Obustavljena istraga u aferi “kiseonik”, Čađo nastavio dobijati tendere od Đajića!

Afera „kiseonik“, druga najveća u pandemiji nakon afere „respiratori“, tresla je mjesecima cijelu BiH. U aprilu 2022. oglasilo se Republičko javno tužilaštvo RS koje je ustanovilo da ne postoje dokazi da su Šeranić, Đajić i Čađo djelovali kao organizovana kriminalna grupa, te su drugi dio krivične prijave (krivična djela protiv zdravlja ljudi, saobraćaja, privrede i platnog prometa) ustupili Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka na postupanje. Okružno tužilaštvo je gotovo u potaji u junu ove godine obustavilo istragu

Republika Srpska 13.10.2023 | 11:31
Obustavljena istraga u aferi “kiseonik”, Čađo nastavio dobijati tendere od Đajića!

Za pravosuđe Republike Srpske životi i zdravlje pacijenata Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS tokom pandemije nisu bili ugroženi, iako su umjesto medicinskog primali tehnički kiseonik.

Takav zaključak proizilazi iz činjenice da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u junu ove godine, tiho i gotovo u potaji, obustavilo istragu protiv direktora UKC RS Vlade Đajića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića i direktora TGT-Tehnogas a.d. Laktaši i bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe, piše Valter portal.

Jedna od tri najveće afere u pandemiji

Đajić, Šeranić i Čađo bilisu osumnjičeni, između ostalog, za krivično djelo „proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje“, ali je Okružno javno tužilaštvo utvrdilo da se u njihovim radnjama „ne stiču obilježja pomenutog krivičnog djela, niti nekog drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Valter ekskluzivno objavljuje informaciju o obustavi istrage koja je u javnosti prošla „ispod radara“, iako je riječ o jednoj od dvije ili tri najveće afere u državi u vrijeme pandemije.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivične prijave protiv Čađe, Šeranića, Đajića i premijera RS Radovana Viškovića „zbog falsifikovanja isprava i ugrožavanja zdravlja stanovništva“ u septembru 2021. Nekoliko dana prije podnošenja prijave, Stanivuković je alarmirao javnost informacijom da je UKC RS isplatio 1,3 miliona KM firmi TGT Tehnogas d.d. iz Laktaša za isporuku nemedicinskog, tehničkog kisika.

Neposredno nakon toga, tadašnji direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak izjavio je da TGT Tehnogas nije registrovan kao veleprometnik za prodaju lijekova.

„TGT je evidentno uvozio kisik i na granici je morao carinicima dati dokumentaciju. Ako je uvozio tehnički gas, sve je jasno. A ako je kojim slučajem uvozio medicinski odnekud, onda je carina prekršila zakon jer se dozvola za uvoz lijeka može dati samo registrovanim veleprometnicima lijekova, a TGT to nije”, rekao je tada Zolak za BIRN.

U narednom periodu direktor UKC RS Vlado Đajić uvjeravao je javnost da je kisik koji se daje pacijentima ispravan, te da Stanivuković izmišlja aferu zbog „političke pohlepe i bolesne ambicije“. Stanivuković je istovremeno izjavljivao da institucije ćute na najveću aferu u poslednjih deset godina te pozvao „da ga uhapse“ ako se pokaže da njegove tvrdnje nisu tačne.

Afera kiseonik, koja je stavila znak pitanja na zdravlje i živote pacijenata UKC RS, i to ne samo u vrijeme pandemije, tresla je mjesecima cijelu BiH. U aprilu 2022. oglasilo se Republičko javno tužilaštvo RS koje je ustanovilo da ne postoje dokazi da su Šeranić, Đajić i Čađo djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa, kao ni dokazi da je pribavljena imovinska korist, drugom nanesena šteta ili teža povreda prava drugog.

Iz Republičkog javnog tužilaštva saopšteno je takođe da je za drugi dio krivične prijave, koji se odnosi na krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv pravnog saobraćaja i protiv privrede i platnog prometa, odnosno upotrebe tehničkog kiseonika radi liječenja pacijenata te njegovog uticaja na zdravlje pacijenata, nadležno Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, kojem je cjelokupan spis dostavljen na dalje postupanje.

Tužilaštvo: Nema kriminala u aferi “kiseonik”

Više od godinu banjalučko Okružno javno tužilaštvo bavilo se aferom kiseonik da bi na kraju obustavilo istragu „jer nije pronašlo elemente krivičnog djela“. Ovakav ishod nije jasan ako se uzme u obzir da su u Republičkom javnom tužilaštvu donijeli drugačiji zaključak.

„Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH utvrđeno je da je TGT a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021., Univerzitetskom kliničkom centru RS isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa – kiseonika, iako takođe nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije. Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata“, navodi se u saopštenju ove institucije iz aprila 2022.

Građani su na kraju ostali uskraćeni za brojne odgovore, uz ostale i ono ključno: Da li je kiseonik u UKC-u bio tehnički i – ukoliko nije – kako je medicinski kiseonik mogla uvoziti firma koja nije bila registrovana kao veleprometnik?!

Tako je afera kiseonik pravosudno „obrisana“ a njeni akteri nastavili su borbu na političkom polju, koje se za njih pokazalo jedino bitnim.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka saopšteno je takođe da „na donešenu tužilačku odluku podnosilac prijave (Stanivuković) „nije uložio pritužbu.“

Gradonačelnik Banjaluke više se nije nudio da ga uhapse, kako je ranije obećao, iako su dva tužilaštva obustavila istrage o aferi kiseonik, ali je zato u međuvremenu postao blizak Miloradu Dodiku i određenim strukturama SNSD-a.

Direktor UKC RS Vlado Đajić, osim što se bavio organizovanjem SNSD-ovih žurki, otvorio je novi front političke borbe protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića inicijativom za njegovom smjenom.

A TGT Tehnogas, na čelu sa bivšim ministrom policije Stanislavom Čađom, nastavio je u miru dobijati tendere od UKC kojim rokovodi Đajić.

Ugovor u vrijednosti većoj od 100.000 KM s firmom TGT Tehnogas sklopljen je krajem septembra, pri čemu je TGT Tehnogas bio jedini ponuđač.

(Fokus.ba)  Foto: Pixsell/Arhiv

Komentari / 72

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

13.10.2023 11:47

Fujjjjj stoko, sjeme vam se zatrlo……

ODGOVORITE
Name

Aco

13.10.2023 12:05

Vi mora te da znate ako ne znate da je predsednik Srpske Milorad dodik

Name

Re

13.10.2023 12:13

Ko sljivi neobrazovanu stoku. Tako je to i tako misle.

Name

11903

13.10.2023 12:14

I umjesto da tužilaŝtvo privede Čađu da ga ispitaju na okolnosti za koje ga terete roditelji nastrafalog mladića Nikole Đurovića jer ono ŝto tvrde roditelji je teŝko i jezivo. Umjesto toga pravosuđe nastavlja da tjera sprdačinu sa ovim narodom i ispade da su tehnički i medicinski gas egal.

Name

STATISTICAR

13.10.2023 12:22

Sve ove gore pomenute treba nstovariti u avion i odvesti iznad oblasti gaze,istresti ih tamo na milost i nemilost palestincima i izraelcima,mozda bi se dovili tad pameti,ako prezive.

Name

Molim

13.10.2023 12:43

Pa nastavljamo sa unistenjem ovog naroda, sta ocekujete, mile, zeki i ekipe???

Name

Re

13.10.2023 12:50

Svaki inžinjer mašinstva će vam reći razliku između tehničkog i medicinskog kiseonika. Tehnički kiseonik se ne može koristiti za liječenje ljudi! Sudstvo neka se stidi umrlih pacijenata!

Name

Prijedorčanin M.

13.10.2023 13:11

Treba podnijeti krivičnu prijavu protiv tužilaštva zbog opstrukcije i kršenja zakona i pristupanju zločinačkom udruženju.

Name

ЖИКАЖ

13.10.2023 14:41

Репа и Шаргарепа су исто ????????????????????????????

Name

Borac

13.10.2023 15:41

Nagrada za naj vecu smrtnost.

Name

Milan

13.10.2023 21:42

Seranic je zlo za zdravstvo.

Name

Naravno

13.10.2023 22:08

sad se zna zbog cega je drasko podvio rep i nije se zalio i odma posle toga isti podnose zahtjev za opoziv do tada su cutali dok ga nisu jos i uvukli u kriminal ali otom potom.Cuce se.

Name

Radar

14.10.2023 00:13

Kako je Rjesenje (ili presuda) da prodju "ispod radara"? Pa valjda to rjesenje (presudu) dobija i "tuzitelj" (u ovom slucaju Stanivukovic)?! Znaci znao je za tu odluku a cutao. I sta ako je Okruzni sud (privatni sud Milorada Dodika) donio takvo Rjesenje zar strana u postupku (Stanivukovic) nije mogao da ulozi zalbu na sledeci nadlezni sud (da li je to sud bih ili vec beki drugi) Ja bih ih gonio do Strassburga, suda za ljudska prava. Ovako "pojeo vuk magarca" Strasnoo sta smo mi kao narod dopustili da nam sve radi ova vlast. (Unistava nas i ubija)

Name

Strašno

13.10.2023 11:48

Trovači i pljačkaši naroda R.S se i dalje nalaze na slobodi,dokle više lopovčine jedne.

ODGOVORITE
Name

Kolabrocionist

13.10.2023 11:51

De si bre Šera...

ODGOVORITE
Name

Cica

13.10.2023 11:53

DO SADA SAM NALAZILA OPRAVDANJA ZA POTEZE G. STANIVUKOVIĆA, ALI POSLE OVOGA SVE JE JASNO. NAMA NEMA POMOĆI

ODGOVORITE
Name

Logika

13.10.2023 11:53

Vrana vrani ne vadi oči

ODGOVORITE
Name

ŽIKAŽ

13.10.2023 11:55

Ovo je kraj, dalje nema. . . . . . . Sve što bude je velika rupa. . . . .

ODGOVORITE
Name

MILEVA

13.10.2023 11:56

A šta će biti sa onijem mrtvim, što u kesama završiše na UKC-u.

ODGOVORITE
Name

Pedja

13.10.2023 12:06

I ova splačina od gradonačelnika ćuti, a podnijela krivičnu prijavu. FUJ!!!

ODGOVORITE
Name

NAROD

13.10.2023 13:55

Bila sam u bolnici sa pacijenticom kojoj je priključen kiseonik, doktorka iz KIMa kaže osoblju, samo sat vremena da prima i isključite.Zašto???? Pametnom dosta a Bogu hvala, ta pacijentica je i danas živa Slava Mu i milost🙏

Name

STATISTICAR

13.10.2023 14:40

OVI MRTVI U VRECAMA KOJE SU OVI LIJECILI CE IH IZ GROBA PROKLETI,NECE IMATI MIRA DO SMRTI,AKO I ONI NE ZAVRSE NA ISTI NACIN.BOZJA ORAVDA JE POSLJEDNJA.OD NJE SE NE IZVLACI NIKO.

Name

Ре Пеђа

13.10.2023 14:44

Сплачина од тебе и таквих као што си ти !!!!! Паметан народ бира паметну власт ????????????????? Гладан се лако преведе преко воде !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Србо

13.10.2023 12:07

Људи воле РС јер се богате и нема одговорности.

ODGOVORITE
Name

,

13.10.2023 12:09

Dao Bog da sva trojica zaglave na čađinom kiseoniku.Je li to bi onaj što je ubio Nikolu Đurovića?

ODGOVORITE
Name

Mladen

13.10.2023 12:23

Jebo narod,toje za njih stoka,bitna je zarada,

ODGOVORITE
Name

Če je živ

13.10.2023 12:27

O Bože! Što se ovo sa nama događa? Dal' je moguće da tužilaštvo donese ovakvu odluku? Stvarno smo g..na od naroda. Dotakli smo dno. TUGA...

ODGOVORITE
Name

Slobodna teritorija

13.10.2023 12:30

Za kirumpiraneee partijasee i prljave privatnike ! Koza nostra 20 i 21 vijeka! Prljavi se valjaju u prljavom kspitalz! Predratni golac8 sad mioijarderi milioneri! Zlo nevidjeno! Na ovim prostorima

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2023 17:02

. Sve ste tacno rekli. Od kuda im samo ovolika pohlepa? Seljoberi mafijaski, provincijalni kompleksasi i psihopate. Nevjerovatna je kolicina mrznje koja je generisana u narodu prema njima.

Name

Bl

13.10.2023 12:31

Ja kao SRBIN iz BL nikad vece zlo nije bilo od ovih sami sebe ubijamo niko nama ne treba ubi ubi Srbina smeta nam kad nam pjevaju a sami to radimo fuj fuj fuj

ODGOVORITE
Name

David Štrbac

13.10.2023 12:36

Ko je normalan mogao i pomisliti da će ishod biti drugačiji u državi koja neodoljivo podsjeća na divlji zapad u kojoj sve odluke donosi šerif

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.10.2023 12:36

"Stanivuković je istovremeno izjavljivao da institucije ćute na najveću aferu u poslednjih deset godina te pozvao „da ga uhapse“ ako se pokaže da njegove tvrdnje nisu tačne." Dobro, kad će biti hapšenje Stanivukovića?!

ODGOVORITE
Name

Xxx

13.10.2023 12:38

Auuuuuu.opet mucka toje sramno. Dokle vise

ODGOVORITE
Name

Hajde

13.10.2023 12:39

Sto nas vlast pljacka ktade sve sto moze a najvise izbore ,rastjera omladinu trbuhom,pozatvara preduzeca i mnoge porodice ostavise bez ikakvih primanja,i to im nije dosta nego i ovo sto nas je ostalo hoce da potruju,zato opet na izborima svi da glasamo za njih da nas totalno uniste

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

13.10.2023 12:45

Vrana vrani oko ne vadi. Jedna je rumunska revolucija...

ODGOVORITE
Name

Srpski

13.10.2023 12:46

Nacionalni interes ,,UNISTENJE SRBA,, je cijena vladavine

ODGOVORITE
Name

UBICE

13.10.2023 12:52

Slobodno pljackaj,kradi i ubijaj ubijaj na razne nacine,nece biti odgovornosti,pod uslovom da si u sistemu.

ODGOVORITE
Name

Zna se

13.10.2023 12:58

Da je to jedan od dogovora i dilova Draška Stanivukovića sa režimom i tako će se sve završiti . Para buši , tamo gdje burgija neće . Svi kaljavi do vrata i sada jedan , drugog izvlače iz blata , a nažalost , narod sve plaća .

ODGOVORITE
Name

Ne pricaj gluposti bedo

13.10.2023 13:51

Nego trazi da ti najmilije lijece tim kisikom

Name

Ре Зна се

13.10.2023 14:46

Зна се за 56 милиона годишњи буџет једног човека???????

Name

Ipe

13.10.2023 12:59

Sve automehaničarske radnje da traže registraciju u sudu,za dodatnu djelatnost inhalacije pacijenata.Uz radnju samo jednu sobu sa par ležeći pacijenata,kisik isti kao u bolnici. BAGRO.

ODGOVORITE
Name

Www

13.10.2023 13:01

Tako. Da nas pobiju sto vise. Dabogda. Iz grobova. Nicali. Fuj

ODGOVORITE
Name

Istina

13.10.2023 13:03

To tuzilastvo otkriva samo one koji ukradu metar drva. Svaki pravnik od znanja i struke, stidi se.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2023 17:06

To je tacno. Posteni i casni pravnici kazu da ovdje nema ni p od prava i pravde.

Name

Lijek

13.10.2023 13:03

Voda iz česme se može piti ali se ne koristi za proizvodnju lijekova već se koristi skuplja pročišćena voda. Tako je i sa kisikom. Podvalio se jeftiniji umjesto onog koji je čistiji i skuplji.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.10.2023 13:14

Eto, kome ovo nije dovoljno da shvati da mafija ima svoju državu i svoj sistem, onda pomoći nema. I da je takav sistem podržan od Zapada, a ni Istok se ne buni. Multikolonija.

ODGOVORITE
Name

Fuj olosu

13.10.2023 13:23

Ni jedne marke necete ponijeti kad vam dodje sudnji cas. A o tuzilastvu, pravdi, korumpiranim politicarima i svemu sto se desava u RS ne vrijedi vise pricati. Ovakvo drustvo ne zasluzuje da opstane, a zato ce se pobrinuti demografija. Politicari i njihova djeca i svi tajkuni bliski vlasti imaju rezervne destinacije za zivot. Bila jednom jedna RS. Za 30 tak godina korumpirani politicari su je napravili praznom, besperspektivnom ljusturom.

ODGOVORITE
Name

po kratkom postupku

14.10.2023 12:21

Ama sta nij briga za sudnji cas, oni hoce pare sad, da orgijaju dok su zivi, a u Boga oni ne vjeruju, kakav Bog kakve pickematerne

Name

Hm

13.10.2023 13:25

U Alisi iz zemlje čuda ovakvih čuda nije bilo..... Ovo je nevjerovatno.... A narod je stvarno jedna hipnotisana gomila....

ODGOVORITE
Name

Aco

13.10.2023 16:13

Čuj za 30.Pa već je sad uveliko.

Name

Sima

13.10.2023 13:33

Kao i sve druge i ova afera je prvo obrisana u Specijalnom tuzilastvu, pa onda prebacena u Okruzno tuzilastvo da se ostaci ufase.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

13.10.2023 13:37

A šta je drugo bilo za oćekivati od obustavljanja dalnje istrage u aferi industrijski kiseonik, u zemlji u kojoj nepostoji, odnosno ne funkcioniše pravna država!??Jer u ovu aferu su involvirani direkto ljudi iz vrha vlasti i ostali akteri vrlo bliski ovim ljudima, i pravno procesuirati ovako tešku aferu bila bi nemoguća misija u ovim okolnostima! A narod, odnosno pacijenti koji su u vrijeme pandemije kovida 19 bili na ovom industrijskom kisiku na respiratorima, su svakako kolateralna šteta " sticaja okolnosti" kao uostalom i u svim drugim a ferama u ovoj " državi"!!

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2023 17:14

Zasto porodice svih preminulih u bolnicama od korone , koje su koristile ovaj kisik se ne udruze i ne tuze sve odgovorne na sudu u Strazburu? Cadjo, jel samjas pokojnog Djurovica? Ti i tvoj mafijaski olos iz okoline Laktasa, koji ste tu noc pijani svoju silu iskazivali? I svi koji su ti pomogli da se to zataska? I svi ste danas milioneri. Seljacine iz Lijevca polja, olos ljudski, lazljive ubice🤮🤮🤮

Name

Mico

13.10.2023 13:57

Uvjezbani Tandem.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

13.10.2023 13:57

NIKOLA ĐUROVIĆ ....

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

13.10.2023 14:08

ČAĐO I ČAĐAVI KISEONIK I ČAĐAVI LIDER RS

ODGOVORITE
Name

Sve

13.10.2023 15:00

Čadjavo sve propalo sve unisteno sve pokradenoo drsko oteto od drzave i naroda vratiti i u zatvoreee po zasluzi najrigoroznijee kazne goli otok zatvore komplet pooiticke partije porodice kumove papke preletace urusili sustem pljacka stoljeca traje od 1990 godine do danas! Domaci histapleri sa bjelosvjetsk8m hostaplerima svercerima lopovima svake vrste umrezeni zarobili drzavne institucije! Koza nostra 21 vijeka prljava!

Name

Sl

13.10.2023 14:23

Lopovi doce vam kraj samo lagano!

ODGOVORITE
Name

vrana vrani oci ne vadi

14.10.2023 12:24

Naravno da im nece doci kraj. Samo ce Republici Srpakoj i postenom narodu doci kraj.

Name

Vidljivo

13.10.2023 14:28

Zato Dodo Hoce da odvoji i vrhovno sudstvo BiH na entitesko. Eto Sad je to je to. Oslobadja koga Hoce i ko je njegov. Tako bi bilo i Ds vrati nadleznosti na entitet pa bi i sebe oslobodijo svih gresaka.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2023 17:19

Dodo je najveca kriminalcina i ljudski olos, kao i svi njegovi kumovi. Kako lazu, tako i kradu, pa zasto onda ne bi i ubijali? Varsju zene, svjedoce lazno, otimaju tudje. Cudi me da grom ne udari u crkvu kada oni udju? Ili ne cudi, pa i crkva je sa njima. Svi se bore za spas RS , aha ha ha, aha ha ha 😂😂😂

Name

Ilija

13.10.2023 14:37

Naredio Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Borac112

13.10.2023 14:39

Polako, odgovarace a ako bog da zatvor oduzimanje imovine I javno ponizenje

ODGOVORITE
Name

Kosarkas

13.10.2023 14:39

Čađo je bio dobar košarķaš,bisam siguran da li je igrao centra

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2023 17:21

Pa ta ekipa sa kojom je u rodnom kraju igrao kosarku, svi su danas milioneri. A jesu vas osisali narode, sami ste krivi.

Name

Rs

13.10.2023 14:41

Savremeni bizmismeni

ODGOVORITE
Name

Posten

13.10.2023 14:51

Vrana vrani oko ne kopa

ODGOVORITE
Name

Ništa

13.10.2023 15:46

drugo se u Dodiklendu se ne može ni očekivati... Ako krenete na UKC, ne dajte da vas kopčaju na kiseonik, tražite auspuh, brže ćete krepati jer vam to ne gine svakako gore... Crnu vreću ponesite svoju jer ni to nemaju.

ODGOVORITE
Name

Pogledaj dom svoj anđele

13.10.2023 15:48

Oprosti nam Gospode sagrešenja naša ! Oprosti nam Gospode neznanje, nečinjenje, bezkičmenjaštvo, loš karakter, neosviješćenost, nerad.....ma ni taj oprost nas neće opametiti ! Nemamo pameti, srca, ni svijesti ! Ma mogu nam monstrumi na vlasti još svakakvog zla nanijeti , I hoće, a ni tada nećemo reagovati ! Nećemo ništa učiniti, ama baš ništa ! Radiće nam šta god im bude volja, ima u nama još puno materijala za iživljavanje ! Sami smo krivi za sve ! Djeca naša će sutra shvatiti na svojoj koži kakvi smo mi loši ljudi danas !!! Oprašta li se to ?

ODGOVORITE
Name

bosanac

13.10.2023 16:23

Bogami građane Republike Srpske zadesilo je veliko zlo, ravno epidemiji kuge. Ljudi rade šta hoće, kad hoće, gdje hoće i niko nema odgovornosti za radnje koje su protuzakonite i kriminalne. Nek vam je Bog na pomoći da izdržite i smognete snage da se izborite za bolju vlast.

ODGOVORITE
Name

Re re Pedja

13.10.2023 16:59

Pojasni mi malo, šta si htjeo reći. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

T

13.10.2023 17:46

Dobrodošli u republiku srpsku! Sudove nam izgradili stranci i našoj bagri dali plate i privilegije. Pravna nauka će naše bajne procese uvesti u primjere udžbenika kako ne treba da se radi.

ODGOVORITE