Umjesto kazni nagrada za korona ugovore u Srpskoj

Umjesto da budu adekvatno kažnjeni, mnogi od njih i dalje ostvaruju ogromne dobiti kroz vrijedne ugovore koje im dodjeljuju javne institucije. Ovo nameće pitanje: da li ih je na ovaj način država zapravo nagradila za korona kriminal?

Republika Srpska 13.10.2023 | 22:27
Umjesto kazni nagrada za korona ugovore u Srpskoj

Da se odgovorni za malverzacije i krađu javnog novca često ne kažnjavaju, u Republici Srpskoj već decenijama je dobro ustaljena praksa. To dokazuju i akteri afere korona nabavka maski i druge opreme u kojoj je prema optužnici budžet oštećen za 1,3 miliona maraka.

Umjesto da budu adekvatno kažnjeni, mnogi od njih i dalje ostvaruju ogromne dobiti kroz vrijedne ugovore koje im dodjeljuju javne institucije. Ovo nameće pitanje: da li ih je na ovaj način država zapravo nagradila za korona kriminal?

Konačne presude za aferu korona ugovori i dalje nema. Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću ponovo je nastavljeno nakon pauze od skoro šest mjeseci.

Pored Zeljkovića sudi se i još četvorici aktera ove afere: Slavka Bojića direktora firme Prokontrol, Saše Markovića direktora Turističke agencije Travel for fan, Dragana Dubravca direktora firme Promeding i Sanija Crljića, bivšeg direktora firme Sineks laboratorija. Međutim, umjesto konačne presude, javne institucije Republike Srpske nastavljaju da posluju sa ovim firmama pa one u proteklim godinama ostvaruju značajne prihode.

Tako firma Travel for fun u prošloj godini bilježi prihod veći od 743 hiljade maraka, Promeding u istom periodu ostvaruje prihod veći od milion maraka, dok Sineks laboratorija u prošloj godini bilježi prihod od skoro 1,9 miliona konvertibilnih maraka.

Zanimljivo je da u porastu prihoda koje ove kompanije ostvaruju, značajan doprinos čine brojni tenderi javnih institucija koje su dobijale pomenute firme. Na pitanje da li se na ovaj način sporne firme zapravo nagrađuju za korona nabavke, zvaničnici ne daju konkretne odgovore.

"Ja nisam neko ko odlučuje o tome ko će raditi ko neće raditi ne donosim bilo kakve sudske odluke po tom pitanju. Onaj ko donosi te odluke je sud koju on odluku donese ta odluka treba da se realizuje. Kada bude donesena bilo kakva odluka po tom pitanju ja ću je apsolutno podržati. Ja sam legalista i ja u te stvari ne ulazim", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. 

"Saša Marković je kriminalac koji je falsifikovao dokumentaciju i zbog toga je nastala čitava afera. On nema nikakve veze sa Ujedinjenom Srpskom ne znam što ga spominjete uopšte na konferenciji za štampu? Sineks laboratorija je privatna firma koja nikakve veze nema niko od nas nema ništa sa njom", rekao je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine i Ujedinjene Srpske. 

Novinari portala Žurnal, koji su više puta pisali o ovoj temi, međutim smatraju da iza svih aktivnosti u vrijeme i nakon afere korona stoje ljudi iz vlasti Republike Srpske, zbog čega i dalje nema epiloga koji se u javnosti očekivao.

"Problem je u tome što kod nas ono što je legalno ne znači da je moralno. Oni su svi svjesni da su učestvovali. Na kraju i oni su neki od i Šeranić i Stevandić su neki od njih koji su direktno u tome učestvovali - ne trebamo se mi sada praviti ovdje naivni", kaže novinar i urednik portala Žurnal Eldin Karić. 

Brojne afere kojih je bilo više nego sojeva virusa korona, zapravo pokazuju razmjeru sumnjivih aktivnosti.

Dok su na snazi bile mjere kojima su građani bili obavezni da nose maske čak i na otvorenom, iste ove maske su nabavljane po abnormalno visokim cijenama. I to nije sve. Tokom vanredne situacije više od 400 javnih nabavki obavljeno je na netransparentan način, putem pregovaračkog postupka bez obavještenja.

- Jedan od najupečatljivijih primjera zloupotreba u vrijeme pandemije je bila i nabavka pokretne bolnice koju je Republika Srpska krajem marta 2020. godine nabavila za 3,6 miliona maraka. Sve mane i nedostaci zdravstvenog sistema na koje smo upozoravali, kaže odbornik Narodnog fronta u trebinjskoj skupštini i ljekar Saša Borjan, u pandemiji su izašli na površinu.

"Sjetimo se afera mobilna bolnica, industrijski kiseonik, a posebnu pažnju treba posvetiti spornim korona ugovorima. Javne nabavke koje su bile sporne su pokazale da je naše zdravstvo teško oboljelo od virusa korupcije", kaže Borjan. 
 

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini godinama su u fokusu javnosti kao prostor gdje se milijarde maraka javnog novca na sumnjive načine prebacuju u privatne tokove. Pandemija virusa korona, smatraju naši sagovornici, još jednom je dokazala da su mnogima umjesto dobrobiti građana i njihovog zdravlja, na prvom mjestu lični interesi.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hahahahaaa

13.10.2023 22:46

"Ja sam legalista i ja u te stvari ne ulazim" meni je ova vrh.

ODGOVORITE
Name

GRBA

14.10.2023 01:57

nego šta,još da je Draškić klimnuo glavom i to je to

Name

Re

14.10.2023 06:42

Seranic je teski lopina.

Name

Zar,

14.10.2023 07:26

Ne mislite da ste sa izmišljenom aferom kiseonik više pretjerali, pa ni Draško koji je sve smislio i izmislio više ne pominje, i ne izmišljajte, da je bilo šta istina od toga zašto ste okrivili te ljude za kiseonik, neko bi ih dosada osudio.

ODGOVORITE
Name

Mladen

14.10.2023 08:22

Nisu samo maske. Trebalo je provjeriti i nabavke testova za koronu. Mislim da su tu jos i vise kralo.

ODGOVORITE
Name

Da bog

14.10.2023 09:13

Da ,svi oni koji su donijeli ovakvu odluku sa docekaju da njihovi najmiliji dodu u situaciju sa im taj isti kiseonik spasava zivote

ODGOVORITE
Name

Mile

14.10.2023 09:28

Nije bez veze ministar na crnoj listi pored ostalih. Sramno je da nisu sankcionisani lopovi koji su se bogatili kad je narod umirao u teškim mukama.

ODGOVORITE
Name

Realno

14.10.2023 09:29

Pa sta ste drugo.i ocekivali?

ODGOVORITE
Name

Stop licemerstvu

14.10.2023 09:34

Vidi vidi zalizan,do juče pominjo satore,javne nabavke sad ko.miš šuti sve leglo.....kakva crna opozicija moj brate provaljeni ste.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

14.10.2023 09:39

Ne kažnjavaju oni "svoje"za lopovluk i pljačku RS, smatraju je privremenom i trenutnom pa mu dođe ko normalno pljačkanje svega i svačega u RS, tako uništavaju BiH, da propadne, u to veruju svi penzioneri, svi ne obrazovani, a oni znaju da je to" fora"

ODGOVORITE
Name

Bl

14.10.2023 10:24

Ovom Dodikovom Bošnji,kriva BiH što je na crnoj listi .A nije im kriv Dodik i njihova krađa i korupcija..On ih j sve povuko za sobom ..

ODGOVORITE
Name

Aaaa

14.10.2023 12:51

A raspiratori, asto smo bili prvi po smrtnosti za vrijeme korone