Обустављена истрага у афери “кисеоник”, Чађо наставио добијати тендере од Ђајића!

Афера „кисеоник“, друга највећа у пандемији након афере „респиратори“, тресла је мјесецима цијелу БиХ. У априлу 2022. огласило се Републичко јавно тужилаштво РС које је установило да не постоје докази да су Шеранић, Ђајић и Чађо дјеловали као организована криминална група, те су други дио кривичне пријаве (кривична дјела против здравља људи, саобраћаја, привреде и платног промета) уступили Окружном јавном тужилаштву Бања Лука на поступање. Окружно тужилаштво је готово у потаји у јуну ове године обуставило истрагу

Република Српска 13.10.2023 | 11:31
Обустављена истрага у афери “кисеоник”, Чађо наставио добијати тендере од Ђајића!

За правосуђе Републике Српске животи и здравље пацијената Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС током пандемије нису били угрожени, иако су умјесто медицинског примали технички кисеоник.

Такав закључак произилази из чињенице да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука у јуну ове године, тихо и готово у потаји, обуставило истрагу против директора УКЦ РС Владе Ђајића, министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића и директора ТГТ-Техногас а.д. Лакташи и бившег министра унутрашњих послова РС Станислава Чађе, пише Валтер портал.

Једна од три највеће афере у пандемији

Ђајић, Шеранић и Чађо билису осумњичени, између осталог, за кривично дјело „производња и стављање у промет производа штетних за лијечење“, али је Окружно јавно тужилаштво утврдило да се у њиховим радњама „не стичу обиљежја поменутог кривичног дјела, нити неког другог кривичног дјела за које се гоњење предузима по службеној дужности“.

Валтер ексклузивно објављује информацију о обустави истраге која је у јавности прошла „испод радара“, иако је ријеч о једној од двије или три највеће афере у држави у вријеме пандемије.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против Чађе, Шеранића, Ђајића и премијера РС Радована Вишковића „због фалсификовања исправа и угрожавања здравља становништва“ у септембру 2021. Неколико дана прије подношења пријаве, Станивуковић је алармирао јавност информацијом да је УКЦ РС исплатио 1,3 милиона КМ фирми ТГТ Техногас д.д. из Лакташа за испоруку немедицинског, техничког кисика.

Непосредно након тога, тадашњи директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак изјавио је да ТГТ Техногас није регистрован као велепрометник за продају лијекова.

„ТГТ је евидентно увозио кисик и на граници је морао цариницима дати документацију. Ако је увозио технички гас, све је јасно. А ако је којим случајем увозио медицински однекуд, онда је царина прекршила закон јер се дозвола за увоз лијека може дати само регистрованим велепрометницима лијекова, а ТГТ то није”, рекао је тада Золак за БИРН.

У наредном периоду директор УКЦ РС Владо Ђајић увјеравао је јавност да је кисик који се даје пацијентима исправан, те да Станивуковић измишља аферу због „политичке похлепе и болесне амбиције“. Станивуковић је истовремено изјављивао да институције ћуте на највећу аферу у последњих десет година те позвао „да га ухапсе“ ако се покаже да његове тврдње нису тачне.

Афера кисеоник, која је ставила знак питања на здравље и животе пацијената УКЦ РС, и то не само у вријеме пандемије, тресла је мјесецима цијелу БиХ. У априлу 2022. огласило се Републичко јавно тужилаштво РС које је установило да не постоје докази да су Шеранић, Ђајић и Чађо дјеловали као група или организована криминална група, као ни докази да је прибављена имовинска корист, другом нанесена штета или тежа повреда права другог.

Из Републичког јавног тужилаштва саопштено је такође да је за други дио кривичне пријаве, који се односи на кривична дјела против здравља људи, против правног саобраћаја и против привреде и платног промета, односно употребе техничког кисеоника ради лијечења пацијената те његовог утицаја на здравље пацијената, надлежно Окружно јавно тужилаштво Бања Лука, којем је цјелокупан спис достављен на даље поступање.

Тужилаштво: Нема криминала у афери “кисеоник”

Више од годину бањалучко Окружно јавно тужилаштво бавило се афером кисеоник да би на крају обуставило истрагу „јер није пронашло елементе кривичног дјела“. Овакав исход није јасан ако се узме у обзир да су у Републичком јавном тужилаштву донијели другачији закључак.

„Из документације прибављене од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ утврђено је да је ТГТ а.д. Лакташи током 2020. и 2021., Универзитетском клиничком центру РС испоручио одређене количине медицинског кисеоника, а да за то није имао дозволу агенције за промет лијековима – медицинским кисеоником на велико, да се бавио и једним дијелом производног процеса гаса – кисеоника, иако такође није имао дозволу за производњу лијекова издату од надлежне Агенције. Утврђено је и да је већа количина техничког кисеоника употријебљена за лијечење пацијената“, наводи се у саопштењу ове институције из априла 2022.

Грађани су на крају остали ускраћени за бројне одговоре, уз остале и оно кључно: Да ли је кисеоник у УКЦ-у био технички и – уколико није – како је медицински кисеоник могла увозити фирма која није била регистрована као велепрометник?!

Тако је афера кисеоник правосудно „обрисана“ а њени актери наставили су борбу на политичком пољу, које се за њих показало једино битним.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука саопштено је такође да „на донешену тужилачку одлуку подносилац пријаве (Станивуковић) „није уложио притужбу.“

Градоначелник Бањалуке више се није нудио да га ухапсе, како је раније обећао, иако су два тужилаштва обуставила истраге о афери кисеоник, али је зато у међувремену постао близак Милораду Додику и одређеним структурама СНСД-а.

Директор УКЦ РС Владо Ђајић, осим што се бавио организовањем СНСД-ових журки, отворио је нови фронт политичке борбе против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића иницијативом за његовом смјеном.

А ТГТ Техногас, на челу са бившим министром полиције Станиславом Чађом, наставио је у миру добијати тендере од УКЦ којим роководи Ђајић.

Уговор у вриједности већој од 100.000 КМ с фирмом ТГТ Техногас склопљен је крајем септембра, при чему је ТГТ Техногас био једини понуђач.

(Фокус.ба)  Фото: Пиxселл/Архив

Коментари / 72

Оставите коментар
Name

Бања Лука

13.10.2023 11:47

Фујјјјј стоко, сјеме вам се затрло……

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

13.10.2023 12:05

Ви мора те да знате ако не знате да је председник Српске Милорад додик

Name

Ре

13.10.2023 12:13

Ко сљиви необразовану стоку. Тако је то и тако мисле.

Name

11903

13.10.2023 12:14

И умјесто да тужилаŝтво приведе Чађу да га испитају на околности за које га терете родитељи настрафалог младића Николе Ђуровића јер оно ŝто тврде родитељи је теŝко и језиво. Умјесто тога правосуђе наставља да тјера спрдачину са овим народом и испаде да су технички и медицински гас егал.

Name

СТАТИСТИЦАР

13.10.2023 12:22

Све ове горе поменуте треба нстоварити у авион и одвести изнад области газе,истрести их тамо на милост и немилост палестинцима и израелцима,мозда би се довили тад памети,ако презиве.

Name

Молим

13.10.2023 12:43

Па настављамо са унистењем овог народа, ста оцекујете, миле, зеки и екипе???

Name

Ре

13.10.2023 12:50

Сваки инжињер машинства ће вам рећи разлику између техничког и медицинског кисеоника. Технички кисеоник се не може користити за лијечење људи! Судство нека се стиди умрлих пацијената!

Name

Приједорчанин М.

13.10.2023 13:11

Треба поднијети кривичну пријаву против тужилаштва због опструкције и кршења закона и приступању злочиначком удружењу.

Name

ЖИКАЖ

13.10.2023 14:41

Репа и Шаргарепа су исто ????????????????????????????

Name

Борац

13.10.2023 15:41

Награда за нај вецу смртност.

Name

Милан

13.10.2023 21:42

Сераниц је зло за здравство.

Name

Наравно

13.10.2023 22:08

сад се зна због цега је драско подвио реп и није се залио и одма после тога исти подносе захтјев за опозив до тада су цутали док га нису јос и увукли у криминал али отом потом.Цуце се.

Name

Радар

14.10.2023 00:13

Како је Рјесење (или пресуда) да продју "испод радара"? Па ваљда то рјесење (пресуду) добија и "тузитељ" (у овом слуцају Станивуковиц)?! Знаци знао је за ту одлуку а цутао. И ста ако је Окрузни суд (приватни суд Милорада Додика) донио такво Рјесење зар страна у поступку (Станивуковиц) није могао да улози залбу на следеци надлезни суд (да ли је то суд бих или вец беки други) Ја бих их гонио до Страссбурга, суда за људска права. Овако "појео вук магарца" Страсноо ста смо ми као народ допустили да нам све ради ова власт. (Унистава нас и убија)

Name

Страшно

13.10.2023 11:48

Тровачи и пљачкаши народа Р.С се и даље налазе на слободи,докле више лоповчине једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колаброционист

13.10.2023 11:51

Де си бре Шера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

13.10.2023 11:53

ДО САДА САМ НАЛАЗИЛА ОПРАВДАЊА ЗА ПОТЕЗЕ Г. СТАНИВУКОВИЋА, АЛИ ПОСЛЕ ОВОГА СВЕ ЈЕ ЈАСНО. НАМА НЕМА ПОМОЋИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

13.10.2023 11:53

Врана врани не вади очи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

13.10.2023 11:55

Ово је крај, даље нема. . . . . . . Све што буде је велика рупа. . . . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕВА

13.10.2023 11:56

А шта ће бити са онијем мртвим, што у кесама завршише на УКЦ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

13.10.2023 12:06

И ова сплачина од градоначелника ћути, а поднијела кривичну пријаву. ФУЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

13.10.2023 13:55

Била сам у болници са пацијентицом којој је прикључен кисеоник, докторка из КИМа каже особљу, само сат времена да прима и искључите.Зашто???? Паметном доста а Богу хвала, та пацијентица је и данас жива Слава Му и милост🙏

Name

СТАТИСТИЦАР

13.10.2023 14:40

ОВИ МРТВИ У ВРЕЦАМА КОЈЕ СУ ОВИ ЛИЈЕЦИЛИ ЦЕ ИХ ИЗ ГРОБА ПРОКЛЕТИ,НЕЦЕ ИМАТИ МИРА ДО СМРТИ,АКО И ОНИ НЕ ЗАВРСЕ НА ИСТИ НАЦИН.БОЗЈА ОРАВДА ЈЕ ПОСЉЕДЊА.ОД ЊЕ СЕ НЕ ИЗВЛАЦИ НИКО.

Name

Ре Пеђа

13.10.2023 14:44

Сплачина од тебе и таквих као што си ти !!!!! Паметан народ бира паметну власт ????????????????? Гладан се лако преведе преко воде !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Србо

13.10.2023 12:07

Људи воле РС јер се богате и нема одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,

13.10.2023 12:09

Дао Бог да сва тројица заглаве на чађином кисеонику.Је ли то би онај што је убио Николу Ђуровића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

13.10.2023 12:23

Јебо народ,тоје за њих стока,битна је зарада,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че је жив

13.10.2023 12:27

О Боже! Што се ово са нама догађа? Дал' је могуће да тужилаштво донесе овакву одлуку? Стварно смо г..на од народа. Дотакли смо дно. ТУГА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна територија

13.10.2023 12:30

За кирумпиранеее партијасее и прљаве приватнике ! Коза ностра 20 и 21 вијека! Прљави се ваљају у прљавом кспиталз! Предратни голац8 сад миоијардери милионери! Зло невидјено! На овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 17:02

. Све сте тацно рекли. Од куда им само оволика похлепа? Сељобери мафијаски, провинцијални комплексаси и психопате. Невјероватна је колицина мрзње која је генерисана у народу према њима.

Name

Бл

13.10.2023 12:31

Ја као СРБИН из БЛ никад веце зло није било од ових сами себе убијамо нико нама не треба уби уби Србина смета нам кад нам пјевају а сами то радимо фуј фуј фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

13.10.2023 12:36

Ко је нормалан могао и помислити да ће исход бити другачији у држави која неодољиво подсјећа на дивљи запад у којој све одлуке доноси шериф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.10.2023 12:36

"Станивуковић је истовремено изјављивао да институције ћуте на највећу аферу у последњих десет година те позвао „да га ухапсе“ ако се покаже да његове тврдње нису тачне." Добро, кад ће бити хапшење Станивуковића?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

13.10.2023 12:38

Ауууууу.опет муцка тоје срамно. Докле висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде

13.10.2023 12:39

Сто нас власт пљацка ктаде све сто мозе а највисе изборе ,растјера омладину трбухом,позатвара предузеца и многе породице остависе без икаквих примања,и то им није доста него и ово сто нас је остало хоце да потрују,зато опет на изборима сви да гласамо за њих да нас тотално унисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.10.2023 12:45

Врана врани око не вади. Једна је румунска револуција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски

13.10.2023 12:46

Национални интерес ,,УНИСТЕЊЕ СРБА,, је цијена владавине

ОДГОВОРИТЕ
Name

УБИЦЕ

13.10.2023 12:52

Слободно пљацкај,кради и убијај убијај на разне нацине,неце бити одговорности,под условом да си у систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

13.10.2023 12:58

Да је то један од договора и дилова Драшка Станивуковића са режимом и тако ће се све завршити . Пара буши , тамо гдје бургија неће . Сви каљави до врата и сада један , другог извлаче из блата , а нажалост , народ све плаћа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не прицај глупости бедо

13.10.2023 13:51

Него трази да ти најмилије лијеце тим кисиком

Name

Ре Зна се

13.10.2023 14:46

Зна се за 56 милиона годишњи буџет једног човека???????

Name

Ипе

13.10.2023 12:59

Све аутомеханичарске радње да траже регистрацију у суду,за додатну дјелатност инхалације пацијената.Уз радњу само једну собу са пар лежећи пацијената,кисик исти као у болници. БАГРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

13.10.2023 13:01

Тако. Да нас побију сто висе. Дабогда. Из гробова. Ницали. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.10.2023 13:03

То тузиластво открива само оне који украду метар дрва. Сваки правник од знања и струке, стиди се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 17:06

То је тацно. Постени и цасни правници казу да овдје нема ни п од права и правде.

Name

Лијек

13.10.2023 13:03

Вода из чесме се може пити али се не користи за производњу лијекова већ се користи скупља прочишћена вода. Тако је и са кисиком. Подвалио се јефтинији умјесто оног који је чистији и скупљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.10.2023 13:14

Ето, коме ово није довољно да схвати да мафија има своју државу и свој систем, онда помоћи нема. И да је такав систем подржан од Запада, а ни Исток се не буни. Мултиколонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј олосу

13.10.2023 13:23

Ни једне марке нецете понијети кад вам додје судњи цас. А о тузиластву, правди, корумпираним политицарима и свему сто се десава у РС не вриједи висе прицати. Овакво друство не заслузује да опстане, а зато це се побринути демографија. Политицари и њихова дјеца и сви тајкуни блиски власти имају резервне дестинације за зивот. Била једном једна РС. За 30 так година корумпирани политицари су је направили празном, бесперспективном љустуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

по кратком поступку

14.10.2023 12:21

Ама ста ниј брига за судњи цас, они хоце паре сад, да оргијају док су зиви, а у Бога они не вјерују, какав Бог какве пицкематерне

Name

Хм

13.10.2023 13:25

У Алиси из земље чуда оваквих чуда није било..... Ово је невјероватно.... А народ је стварно једна хипнотисана гомила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

13.10.2023 16:13

Чуј за 30.Па већ је сад увелико.

Name

Сима

13.10.2023 13:33

Као и све друге и ова афера је прво обрисана у Специјалном тузиластву, па онда пребацена у Окрузно тузиластво да се остаци уфасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

13.10.2023 13:37

А шта је друго било за оћекивати од обустављања далње истраге у афери индустријски кисеоник, у земљи у којој непостоји, односно не функционише правна држава!??Јер у ову аферу су инволвирани директо људи из врха власти и остали актери врло блиски овим људима, и правно процесуирати овако тешку аферу била би немогућа мисија у овим околностима! А народ, односно пацијенти који су у вријеме пандемије ковида 19 били на овом индустријском кисику на респираторима, су свакако колатерална штета " стицаја околности" као уосталом и у свим другим а ферама у овој " држави"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 17:14

Засто породице свих преминулих у болницама од короне , које су користиле овај кисик се не удрузе и не тузе све одговорне на суду у Стразбуру? Цадјо, јел самјас покојног Дјуровица? Ти и твој мафијаски олос из околине Лактаса, који сте ту ноц пијани своју силу исказивали? И сви који су ти помогли да се то затаска? И сви сте данас милионери. Сељацине из Лијевца поља, олос људски, лазљиве убице🤮🤮🤮

Name

Мицо

13.10.2023 13:57

Увјезбани Тандем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

13.10.2023 13:57

НИКОЛА ЂУРОВИЋ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

13.10.2023 14:08

ЧАЂО И ЧАЂАВИ КИСЕОНИК И ЧАЂАВИ ЛИДЕР РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

13.10.2023 15:00

Чадјаво све пропало све унистено све покраденоо дрско отето од дрзаве и народа вратити и у затвореее по заслузи најригорознијее казне голи оток затворе комплет пооитицке партије породице кумове папке прелетаце урусили сустем пљацка стољеца траје од 1990 године до данас! Домаци хистаплери са бјелосвјетск8м хостаплерима сверцерима лоповима сваке врсте умрезени заробили дрзавне институције! Коза ностра 21 вијека прљава!

Name

Сл

13.10.2023 14:23

Лопови доце вам крај само лагано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

врана врани оци не вади

14.10.2023 12:24

Наравно да им неце доци крај. Само це Републици Српакој и постеном народу доци крај.

Name

Видљиво

13.10.2023 14:28

Зато Додо Хоце да одвоји и врховно судство БиХ на ентитеско. Ето Сад је то је то. Ослобадја кога Хоце и ко је његов. Тако би било и Дс врати надлезности на ентитет па би и себе ослободијо свих гресака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 17:19

Додо је највеца криминалцина и људски олос, као и сви његови кумови. Како лазу, тако и краду, па засто онда не би и убијали? Варсју зене, свједоце лазно, отимају тудје. Цуди ме да гром не удари у цркву када они удју? Или не цуди, па и црква је са њима. Сви се боре за спас РС , аха ха ха, аха ха ха 😂😂😂

Name

Илија

13.10.2023 14:37

Наредио Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

13.10.2023 14:39

Полако, одговараце а ако бог да затвор одузимање имовине И јавно понизење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косаркас

13.10.2023 14:39

Чађо је био добар кошарķаш,бисам сигуран да ли је играо центра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2023 17:21

Па та екипа са којом је у родном крају играо косарку, сви су данас милионери. А јесу вас осисали народе, сами сте криви.

Name

Рс

13.10.2023 14:41

Савремени бизмисмени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.10.2023 14:51

Врана врани око не копа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа

13.10.2023 15:46

друго се у Додикленду се не може ни очекивати... Ако кренете на УКЦ, не дајте да вас копчају на кисеоник, тражите ауспух, брже ћете крепати јер вам то не гине свакако горе... Црну врећу понесите своју јер ни то немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај дом свој анђеле

13.10.2023 15:48

Опрости нам Господе сагрешења наша ! Опрости нам Господе незнање, нечињење, безкичмењаштво, лош карактер, неосвијешћеност, нерад.....ма ни тај опрост нас неће опаметити ! Немамо памети, срца, ни свијести ! Ма могу нам монструми на власти још свакаквог зла нанијети , И хоће, а ни тада нећемо реаговати ! Нећемо ништа учинити, ама баш ништа ! Радиће нам шта год им буде воља, има у нама још пуно материјала за иживљавање ! Сами смо криви за све ! Дјеца наша ће сутра схватити на својој кожи какви смо ми лоши људи данас !!! Опрашта ли се то ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

13.10.2023 16:23

Богами грађане Републике Српске задесило је велико зло, равно епидемији куге. Људи раде шта хоће, кад хоће, гдје хоће и нико нема одговорности за радње које су протузаконите и криминалне. Нек вам је Бог на помоћи да издржите и смогнете снаге да се изборите за бољу власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре Педја

13.10.2023 16:59

Појасни ми мало, шта си хтјео рећи. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

13.10.2023 17:46

Добродошли у републику српску! Судове нам изградили странци и нашој багри дали плате и привилегије. Правна наука ће наше бајне процесе увести у примјере уџбеника како не треба да се ради.

ОДГОВОРИТЕ