Република Српска 13.10.2023 | 22:27
Умјесто казни награда за корона уговоре у Српској

Да се одговорни за малверзације и крађу јавног новца често не кажњавају, у Републици Српској већ деценијама је добро устаљена пракса. То доказују и актери афере корона набавка маски и друге опреме у којој је према оптужници буџет оштећен за 1,3 милиона марака.

Умјесто да буду адекватно кажњени, многи од њих и даље остварују огромне добити кроз вриједне уговоре које им додјељују јавне институције. Ово намеће питање: да ли их је на овај начин држава заправо наградила за корона криминал?

Коначне пресуде за аферу корона уговори и даље нема. Суђење бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу поново је настављено након паузе од скоро шест мјесеци.

Поред Зељковића суди се и још четворици актера ове афере: Славка Бојића директора фирме Проконтрол, Саше Марковића директора Туристичке агенције Травел фор фан, Драгана Дубравца директора фирме Промединг и Санија Црљића, бившег директора фирме Синекс лабораторија. Међутим, умјесто коначне пресуде, јавне институције Републике Српске настављају да послују са овим фирмама па оне у протеклим годинама остварују значајне приходе.

Тако фирма Травел фор фун у прошлој години биљежи приход већи од 743 хиљаде марака, Промединг у истом периоду остварује приход већи од милион марака, док Синекс лабораторија у прошлој години биљежи приход од скоро 1,9 милиона конвертибилних марака.

Занимљиво је да у порасту прихода које ове компаније остварују, значајан допринос чине бројни тендери јавних институција које су добијале поменуте фирме. На питање да ли се на овај начин спорне фирме заправо награђују за корона набавке, званичници не дају конкретне одговоре.

"Ја нисам неко ко одлучује о томе ко ће радити ко неће радити не доносим било какве судске одлуке по том питању. Онај ко доноси те одлуке је суд коју он одлуку донесе та одлука треба да се реализује. Када буде донесена било каква одлука по том питању ја ћу је апсолутно подржати. Ја сам легалиста и ја у те ствари не улазим", рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић. 

"Саша Марковић је криминалац који је фалсификовао документацију и због тога је настала читава афера. Он нема никакве везе са Уједињеном Српском не знам што га спомињете уопште на конференцији за штампу? Синекс лабораторија је приватна фирма која никакве везе нема нико од нас нема ништа са њом", рекао је Ненад Стевандић предсједник Народне скупштине и Уједињене Српске. 

Новинари портала Журнал, који су више пута писали о овој теми, међутим сматрају да иза свих активности у вријеме и након афере корона стоје људи из власти Републике Српске, због чега и даље нема епилога који се у јавности очекивао.

"Проблем је у томе што код нас оно што је легално не значи да је морално. Они су сви свјесни да су учествовали. На крају и они су неки од и Шеранић и Стевандић су неки од њих који су директно у томе учествовали - не требамо се ми сада правити овдје наивни", каже новинар и уредник портала Журнал Елдин Карић. 

Бројне афере којих је било више него сојева вируса корона, заправо показују размјеру сумњивих активности.

Док су на снази биле мјере којима су грађани били обавезни да носе маске чак и на отвореном, исте ове маске су набављане по абнормално високим цијенама. И то није све. Током ванредне ситуације више од 400 јавних набавки обављено је на нетранспарентан начин, путем преговарачког поступка без обавјештења.

- Један од најупечатљивијих примјера злоупотреба у вријеме пандемије је била и набавка покретне болнице коју је Република Српска крајем марта 2020. године набавила за 3,6 милиона марака. Све мане и недостаци здравственог система на које смо упозоравали, каже одборник Народног фронта у требињској скупштини и љекар Саша Борјан, у пандемији су изашли на површину.

"Сјетимо се афера мобилна болница, индустријски кисеоник, а посебну пажњу треба посветити спорним корона уговорима. Јавне набавке које су биле спорне су показале да је наше здравство тешко обољело од вируса корупције", каже Борјан. 
 

Јавне набавке у Босни и Херцеговини годинама су у фокусу јавности као простор гдје се милијарде марака јавног новца на сумњиве начине пребацују у приватне токове. Пандемија вируса корона, сматрају наши саговорници, још једном је доказала да су многима умјесто добробити грађана и њиховог здравља, на првом мјесту лични интереси.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хахахахааа

13.10.2023 22:46

"Ја сам легалиста и ја у те ствари не улазим" мени је ова врх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРБА

14.10.2023 01:57

него шта,још да је Драшкић климнуо главом и то је то

Name

Ре

14.10.2023 06:42

Сераниц је тески лопина.

Name

Зар,

14.10.2023 07:26

Не мислите да сте са измишљеном афером кисеоник више претјерали, па ни Драшко који је све смислио и измислио више не помиње, и не измишљајте, да је било шта истина од тога зашто сте окривили те људе за кисеоник, неко би их досада осудио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

14.10.2023 08:22

Нису само маске. Требало је провјерити и набавке тестова за корону. Мислим да су ту јос и висе крало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да бог

14.10.2023 09:13

Да ,сви они који су донијели овакву одлуку са доцекају да њихови најмилији доду у ситуацију са им тај исти кисеоник спасава зивоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.10.2023 09:28

Није без везе министар на црној листи поред осталих. Срамно је да нису санкционисани лопови који су се богатили кад је народ умирао у тешким мукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.10.2023 09:29

Па ста сте друго.и оцекивали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп лицемерству

14.10.2023 09:34

Види види зализан,до јуче помињо саторе,јавне набавке сад ко.миш шути све легло.....каква црна опозиција мој брате проваљени сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

14.10.2023 09:39

Не кажњавају они "своје"за лоповлук и пљачку РС, сматрају је привременом и тренутном па му дође ко нормално пљачкање свега и свачега у РС, тако уништавају БиХ, да пропадне, у то верују сви пензионери, сви не образовани, а они знају да је то" фора"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.10.2023 10:24

Овом Додиковом Бошњи,крива БиХ што је на црној листи .А није им крив Додик и њихова крађа и корупција..Он их ј све повуко за собом ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

14.10.2023 12:51

А распиратори, асто смо били први по смртности за вријеме короне