Покренута истрага о поштовању регулатива "Икса"

- Европска комисија покренула је истрагу о томе да ли америчка компанија "Икс" поштује нове регулативе о објави илегалног и штетног садржаја након ширења дезинформација на овој платформи послије напада милитаната из Хамаса на Израел.

Република Српска 12.10.2023 | 21:04
Покренута истрага о поштовању регулатива "Икса"

У саопштењу се наводи да је Европска комисија званично затражила од "Икса" да достави информације у складу са Законом о дигиталним услугама /ДСА/.

"Платформа `Икс` треба да достави тражену информацију Европској комисији до 18. октобра због питања повезаних са активацијом и функционисањем протокола за одговор у кризама и до 31. октобра за остале регулативе", истиче се у саопштењу.

Директор некадашњег "Твитера" Линда Јакарино изјавила је нешто раније да је од почетка напада милитаната Хамаса на Израел са друштвене платформе "Икс" уклоњено више стотина профила повезаних са том исламистичком организацијом или су им објаве означене.

Европска комисија јуче је проширила упозорење да технолошке компаније са својих платформи морају да уклоне коментаре који фаворизују исламистичку организацију Хамас или ће се суочити са правним посљедицама.

У саопштењу се истиче да ће Европска комисија у потпуности примијенити ДСА и надзираће имплементацију ТЦО због чега од технолошких компанија тражи да у потпуности поштују регулативе ЕУ.

(Срна) Фото: Анадолија/Архива/Илустрација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мицко

12.10.2023 22:32

Преведено,не смије се знати истина,или неистина,небитно,вец само оно сто Америка одобри.О мајке вам га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

13.10.2023 08:22

Да није јасно било би смијешно. Западне вриједности и слободе.