Poljoprivrednici ministru: U velikoj smo katastrofi!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, sastao se danas u Banjaluci sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja. Predstavnici poljoprivrednih udruženja iznijeli su oštre kritike na račun pomoći ugroženim poljoprivrednicima.

Republika Srpska 13.10.2023 | 14:13
Poljoprivrednici ministru: U velikoj smo katastrofi!

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže da su proizvođači voća najviće oštećeni u Republici Srpskoj.

"Imali smo kasni proljetni mraz, visoke temperature superćelijsku oluju praćenu gradom. Imali smo štetu u 13 lokalnih zajednica od oko 40 miliona maraka. Nismo dobili od ministarstva neku pomoć i od vlade, a tražili smo", rekao je Dojčinović novinarima nakon sastanka. 

Dojčinović očekuje da će rebalansom budžeta dobiti barem jedan dio podrške, jer je kako je naveo već izgubljeno 55% proizvođača. Kaže da je sporna politika Ministarstva podršci nabavke traktora jer kako je naveo, jedni te isti ljudi kupuju traktore svake godine.

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić kaže da je na sastanku bilo mnogo više teških pitanja, a mnogo manje odgovora.

"Dolazim iz Semberije, najveće žitnice Republike Srpske i BiH, znate da smo imali problem sa afričkom kugom, da je 40 hiljada svinja eutanazirano da su poljoprivredni proizvođači u velikoj katastrofi imali smo godinu najskuplje sjetve u istoriji, a najmanje prihoda od toga ćemo imati šta požnjeti i kako posijati", smatra Bakajlić. 

Predlagali smo, kaže Bakajlić da proizvodnja pšenice u ovoj godini bude strateška jer poljoprivrednici ne mogu da opstanu sa ovakvim cijenama i kalkulacijama zbog prekomjernog uvoza.

Resorni ministar kaže da će biti još sastanaka na ovu temu, ali da stanje nije katastrofalno nego da je složeno.

"Imamo afričku kugu svinja koja je gdje je 48 hiljada svinja uklonjeno iz naših gazdinstava. Imali smo oluje koje su bile nezapamćene, a razgovarali smo o činjenici da smo imali pojavu nekih drugih zaraznih bolesti. Zamolio sam učesnike sastanka da shvate da imamo budžet os 18 miliona maraka koji nikada nije bio veći.

Koji će sigurno odgovoriti na sve one zahtjeve i dogovore koje smo imali ali da isto tako moramo shvatiti da smo izašli iz socijalizma i da nemožemo reći da će nam država nešto otkupiti zato što mi proizvodimo tržišne viškove", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

13.10.2023 14:49

Kako će jado otkupiti ka su RR uništene i ne rade.

ODGOVORITE
Name

Privatnik

13.10.2023 15:05

Koliko ste traktora i priključaka kupili ove godine i koliko ste dobili od drzave.Prestanite kukati i radite ko drugi privatnici koji nista od lopovske drzave ne dobijaju ili se dignite i mjenjajte nesto.Vi ste glasovi koji idu bandi i na kraju im pomažu da ostanu na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Samac

13.10.2023 16:19

Ma sve će on riješiti. Ali prvo mora da bidne njega u tome. Moram se coek ogrebotina od tih 180 miliona. Puna mu usta miliona a vamo neisplacuje ništa. Samo ispunjae želje svoga šefa Dode. A vamo ko sisa narod. Evo juče mi prica čovek iz semberije da je do sada plaćeno samo jednom do sad svinje koje su pobijene. Još kaže da se prica po semberriji da je ministar kupio Bakajlica za neku sicu da bi ga ovaj podrzo. E moj narode motku u ruke pa govna rascerati.

ODGOVORITE
Name

Ako je pronadjen

13.10.2023 18:33

Litijum i jos se traga za istim bicete jos u vecoj a i mi svi sa vama jer ipal se hrana jede a ne litijum ili bilo sto ne jestivo i to je jedan od garanta postojanja covjeka a i drzave kako u mirnodobska tako i turbulentna vremena....

ODGOVORITE
Name

Praseci

13.10.2023 20:57

Kome se vi molite, zavezite ga za traktor i vucite po asfaltu, bolje nije zasluzio…smrad nesposobni

ODGOVORITE