Пољопривредници министру: У великој смо катастрофи!

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, састао се данас у Бањалуци са представницима пољопривредних удружења. Представници пољопривредних удружења изнијели су оштре критике на рачун помоћи угроженим пољопривредницима.

Република Српска 13.10.2023 | 14:13
Пољопривредници министру: У великој смо катастрофи!

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић каже да су произвођачи воћа највиће оштећени у Републици Српској.

"Имали смо касни прољетни мраз, високе температуре суперћелијску олују праћену градом. Имали смо штету у 13 локалних заједница од око 40 милиона марака. Нисмо добили од министарства неку помоћ и од владе, а тражили смо", рекао је Дојчиновић новинарима након састанка. 

Дојчиновић очекује да ће ребалансом буџета добити барем један дио подршке, јер је како је навео већ изгубљено 55% произвођача. Каже да је спорна политика Министарства подршци набавке трактора јер како је навео, једни те исти људи купују тракторе сваке године.

Предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић каже да је на састанку било много више тешких питања, а много мање одговора.

"Долазим из Семберије, највеће житнице Републике Српске и БиХ, знате да смо имали проблем са афричком кугом, да је 40 хиљада свиња еутаназирано да су пољопривредни произвођачи у великој катастрофи имали смо годину најскупље сјетве у историји, а најмање прихода од тога ћемо имати шта пожњети и како посијати", сматра Бакајлић. 

Предлагали смо, каже Бакајлић да производња пшенице у овој години буде стратешка јер пољопривредници не могу да опстану са оваквим цијенама и калкулацијама због прекомјерног увоза.

Ресорни министар каже да ће бити још састанака на ову тему, али да стање није катастрофално него да је сложено.

"Имамо афричку кугу свиња која је гдје је 48 хиљада свиња уклоњено из наших газдинстава. Имали смо олује које су биле незапамћене, а разговарали смо о чињеници да смо имали појаву неких других заразних болести. Замолио сам учеснике састанка да схвате да имамо буџет ос 18 милиона марака који никада није био већи.

Који ће сигурно одговорити на све оне захтјеве и договоре које смо имали али да исто тако морамо схватити да смо изашли из социјализма и да неможемо рећи да ће нам држава нешто откупити зато што ми производимо тржишне вишкове", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

13.10.2023 14:49

Како ће јадо откупити ка су РР уништене и не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватник

13.10.2023 15:05

Колико сте трактора и прикључака купили ове године и колико сте добили од дрзаве.Престаните кукати и радите ко други приватници који ниста од лоповске дрзаве не добијају или се дигните и мјењајте несто.Ви сте гласови који иду банди и на крају им помажу да остану на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самац

13.10.2023 16:19

Ма све ће он ријешити. Али прво мора да бидне њега у томе. Морам се цоек огреботина од тих 180 милиона. Пуна му уста милиона а вамо неисплацује ништа. Само испуњае жеље свога шефа Доде. А вамо ко сиса народ. Ево јуче ми прица човек из семберије да је до сада плаћено само једном до сад свиње које су побијене. Још каже да се прица по семберрији да је министар купио Бакајлица за неку сицу да би га овај подрзо. Е мој народе мотку у руке па говна расцерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је пронадјен

13.10.2023 18:33

Литијум и јос се трага за истим бицете јос у вецој а и ми сви са вама јер ипал се храна једе а не литијум или било сто не јестиво и то је један од гаранта постојања цовјека а и дрзаве како у мирнодобска тако и турбулентна времена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

13.10.2023 20:57

Коме се ви молите, завезите га за трактор и вуците по асфалту, боље није заслузио…смрад неспособни

ОДГОВОРИТЕ